Nastase se brání nařčení: Rasista bych byl, kdybych řekl, že se jí narodí ošklivé černé dítě

- Jan Vojkůvka

Bývalá světová jednička Ilie Nastase nadále budí vášně svými prohlášeními a chováním. Poté, co během fedcupového víkendu urážel v Rumunsku britský tým a nevhodně se vyjádřil k těhotenství Sereny Williamsové, přechází do protiútoku proti nařčení z rasismu.

„Cokoliv řeknu, tak ze mě udělá toho špatného,“ cituje Nastaseho web tennisworldusa.org. „Proč píšete takové příběhy? Abyste měli nějaký skandál? Je tolik důležitějších věcí, o kterých se má mluvit. Pokud bych řekl, že se jí narodí ošklivé černé dítě, pak bych byl rasista,“ rozčiloval se Nastase.

Sedmdesátiletý Rumun, který byl provizorně suspendován ze všech akcí konaných pod hlavičkou ITF za své chování během fedcupového utkání mezi Rumunskem a Velkou Británií, se dostal pod palbu tvrdé kritiky za své chování nejen při samotném zápase.

Velkou nechuť přineslo zejména jeho vyjádření ohledně těhotenství Sereny Williamsové, kterou už dříve obvinil z dopingu kvůli její postavě. „Jsem zvědavý, jakou to dítě bude mít barvu. Čokoládovou s mlékem?“ ptal se rumunsky směrem ke svým svěřenkyním při tiskové konferenci během losu utkání baráže druhé Světové skupiny.

Nakonec se omluvil
Veřejnost pohoršil i dalšími výstřelky. Při losu se ptal kapitánky Britek Anne Keothavongové na číslo jejího pokoje a během sobotní dvouhry mezi Soranou Cirsteaovou a Johannou Kontaovou urážel umpirového rozhodčího i britskou tenistku a její kapitánku, které nazval zku*venými děvkami. Za své chování byl následně vyveden ze stadionu.

V rozhovoru, který cituje web scotsman.com, později odmítl možnost omluvy. „Nebudu se omlouvat a klidně mě mohou zavřít, pokud chtějí. Nezajímá mě to,“ řekl rezolutně Nastase. „Snažila se utišit publikum, ale tohle není opera, je to zápas. Nechápu, proč z toho dělají takový povyk. Je mi 70 let. Je mi u p*dele, jestli dostanu pokutu nebo mě přinutí odstoupit z funkce kapitána,“ zlobil se. „Ničeho nelituju!“

Svá slova však nakonec s odstupem času zpět. „Vím, že nic nemůže opravdu omluvit má slova, žádné napětí ze zápasu nebo eskalace situace, která nastala po mém špatném přístupu. Ale rád bych, abyste přijali mou omluvu,“ poznamenal Nastase pro news.ro. Následně se vrátil také ke komentářům ohledně Sereny Williamsové. „K Sereně mám respekt. Je to jedna z nejlepších tenistek všech dob a vím, kolik práce je za těmito výsledky. Na tiskové konferenci jsem byl požádán, abych se vyjádřil k jejímu těhotenství. Dozvěděl jsem se to v tu chvíli a má reakce byla spontánní,“ vysvětlil.

Choval se nevhodně už proti Belgii
K chování Nastaseho se vyjádřila také kapitánka belgického týmu Dominique Monamiová, k níž měl údajně bývalý rumunský tenista rovněž nevhodné poznámky během únorového utkání Rumunska s Belgií. Jak prozradila Monamiová, tak se Nastase zeptal na její věk a pak řekl, že chodí jenom s ženami, kterým je o polovinu méně. A ke konfliktu došlo i na kurtu při utkání mezi Elise Mertensovou a Camelií Beguovou.

„V určitém momentu zatleskal před tím, než se míček dotkl země. Řekla jsem rozhodčímu, že to nemůže dělat a Nastase mě francouzsky nazval velkou ču*kou. Pokračovalo to ještě další dva gemy, chtěl vyvolat konflikt. Rozhodla jsem se, že nebudu myslet na nic jiného, než na tenis. Musela jsem emoce udržet pod kontrolou,“ dodala.