Od Federera bych se rád něčemu přiučil, říká hokejový brankář Henrik Lundqvist

- Jan Vojkůvka

Tréninkové metody, obrovská vnitřní síla i schopnost hrát neustále na špici. U Rogera Federera je mnoho aspektů, k nimž vzhlíží sportovci z celého světa. Nemusí to přitom být jen mladíci, kteří obdivují svůj idol, ale také zkušení harcovníci, kteří se chtějí inspirovat Federerovou schopností i přes pokročilý věk prohánět mnohem mladší soupeře. Stejné to má švédský hokejový brankář Henrik Lundqvist.

Gólman New Yorku Rangers, který momentálně se svým týmem bojuje v playoff NHL v dramatické semifinálové sérii Východní konference s Ottawou, neprochází nejlepším obdobím kariéry. V letošní sezoně odchytal 57 zápasů s bilancí 31 výher, procentuální úspěšností zákroků 91% a průměrem inkasované branky na zápas 2,74, což je jeho nejhorší statistika od začátku své zámořské kariéry.

Lundqvist, který v NHL i s playoff vychytal 71 nul, by rád opět navázal na roky, kdy v lize svými výkony dominoval. A inspiraci hledá právě u Federera. „S Rogerem už jsem mluvil hodněkrát o jeho tréninku a přístupu k němu,“ svěřil se Lundqvist pro New York Post. „Je to šampion, nejlepší z nejlepších, takže mě samozřejmě zajímá možnost učit se od něho a vzít si z toho, co jen budu moci,“ řekl Švéd.

Vítěz Vezina Trophy z roku 2012 se chce učit od nejlepšího a volba je to logická. Federer je osmnáctinásobným grandslamovým šampionem, v pětatřiceti letech dominuje mužskému tenisu, vybojoval celkem 91 singlových titulů na okruhu ATP a útočí na návrat na první místo světového žebříčku.

Pro Federera je Lundqvistův přístup obdivuhodný, jelikož si sám myslí, že by se mnohému mohl od švédského brankáře učit. „Nemyslím si, že bych měl pro něho příliš rad, protože je v tom, co dělá, už tak hodně dobrý,“ podotkl Federer. „Myslím, že souhlasí se stejnými věcmi, které dělám, v tom smyslu, že rovněž věří, že tvrdá práce se nedá nahradit. Můžeme o něm říci, že hokej a svou práci miluje. A to je obzvlášť důležité, když hrajete během dlouhé sezony.“

Uznání a respekt, který k sobě oba sportovci chovají, rozhodně není jen zdvořilostní. Výkony, které drží Lundqvista v nejlepší hokejové lize světa Federer obdivuje, stejně jako Lundqvist obdivuje Federerovu výdrž být koncentrovaný na každý zápas a odvádět ze sebe to nejlepší.

„Během sezony hrajete tak 100 zápasů a jen ve 40 z nich cítíte, že jste v nejlepší formě,“ upozornil Lundqvist. „Zbytek času spíš bojujete. Snažíte se najít cestu. Neočekáváte, že se budete cítit skvěle a jdete na led s tím, že budujete svou hru.“

Oba patří ve svém oboru k těm nejlepším a oba jsou inspirací pro stovky a tisíce začínajících sportovců. Federera bezpochyb těší, že je jeho přístup ke sportu inspirací pro někoho, jako Lundqvist. „Vždycky se divím, jak silný a konkurenceschopný je, což je rozhodně potřeba na této vysoké úrovni profesionálních sportů. Domnívám se, že jsme si podobní v tom, že jsme oba vnitřně zaměřeni na to, co potřebujeme k úspěchu,“ dodal Federer.