Nadšená Kristýna Plíšková: Všichni si mysleli, že tady neudělám ani bod

- Jakub Slunečko

Turnaj, který se stal pro Karolínu Plíškovou neštěstím, je pro její sestru Kristýnu nebem. Na J&T Banka Prague Open je pětadvacetiletá Češka už v semifinále, když naposledy zvládla třísetovou bitvu s Beatriz Haddadovou-Maiovou. „Já jsem nadšená, deset let jsem v Praze nevyhrála a pro mě i pro lidi je to skvělé,“ řekla Plíšková.

O obou sestrách Plíškových se tvrdí, že na antuce jim to tolik nejde. Kristýna ale zatím v Praze ukazuje, že se s ní musí určitě počítat. Na J&T Banka Prague Open došla před domácími tribunami přes kvalifikantku Haddadovou-Maiovou po setech 6:7 (5), 6:4, 6:2 až do semifinále.

I když na začátku prohrávala už 1:4 a moc dobře to proti nabuzené Brazilce nevypadalo. „Byla jsem asi až moc velká favoritka a říkala jsem si, že přeci musím vyhrát,“ vysvětlila Plíšková svůj začáteční výpadek. „Dala jsem si to do hlavy a najednou to tolik nešlo. Přitom antuka je její nejlepší povrch a porazila tady docela slušné hráčky.“

I proto na lavičku dorazil kouč Martin Fassati a rozhozenou Plíškovou uklidnil. „Já si trochu pobrečím a je to v pohodě,“ popisovala veselá Češka klasickou rozmluvu s trenérem. „Řekne jasný plán, dvě nebo tři věci, a to mě trošku uklidní. Všechno ostatní nechám plavat.“

Tak se taky stalo. Plíšková si vyřešila psychickou pohodu a potom musela bojovat proti dalším aspektům: ke všemu odhodlané soupeřce a navíc levačce. To Češce, která sama hraje levou rukou, moc nesedělo. „Všechny levačky jsou nepřítel,“ smála se. „Její servis mi dělal velké problémy, pak jsem se do toho ale dostala,“ oddychla si.

Pražské publikum nad Plíškovou nezlomilo hůl a přestože první set prohrála v tiebreaku, dál už nad Brazilkou dominovala. Na domácích kurtech ve Stromovce se jí tak konečně po dlouhém prokletí daří. „Já jsem nadšená, deset let jsem v Praze nevyhrála a pro mě i pro lidi je to skvělé. Všichni moji antuku brali tak, že to sem jedu jenom odehrát a nepřipíšu ani bod. Tak jsem ráda, že jsem něco předvedla,“ řekla Plíšková, která čekala na vítězství v Praze od roku 2007, kdy tehdy v prvním kole porazila Němku Novawokovou 6:4, 3:6, 6:0. 

Její výsledky nejsou náhodou. V poslední době zapracovala hlavně na svém pohybu, který je pro vyšší hráčky na antuce vždycky obtížný. „Změnila jsem kondičního, mám větší sílu v nohou, na kurtě už moc nevlaju,“ potvrdila specialistka na esa – ve čtvrtfinálovém zápase na ně zvítězila 12:0.

I tahle zbraň se jí bude hodit v pátečním semifinále, kde narazí na jednu z mladých ranařek – buď Anu Konjuhovou nebo Jelenu Ostapenkovou. „Obě hrají rychle. Tipovala bych Ostapenkovou, ta by pro mě asi byla lepší. Proč? To vám radši nepovím,“ zasmála se Plíšková nakonec.