ATP v Budapešti: Turnaj, který lákal světovou jedničku, se představil unikátní novinkou

- Radek Štohl, Kryštof Rossmann

Fernando Verdasco, Lucas Pouille či Ivo Karlovič zavítali poslední dubnový týden do Budapešti, aby se zde zúčastnili prvního ročníku nového turnaje ATP, Hungarian Open. Na poslední chvíli se pořadatelé snažili přilákat i Andy Murrayho, který si však nakonec vybral Barcelonu. Jak to na turnaji v hlavním městě Maďarska chodí? Kolik je v areálu kurtů a jaké oblibě se zde těší? To se dozvíte v následujícím článku.

Od roku 1993 se v tomto období konal turnaj v rumunské Bukurešti, odkud se od letošní sezóny přesunul právě do Budapešti. Ve městě s téměř milion a tři čtvrtě obyvateli udělali pořadatelé vše pro to, aby do svých řad získali co nejvíce diváků. Na turnaji startují hned čtyři hráči elitní třicítky a dalších osm tenistů se nachází do padesátého místa světa. A největší šok mohl pro všechny fanoušky zdejšího turnaje nastat na konci minulého týdne…

Organizátoři si do poslední chvíle drželi divokou kartu pro největší hvězdu, která by na tomto podniku mohla vůbec vystoupit. Aktuálně první hráč žebříčku Andy Murray ovšem dal přednost Barceloně, kde startuje právě na divokou kartu. Právo účastnit se maďarského turnaje nakonec dostal bývalý třináctý světa Fabio Fognini.

Celý turnaj je po celou dobu velmi kontrolovaný a provází ho velká bezpečnostní opatření. V místě areálu působí každý den mnoho bodyguardů, kteří hlídají nejen bezpečnost diváků, ale také hráčů. Tenisté jsou před samotným utkáním vyprovázeni již od šaten přímo na kurt osobním ochráncem, který na něj dohlíží především během přestávek. Mezi lichými gemy se vždy daný bodyguard postaví za hráče, který v tu chvíli odpočívá na lavičce, zatímco jeho ochránce hlídá jeho bezpečnost po celou dobu pauzy. Po skončení utkání znovu daného tenistu odvede až před šatny.

Velmi netradičního řešení ohledně dlouhých front a bezpečnosti se dostalo všepřítomným od úterního dne. Jak na novináře pobývajících v místnostech jim určených, tak hráče po celém objektu čekalo čtecí zařízení. To spočívalo například v tom, že pokud se reportéři chtěli dostat k zápasovým kurtům, nebo do svých místností, tak se nemuseli již osobně prokazovat příslušným lidem. Stačilo se přiblížit k obrazovkám, které již ukázaly, zda osoba do určitého prostředí patří či ne. Pokud se na obrazovce objevil u fotky zelený signál, měla osoba do prostoru povolený přístup. V případě, že se tam objevilo červené kolečko, osoba tam neměla co pohledávat.

Malebný tenisový areál skrývá celkem osm tenisových kurtů. Pět z nich mají hráči k dispozici, aby si s ostatními tenisty potrénovali a připravili se na důležitý zápas o postup do dalšího kola. Na zbylých třech dvorcích se již hrají ostré zápasy. Všechny tyto kurty jsou umístěny v hned u sebe. Na nejmenším z nich je kapacita přibližně pro dvě stě diváků, na dvorci číslo jedná se vměstná okolo pěti set fanoušků. Specifickým dvorcem je však centrální kurt, jenž nabízí sedačky až pro 2 500 příznivců kvalitních střetnutí.

O tom, že turnaj v Budapešti je organizačně velmi dobře zvládnutý, nemůže být pochyb. Ale jaká je návštěvnost? Taktéž více než slušná. Během pracovních dní se centrální dvorec zaplnil minimálně z poloviny, což znamená, že cestu na Hungarian Open si našlo minimálně 1 250 diváků. Bylo jich však ještě víc, pozornost si totiž vysloužil i doprovodný program a četné soutěže zaměřené na děti. Ty tak mohly využít zakrouceného pinpongového stolu nebo žongování s notně zvětšeným tenisovým míčem.

Koneckonců už na kvalifikaci se objevilo velké množství diváků, jejichž nárůst se dá očekávat na víkendové boje. Velkou podporu si vysloužil i český tenista Jiří Veselý, který odehrál zápas prvního kola právě na hlavním dvorci. Zvítězil a při cestě po areálu rozdával fotografie s podpisy. Návštěvnost úzce souvisí i se zázemím. To je také na velmi vysoké úrovni. Hráči mají k dispozici kvalitně vybavené šatny i prostor pro odpočinek. Ten se liší od ostatních prostor tlumeným osvětlením.

Nicméně ani novináři nebo návštěvníci VIP zón nebyli okradeni o nevšední prostory. Postaven byl jak přenosný stan s plně funkčním pevným internetovým připojením, tak bar s občerstvením. Diváci, kteří zaplatili za vstup vyšší sazbu, dostali k dispozici i nejkvalitnější místa na centrálním dvorci. První ročník turnaje tak nasadil velmi vysokou laťku, jestli ji dokáží ty následující překonat, však zůstává otázkou.