Djoković dosáhl dvoustého týdne na čele žebříčku

- Daniel Kubelka

Není mnoho tenisových met, na které ve své kariéře srbský tenista Novak Djoković ještě nedosáhl. Na aktuálně probíhajícím French Open bojuje světová jednička o poslední grandslam, který mu ještě ve sbírce úspěchů chybí. A právě na začátku tohoto týdne, se bělehradský rodák dočkal dalšího velkého milníku ve své kariéře, když počet týdnů strávených na čele žebříčku ATP zaokrouhlil přesně na dvě stě.

Současná ikona bílého sportu si v pondělí nadělila dodatečný dárek ke svým 29. narozeninám. Na čele světového žebříčku se za třináct let své profesionální kariéry ocitl Djoković již po dvousté a v historickém pořadí této statistiky se zařadil na páté místo. Jedenáctinásobný grandslamový vítěz se zařadil do společnosti těch největších hvězd tenisových dějin. Jimmy Connorse, Ivana Lendla, Petea Samprase a především Rogera Federera, který se 302 týdny drží absolutní prvenství v této kategorii.

Počet týdnů na čele tenisového žebříčku ATP
1. Roger Federer 302 týdnů
2. Pete Sampras 286 týdnů
3. Ivan Lendl 270 týdnů
4. Jimmy Connors 268 týdnů
5. Novak Djoković 200 týdnů

 

Další posun v historickém pořadí, pokud se Srb udrží na čele žebříčku i nadále, by mohl zaznamenat v pondělí 17. září příštího roku, kdy by předstihl aktuálně čtvrtého Jimmyho Connorse. Na první příčku Rogera Federera by se pravou rukou hrající tenista dotáhl takřka přesně za dva roky, což při dlouhodobě konstantní formě Djokoviće není vůbec nereálný cíl.

Sám srbský tenista si pobyt na čele světového žebříčku rozhodně užívá. "Už od svých 14 let jsem snil o tom, že budu světovou jedničkou. Tvrdě jsem pracoval a za nic na světě bych ten pocit nevyměnil!," uvedl Djoković v rozhovoru pro ATPWorldtour.com. Srbský tenista dělá i nadále maximum pro to, aby si své výsostné postavení mezi muži udržel i nadále a jak sám tvrdí, věří tomu, že ještě pár let na vrcholu zůstane. "Poslední roky jsem tvrdě pracoval. Soustředil jsem se na své výsledky a doufal jsem, v co nejvyšší postavení na žebříčku. Nyní jsem na vrcholu svých možností a věřím, že mám všechny předpoklady pro to, abych na postu prvního světového hráče vydržel, co nejdéle to půjde," popsal sebevědomý Djoković své ambice do příštích let.

Současná šňůra srbského bombarďáka činí 99 týdnů nepřetržitelného králování mužského tenisu. Za týden se tak jistojistě aktuální lídr dočká stého pondělí v kuse, kdy se držel na čele světového žebříčku. Co je to však oproti historickému rekordu švýcarského elegána. Roger Federer v dobách své největší slávy, od února 2004 do srpna 2008, neměl mezi muži konkurenci těžko uvěřitelných 237 týdnů v řadě!

Sám Federer svého nástupce na trůnu mužského tenisu obdivuje. "Je neuvěřitelné, co Novak dokázal v posledních letech a vlastně v celé kariéře", uvedl Švýcar na adresu srbského tenisty. I mezi ostatními hráči na okruhu se to superlativy na adresu Djokoviće jen hemží. Co dalšího o něm ještě řekli současné či bývalé hvězdy tenisového nebe?

Tim Henman: "Djoković je vládcem letošního roku, to je zcela jasně bez debat!"

Andy Murray: "Novak hraje skvěle na všech površích."

Pete Sampras: "Je to prostě bojovník. Když už si myslíte, že je v koncích, vždy předvede něco navíc."

Mats Wilander: "Novak Djoković se může stát vůbec nejlepším tenistou historie."

Především slova Matse Wilandera, bývalé světové jedničky, bychom si měli při současné dominanci Djokoviće dobře zapamatovat. U Novaka Djokoviće totiž opravdu platí, že nic není nemožné.