Pála po semifinále: Mladé namixujeme se zkušenými, budeme strašně silný tým

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z FLORIDY: Právě když na Floridě padalo v neděli hřejivé sluníčko za obzor, končil jeden krásný fedcupový příběh. Češky čtvrtý titul v řadě nepřidají – v semifinále je porazily domácí Spojené státy 3:2 na zápasy. Kapitán Petr Pála už ale vyhlíží úsvit další úspěšné éry. „Tyhle holky by jednou mohly být tahounkami,“ pochválil mladou a nezkušenou sestavu. „Jen se musí vhodně spojit s těmi zkušenějšími, a pak budeme strašně silný tým,“ věřil velitel české lavičky.

Po dlouhé době končí Česko před branami finále. Jaký byl zápas proti USA?
Dobrá zkušenost. Člověk je trochu zklamaný, ale dostali jsme favorizovanou Ameriku do pátého zápasu. Debl byl pak pro holky nezáviděníhodný – těžká situace hrát proti nejlepší deblistce světě a Coco, která vyhrála dvakrát ve dvou setech. Holky byly zklamané, ale 2:6, 3:6 by mohl prohrát každý pár od nás. Není to žádná ostuda, makaly. Škoda, že holky Coco víc nepotrápily v singlu, protože pak byla silná i do deblu. Říkám si, jestli jsem neměl postavit singly jinak. Když se prohraje, tak člověk přemítá, co mohl změnit.

Byla nějaká alternativa?
Kdyby Kristýna hrála první den, tak by Markéta zase nebyla rozehraná na Davisovou. Ale to je jenom kdyby. Jsem rád za celý týden, jak se do toho holky pustily. Odpracovaly to a odbojovaly. Hráli jsme s totálně nezkušeným týmem. Škoda, že Katka nebo Markéta nesebraly Coco set a nedostaly ji do úzkých. 

Markéta Vondroušová dokázala uhrát bod proti Lauren Davisové. Co na její výkon říkáte?
Porazila 36. hráčku světa, což by byl úspěch na jakémkoliv turnaji. Navíc po prohraném zápase a s únavou, kterou po všech přesunech měla. Ukázala srdce, spadlo to z ní a závěr zápasu odehrála fantasticky. Přehrála soupeřku, která je ve čtyřicítce. Klobouk dolů.

Jak zvládla Kateřina Siniaková pozici jedničky?
V sobotu odehrála vynikající zápas proti Rogersové. I proti Coco hrála dobře, potom se jí nepovedl jeden gem, v němž dala tři dvojchyby. Celkově hrála ale fakt solidně, i když nevyhrávala tolik výměn od základní čáry, kolik jsme čekali. Jeden nebo dva míčky by to proti Coco mohly otočit, třeba brejkbol, který měla před tím osudným gemem. Pořád ale hrála a bojovala. Holky udělaly všechno, co mohly, může za to kapitán. (úsměv)

Zůstal v tomhle výběru ten starý známý týmový duch?
Jasně, ale lehčí by bylo, kdyby tyhle mladé holky hrály s těmi zkušenějšími. Aby viděly, jaký je třeba pokřik v šatně a podobně. Teď to byla celkem makačka. 

Můžou být v budoucnu tahounkami?
Můžou. Máme široký kádr a mohlo by se to pěkně namíchat, kdy s těmihle mladými budou hrát ty nejlepší. To pak bude strašně silný tým.

Jaký to byl celkově zážitek pro vás osobně?
Výborný zážitek. Všechno bylo blízko a měli jsme tím pádem víc času třeba na společné večeře, nikdo nepřijížděl pozdě z tréninků. S tímhle jsem byl spokojený, porážka je sportovní. Jednou je prostě soupeř lepší. 

Byl tým v kontaktu i s holkami, co nehrály?
Péťa i Lucka pozdravovaly. S některými jsem byl v kontaktu i kvůli taktice.

Bude to teď pro tým oddychovější rok...
Škoda, chtěl jsem si zahrát finále, bylo by doma. Proti Azarenkové, to by bylo hezký. Čekání na první kolo bude strašná otrava. Ale buďme rádi za tolik titulů. Vždycky si uvědomím, kolikrát jsme byli blízko vyřazení a měli jsme štěstí. Proti Americe bychom ho potřebovali ještě o hodně víc. Ale těším se, až holky zase uvidím. Tenhle zápas jim může pomoct i v další kariéře.

Příští rok by se měl Fed Cup hrát se šestnácti týmy a závěrečným final four na jednom místě. Co na to říkáte?
Škoda, to jsme to měli vyhrát teď. (směje se) Ale třeba to může být někdy v Praze. Bude osm nasazených, my bychom byli mezi nimi. Máme hodně holek, takže když se přidají další týmy, je šance pořád hodně dobrá. Je to ale škoda pro země, jako jsme my, které nemají grandslam. Podívejte se na naše domácí publikum, to se nedá ničím nahradit. Nevím, jak chtějí dostat nejlepší hráčky někam mimo domov.

Je změna formátu potřeba?
Já jsem zastánce toho, aby bylo šestnáct týmů. O pohár by se mohl poprat každý z nich. Některé země mají teď skvělé hráčky, ale protože hrají dole, tak je těžké, aby se přidaly.. Ve druhé skupině není šance vyhrát a dlouho trvá se z toho dostat – podívejte se na Němky. Takhle by to bylo zajímavější pro diváky i pro partnery. Věřím, že vždycky budeme schopní se o tu mísu poprat, a i když bude finále jinde, tak snad budou nějaké zápasy doma, kdy se holky ukážou divákům. To mají nejradši a naplňuje je to.

Také se dost diskutuje, v jakých termínech Fed Cup hrát. Kdy jsou podle vás ideální týdny?
Naše holky na to měly různé názory. Ale mohlo by se hrát třeba po Wimbledonu místo dubnového termínu. Potom připadá v úvahu třeba termín po US Open, kdy je semifinále Davis Cupu. Je to taky dané ročními obdobími. První dvě kola jsou teď dost brzy a to v Evropě skoro vždycky znamená hrát v hale. Ideální systém asi neexistuje, vždycky bude někde problém. Očekával bych spíše snahu, aby bylo více peněz pro pořadatele. Holky peníze nikdy neřeší, vždyť skoro vždycky hrály. Pro organizátora je to ale finančně náročné.