Nadal si před dalším honem na desátou trofej vyzkoušel lukostřelbu, v Barceloně bude hrát na vlastním kurtu

- Filip Lefenda

Rafael Nadal přidal v neděli v Monte Carlu do své sbírky triumfů po téměř ročním čekání jubilejní sedmdesátou trofej a další obhajoba čeká španělskou světovou pětku tento týden na domácím podniku v Barceloně, kde po něm před několika dny organizátoři dokonce pojmenovali centrální dvorec. Před zahájením své cesty za desátým katalánským vítězstvím relaxoval na místním Olympijském stadionu, kde si s krajanem Marcem Lópezem vyzkoušeli lukostřelbu.

Na dvou posledních turnajích došel Španěl shodně do finále, zatímco však v Miami v souboji o titul podlehl letos opět fenomenálnímu Rogerovi Federerovi, v Monte Carlu využil na oblíbené antuce absence švýcarského rivala a ukončil své jedenáctiměsíční čekání na turnajový triumf. Ten byl zároveň jeho sedmdesátým v kariéře, padesátým na antuce a desátým, který získal v „daňovém ráji“. Krásně zakulaceno.

V Barceloně hráče, který si v novém vydání žebříčku ATP polepšil o dvě pozice na současnou pátou příčku, čeká další obhajoba. „Pětistovka“, jež nese oficiální název Barcelona Open Banc Sabadell, patří k jeho vůbec nejoblíbenějším - vždyť i zde může již tento týden zakulatit počet získaných trofejí na deset! Třicetiletý Nadal zde nevyhrál totiž pouze před rokem, kdy neztratil ani set a ve finále zdolal Japonce Nišikoriho, v hlavním městě Katalánska triumfoval každý rok nepřetržitě od sezony 2005 až 2013! Jedinou výjimkou byl ročník 2010, kdy se antukového podniku nezúčastnil z důvodu zranění kolene.

Učinit tak bude moci na „svém“ kurtu. Tedy ne, že by centrální dvorec areálu Real Club Tennis Barcelona vlastnil, ovšem organizátoři po něm minulý týden tento stánek pojmenovali na „Rafa Nadal Court“. Devítinásobnému turnajovému šampionovi se tak dostalo další významné pocty.

Třicetiletý Španěl zasáhne do hry na domácí půdě až ve středu, a tak si může po náročném zápasovém programu z minulého týdne trochu odpočinout a načerpat čerstvé síly. Ve městě na pobřeží Středozemního moře mimo jiné navštívil se svým krajanem – deblovým specialistou Marcem Lópezem – tamější Olympijský stadion, který letos slaví pětadvacáté výročí od konání her z roku 1992.

Oba Španělé v pondělí strávili den s lukostřelcem Antoniem Rebollem, který byl na stejném místě před čtvrtstoletím účastníkem slavnostního ceremoniálu, v jehož průběhu svým hořícím šípem zasáhl na dlouhou vzdálenost pochodeň a zahájil tak za jásotu ochozů netradičním způsobem letní olympijské hry. Sám Rebollo v témže roce reprezentoval Španělsko na paralympiádě, kde jako lukostřelec získal stříbrnou medaili.

Tentokrát se pod dohledem svého „kantora“ chopili luků také oba zmínění tenisté, kteří se museli učit zacházet na rozdíl od rakety s tímto nástrojem takříkajíc „od píky“. Jejich počínání přihlíželo i několik desítek přítomných.

Rafael Nadal bude na turnaji v Barceloně plnit úlohu třetího nejvýše nasazeného hráče. Soupeřem při jeho úvodním letošním vystoupení v katalánské metropoli bude buď Brazilec Dutra Da Silva, nebo Argentinec Olivo. Turnajovou jedničkou je Brit Andy Murray, který před týdnem v Monte Carlu senzačně vypadl již v osmifinále s pozdějším finalistou Albertem Ramosem. Jediným českým tenistou na turnaji měl být Tomáš Berdych, vinou zranění ramene se ale ještě před losem odhlásil.