Djokovič chce znovu najít vítěznou jiskru! Loučí se s Vajdou i zbytkem týmu

- Jan Vojkůvka

Novak Djokovič se snaží nalézt svou starou pohodu a vrátit se na vítěznou vlnu. Za tím účelem se jen pár týdnů před startem druhého grandslamu sezony rozhodl ukončit spolupráci s dlouholetým týmem. Na konci s trenérem Mariánem Vajdou, kondičním trenérem Gebhardem Philem-Gritschem a fyzioterapeutem Miljanem Amanovičem se prý všechny strany dohodly.

Djokovič doufá v nový impuls, který by mu měl navrátit jeho dřívější hlad po úspěších a sílu k vítězstvím. Novak věří, že jeho "šoková terapie", jak tuto změnu nazval, mu pomůže dosáhnout lepších výsledků.

„Chci pokračovat v rozvoji úrovně své hry a výdrže. Toto je pokračování celého procesu. Užívám si toto dobrodružství, je to pocit jako bych začínal znovu něco nového a tuto výzvu jsem si zamiloval. Jsem lovec a mým největším cílem je, abych znovu našel na kurtu vítěznou jiskru,“ řekl Djokovič pro své oficiální stránky.

Djokovič a bývalí členové jeho týmu se rozhodli rozdělit po detailní analýze hry srbského tenisty, dosažených výsledků z předchozích měsíců a také po projednání soukromých plánů každého člena týmu. Navzdory dlouhodobé spolupráci, která nesla kýžené ovoce po mnoho let, Djokovič cítil, že nutně potřebuje změnu. A ta se dotkla i Mariána Vajdy, který byl hlavním koučem Srba od roku 2006.

„Mariánovi jsem navěky vděčný, stejně jako Gebhardovi a Mijanovi za desetileté přátelství, profesionalitu a oddanosti mým kariérním cílům. Bez jejich podpory bych nedosáhl těchto úspěchů. Vím, že zasvětili svůj život k tomu, aby mi pomohli splnit si své sny a vždy byli mou hnací silou a větrem v zádech,“ pokračuje Djokovič. „Nebylo to snadné rozhodnutí, ale všichni jsme cítili, že potřebujeme změnu. Jsem velmi vděčný a pyšný na náš vztah a nerozbitnou vazbu, kterou jsme vybudovali v letech vzájemné lásky, respektu a porozumění. Jsou mojí rodinou, což se nikdy nezmění,“ podotkl.

Djokovičova šoková terapie přišla náhle pro tenisovou veřejnost. Ne však pro Vajdu, který dosáhl se svým svěřencem obrovských úspěchů. Byl u jeho prvního grandslamového titulu z Australian Open 2008, u vítězství na Turnaji mistrů ze stejného roku i u proniknutí na světový trůn v červenci 2011. Společně zůstali i ve chvíli, kdy Djokovič najal jako svého kouče Borise Beckera a nadále spolupracoval i s Vajdou, který se o práci s Beckerem dělil. Vzešlo z toho celkem 67 turnajových titulů, z toho 12 grandslamových, vítězství v Davis Cupu, bronzová olympijská medaile...

„Čas, který jsem s Novakem strávil, vydá jako celý jeden život. Byli jsme součástí mnoha neuvěřitelných úspěchů. Žili jsme a dýchali pro jeho sny. Vydal jsem ze sebe vše, co jsem mohl jako trenér a jsem velmi hrdý na výsledky, kterých jsme dosáhli,“ uvedl Vajda. „Došli jsme do bodu, kdy jsme si uvědomili, že potřebuje v týmu novou energii. Novak toho může dosáhnout mnohem víc a jsem si jistý, že tomu tak bude. Jsem také přesvědčen, že ještě po mnoho let zůstane na tenisovém vrcholu. Samozřejmě spolu zůstaneme v kontaktu, budeme pokračovat ve vzájemné konzultaci, budeme se vídat, protože jsme koneckonců rodina.“

Podobně hovořili i oba zbývající členové týmu, kteří se s Djokovičem loučí. „Novak je můj nejlepší přítel a můj bratr. Strávil jsem s ním více času za posledních 10 let než s vlastní rodinou. Mezi námi se nic nezmění, protože naše životy jsou propojeny mnoha způsoby. Navždy tu budu pro něj a nepochybuje, že se s ním znovu uvidím,“ řekl Miljan Amanovič.

„Bylo privilegiem moci s ním pracovat přesně osm let,“ přidal se Gebhard Gritsch. „Pro každého trenéra je sen, aby mohl pracovat s takto nadaným sportovcem a profesionálem jako je Novak. Stále jsme se snažili nacházet limity, jak se zlepšit. Nemám žádných pochyb o tom, že se znovu vrátí na vrchol. Je to vítěz a válečník.“

Kdo bude novým trenérem Novaka Djokoviče je prozatím nejisté. Světová dvojka nijak nepospíchá s rozhodnutím. „Mám pocit, že tohle je nová kapitola mého života. Jsem na okruhu tak dlouho, že vím, jak řídit každodenní rutinu a nechci se zatím rozhodovat. Budu cestovat chvíli sám s podporou rodiny a managementu. O novém trenérovi budu informovat, až najdu správnou osobu,“ dodal.