Lehnu si a nebudu dělat nic! Vondroušová míří domů, za týden hraje v Praze

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z FLORIDY: S Lauren Davisovou se Markéta Vondroušová v neděli na Floridě moc nepárala – mazlení si schovává až na doma. „Těším se na malého bratrance a sestřenici. S malými dětmi si vždycky vyhraju,ׅ“ řekla po skončení fecupového semifinále. Právě na rodinu se teď tahle sedmnáctiletá debutantka těší ze všeho nejvíc. Snad si najde čas i rozečtenou knihu a pokusí se vstřebat dny, které jí v poslední době převrátily život.

Po návratu do rodného Sokolova bude možná za menší hvězdu. Její mamince se už doma ozývá čím dál více lidí, kteří její Markétu chválí. Po vítězství na turnaji WTA z předminulého týdne se teď o ní totiž dozvěděl celý národ. Vondroušová se ve fedcupovém týmu s vlaječkou na modrém dresu prala se zkušenějšími soupeřkami a dokázala vybojovat důležitý bod na 2:2 proti 36. hráčce světa Lauren Davisové.

Kapitán Petr Pála ji pak pochválil a naznačil, že může být jednou oporou fedcupového týmu. „Je to velká změna a začínají si mě všímat neznámí lidé. Nejsem ráda, když jsem hodně vidět. Teď to asi bude normální a snad se s tím nějak srovnám,“ řekla Vondroušová s tím, že už ani teď nemá klid jako dřív. Aby se mohla soustředit jenom na tenis, nečte internetové diskuze a přemýšlí, že si zruší profil na Facebooku.

Správně tuší, že teď musí být silná hlavně psychicky. Tenisové zbraně má na to, aby stoupala pořád výš. „Když jsem se propracovala na větší turnaje, postupně jsem zjišťovala, že mezi mnou a výše postavenými hráčkami není takový rozdíl. Holky třeba z 200. a 70. místa jsou stejně dobré. Je to všechno o hlavě,“ řekla.

Pár hodin před tím tahle slova jasně potvrdila na kurtu, když ve dvou setech porazila o 80 žebříčkových míst výše postavenou Lauren Davisovou. A to i v bouřlivé atmosféře neukázněného amerického publika, den po těžké porážce od sebevědomé Coco Vandewegheové a v situaci, kdy musela vyhrát, aby mohly jít Češky ještě do rozhodující čtyřhry.

„Musela jsem se vyrovnat s tlakem. Všechno pro mě bylo nové. Jsem ráda, že jsem to zvládla psychicky. Fanoušci byli často docela nepříjemní,“ vyprávěla po výhře 6:2 a 7:5 na rozbouřeném centrálním kurtu. Přestože Češky nakonec padly, zanechaly sympatický dojem. Pesimisty předpokládaný debakl se nekonal.

Sedmnáctiletá Vondroušová měla i po tomhle náročném týdnu na tváři nemizící úsměv. Těšila se domů, až zase uvidí rodinu a pomazlí se s bratrancem a sestřenicí. Pár dní tak stráví v Sokolově, žádná dovolená z toho ale nebude. K radosti domácích diváků se totiž tahle vycházející hvězda českého tenisu představí hned příští týden na J&T Banka Prague Open, kam obdržela divokou kartu.

Pro pořadatele jedině dobře, že fanoušci budou chtít vidět, co že je ta Vondroušová zač. „Přijde hodně diváků, každý se bude chtít doma předvést. Snad to nedopadne tak, že netrefím kurt,“ smála se Vondroušová, která na domácím podniku WTA obhajuje jedno kolo z loňského roku.

Myšlenky teď ale na příštích pár dní směřují jenom domů. Uklidnění po turbulentních týdnech najde u rodiny nebo u kriminálek Larse Keplera. Po pražském turnaji pak začne její boj o první seniorskou grandslamovou účast. Tu si nejspíš bude muset v současnosti 117. hráčka světa ještě vybojovat v kvalifikaci.

Snad to bude poprvé a naposledy. Ve zbytku roku pak může Vondroušová kvůli loňské zdravotní pauze už jenom stoupat.