Plíšková po rozhodujícím deblu: I kdybychom hrály strop, asi by to nestačilo

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z FLORIDY: Češky to na Floridě dotáhly asi nejdál, kam se za daných podmínek dalo. Kapitán Pála věřil až do poslední chvíle, i když věděl – čím blíže rozhodující čtyřhře, tím menší šance. A potvrdilo se. Světová jednička Bethanie Mattek-Sandsová s nad nebesy se vznášející Coco Vandewegheovou nedaly Kristýně Plíškové s Kateřinou Siniakovou příliš šancí. Trpká porážka, ale cenné zkušenosti. Obě Češky doufají v další pozvánku do týmu.

Přestože fedcupovou teorii měla Kristýna Plíšková naučenou od dvojčeta Karolíny, na tohle se připravit nedalo. Jít na kurt poprvé hned na rozhodující čtyřhru proti takovým soupeřkám, přetěžký oříšek. „Není lehké po prosezeném víkendu nastoupit do ostrého debla. Ještě proti takovému páru. I kdybychom hrály náš strop, bylo by to stejně těžký,“ přiznala Plíšková.

Američanky do Češek pálily hlava nehlava a hlavně Mattek-Sandsová kouzlila na síti údery, kterými před tím vyhrála šest grandslamů. „Počítaly jsme, že do toho půjdou. Hlavně Bethanie je neskutečná. Dobře se hýbe, výborně čte hru. Bohužel nám nevyšel začátek a jim se hned hrálo líp,“ připomněla úvodní ztrátu 0:3 na gemy.

Češky se pak snažily, bojovaly, povzbuzovaly se a na oplátku vyslaly i pár tvrdých úderů na tělo ranařky Vandewegheové. Jenže to nestačilo. Američanky zápas zaslouženě ovládly a padly postupovou radostí na zelenou floridskou antuku.

PŘÍŠTĚ SNAD DOSTANEME DALŠÍ ŠANCI

Česká jednička Siniaková si sypala popel na hlavu hlavně za prohraný nedělní singl proti Vandewegheové (4:6, 0:6). „Vést 2:1 na zápasy, mohlo to být úplně jiné. Servírovala jsem slušně, ale za stavu 4:4 se to nepovedlo. Byl to zlomový moment, protože jsem jí strašně moc pomohla. Kdyby si uhrála brejk sama, ale takhle ode mě dostala obrovský dárek,“ okomentovala situaci, kdy vyrobila tři dvojchyby a Američanka získala její podání.

Siniaková v horkém dopoledni ještě bojovala, rozjetá Vandewegheová už ale zápas nepustila. Za víkend si tak mladá Češka připsala alespoň sobotní vítězství nad Shelby Rogersovou. „Byl to pro mě neskutečný týden. Hrála jsem všechny zápasy, co jsem mohla. Singlová premiéra byla skvělá, bohužel druhý zápas nevyšel a debl taky ne. Ale věřím, že jsem ukázala, že hrát a bojovat umím,“ hodnotila tenistka, která hrála Fed Cup po ostravské premiéře teprve podruhé.

A doufá, že pozvánka přijde i příště. „Jsem hrozně ráda, že jsem mohla být v týmu a být součástí takové skvělé party. Doufám, že příště dostanu ještě šanci,“ zakončila. V to samé doufala i Plíšková, která by se přeci jen asi lépe ukázala v singlu. Ve čtyřhře jí chybí zkušenosti a na síti se necítí nejlépe. „Těší mě, že mám premiéru za sebou. A doufám, že si někdy zahraju singl. Příště už budu vědět, do čeho jdu,“ vyhlížela další šanci pětadvacetiletá Češka.