Strýcová přišla o zbraně a ve finále nebude. Pomůže mi to do dalších turnajů, doufá

- Jakub Slunečko

Po sedmi letech mohla hrát Barbora Strýcová v Praze finále, roli favoritky ale nesplnila. Ledově chladná německá kvalifikantka Mona Barthelová ji trpělivou hrou ve třech setech připravila o všechny zbraně a nakonec slavila. „Sedí jí to tady. Je vysoká, má větší páku než já, všechno hrálo pro ni. Zaslouženě vyhrála,“ přiznala po utkání Strýcová.

Když včera v jednom z nejteplejších dní v roce hrála Strýcová čtvrtfinále proti Siniakové, byla to tenisová paráda. O den později se nad Stromovkou zatáhlo a s tím nastaly i komplikace pro Strýcovou. „Hrála chytrý tenis, který mi moc nesedí. Kdyby bylo lepší počasí a míče více létaly, tak by to bylo pro mě určitě lepší,“ komentovala zápas česká tenistka.

Barthelová, která i s kvalifikací vyhrála na J&T Banka Prague Open už sedmý zápas v řadě, měnila tempo hry a občas Strýcovou překvapila přesným bekhendem po lajně. „Nedělala chyby a já na ni neměla žádnou zbraň, všechno mi vrátila,“ litovala Strýcová.

I když začátek jí vyšel skvěle a před domácím publikem vedla už 3:0. V tu chvíli měla dva gemboly na 4:0 a Barthelová mohla být nalomená. „Kdybych ten gem udělala, tak jí uteču a bylo by to možná jinak. Pak ale hrála pořád lépe a nespěchala,“ popisovala Strýcová okamžik z prvního setu.

Němka sice sadu ztratila 3:6, potom už ale dominovala. Druhý set vyhrála 6:2, v tom rozhodujícím vedla už 5:1. Česká favoritka se ještě vzchopila k odporu a soupeřku brejkla na 3:5.  „Tam jsem ještě věřila, protože potom mi narostlo sebevědomí na servisu. Jenže jsem si v ničem nepomohla, všechno jsem si musela uhrát odzadu. Všechno šlo přes druhý servis a pořád jsem byla pod tlakem,“ smutnila Strýcová.

Barthelová ještě první mečbol neproměnila. Na její tváři nebyl ale znát ani náznak nervozity a proti české šampionce už druhým mečbolem nepohrdla. „Takových emotivních hráček jako já moc není. Jsem zvyklá na to, že nedávají nic najevo. Už ji znám dlouho,“ popisovala Strýcová Barthelovou, se kterou odehrála už sedmý vzájemný zápas. Po pátečním semifinále Němka vede ve vzájemné bilanci 4:3.

A bude to pro 82. hráčku světa v téhle sezoně první finále turnaje WTA. Zato zklamaná Strýcová nedostane šanci vyhrát svůj druhý singlový turnaj, na který čeká už od prvního triumfu v Quebecu z roku 2011. „Spokojená nejsem, chtěla jsem tady být ve finále. Zahrála jsem tady ale výborné antukové zápasy, s Katkou jsme ve čtvrtfinále předvedly skvělý tenis. Hrozně mi to pomůže na velké turnaje, co mě čekají,“ řekla směrem k podnikům v Madridu, Římě a pařížskému French Open.

„V Římě jsem loni hrála hodně dobře a odehrála jsem tam dobré zápasy. Tam se mi hraje dobře, mám ráda i to město. Těším se ale na všechny další turnaje,“ řekla na závěr už optimistická Strýcová.