AUT! Wozniacká při mečbolu přestala hrát, nakonec padla. To se mi ještě nestalo, smutnila

- Jakub Slunečko

Tohle si Caroline Wozniacká bude asi ještě dlouho pamatovat. Když měla proti Lotyšce Ostapenkové ve druhém kole J&T Banka Prague Open mečbol, někdo z diváků zahlásil aut. Dánka přestala hrát, jenže balonek byl pořád ve hře. Nakonec ztratila celý zápas. Pravidla ale mluví jasně – Wozniacká měla hrát dál.

Po domácí hvězdě Karolíně Plíškové končí na J&T Banka Prague Open i druhá nasazená hráčka – Caroline Wozniacká. Ta nejdřív ve třetím setu odvrátila tři mečboly a pak byla sama balonek od vítězství. Když padal úder od soupeřky Ostapenkové na lajnu, někdo z diváků sedících přímo za čárovým rozhodčím zahlásil: „Aut!“. Wozniacká přestala hrát a Ostapenková výměnu dokončila vítězným úderem.

„Pozadu jsem běžela k lajně a jakmile míček dopadl na zem, někdo za čárovým rozhodčím zakřičel aut. To mě samozřejmě vyruší, jenže dav umlčet nemůžete,“ popisovala Wozniacká inkriminovanou situaci na tiskové konferenci po zápase. „Balonek dopadl na lajnu a potom už jsem nemohla nic dělat,“ litovala.

Něco takového se jí prý stalo poprvé v životě. „Je rozdíl, když to zakřičí někdo z tribuny a potom když to někdo vykřikne přímo za čárovým,“ zlobila se.  Kdyby balonek dopadl jen o kousek dál a o aut se skutečně jednalo, Wozniacká by byla ve čtvrtfinále. Takhle ale beze strachu hrající Ostapenková zápas otočila.

Nabízelo se, že by se výměna mohla opakovat. Jenže podle pravidel by to tak být nemělo. „Pokud některý divák zakřičí aut, tak to není důvod k tomu, aby hráč přestal hrát a výměna se opakovala,“ řekl přímo v reakci na zápas Wozniacké šéf českých rozhodčích Jan Smíšek.

Dánská hvězda ale uznala, že její nešťastný mečbol nebyl hlavním důvodem neúspěchu. „Musím uznat, že Jelena hrála ve třetím setu dobře a měla mečboly dřív než já,“ řekla o lotyšské soupeřce (50. hráčka světa), se kterou prohrála všechny tři vzájemné souboje. „Proti mně asi vždycky najde nějakou extra motivaci. Kdyby hrála pořád takhle, tak nebude na žebříčku tam, kde zrovna je,“ smutnila dánská hvězda.

I přes nepříjemný konec Wozniacká doufá, že se na pražský turnaj znovu podívá. „Praha je nádherná a skvěle se tady o nás starali. Takže bych chtěla zpátky,“ usmála se nakonec světová jedenáctka s tím, že zápasy na J&T Banka Prague Open jí pomůžou do dalších turnajů na antuce. Hned ve čtvrtek Wozniacká míří na turnaj do Madridu.