Češky si o čtvrtou fedcupovou trofej v řadě nezahrají, USA podlehly v rozhodující čtyřhře

- Filip Lefenda

Šňůra deseti vítězných fedcupových střetnutí v podání českého týmu je u konce. Sedmnáctiletá Vondroušová sice dovedla sérii proti Spojeným státům do rozhodující čtyřhry, v té ale dominoval domácí pár v sestavě s výborně hrající Coco Vandewegheovou a deblovou světovou jedničkou Bethanií Mattekovou-Sandsovou. Právě tyto dvě jmenované hráčky byly nad síly Kateřiny Siniakové a Kristýny Plíškové, které prohrály po setech 2:6 a 3:6. Američanky tak přerušily českou nadvládu a zahrají si v listopadovém finále o týmovou trofej na půdě Běloruska.

Rozhodující čtyhru ovládly domácí favoritky a ukončily českou sérii vítězných zápasů (Bethanie Matteková-Sandsová, Coco Vandewegheová – Kristýna Plíšková, Kateřina Siniaková 6:2, 6:3)

Česká děvčata nezachytila úvod rozhodujícího klání. Při podání Vandewegheové uhrála jeden fiftýn, podstatnější ovšem bylo to, že vzápětí nezúročila ve vyrovnání svůj dělový servis Kristýna Plíšková. Američanky se tak rychle propracovaly k brejku, ba co více, o chvíli později vedly již dokonce 3:0. Naše tenistky sice měly za stavu 15:30 v gemu mírně navrch, Matteková-Sandsová ale vytáhla ve správný moment ze svého rukávu výtečné první servisy.

Podobně tomu bylo i o dvě hry později, kdy na příjmu opět platil stav 15:30 pro česká děvčata, také tentokrát se ale z této situace Američanky třemi míči v řadě vymanily. Krátce před tím vybojovaly Češky v dosud nejdelším gemu utkání první hru.

Navázat na tento úspěch se jim ani při druhém podání Plíškové v utkání nepodařilo. Vytáhlé dvojče světové trojky Karolíny sice dokázalo přímým bodem ze servisu za stavu 30:40 zlikvidovat brejkbol, při výhodě amerických favoritek se ale octla pod tlakem a pokazila bekhend.

Za stavu 5:1 podávala v podkolenkách hrající deblová světová jednička a turnajová parťačka Lucie Šafářové Bethanie Matteková-Sandsová na ukončení sady, ta ale ještě nějakou tu minutu pokračovala. České reprezentantky se prodraly ke dvěma šancím na snížení, a i když první nevyužily, druhou jim dvojchybou věnovala sama extravagantní Američanka.

Jenže ani při servisu Siniakové si Češky neodpočinuly, naopak musely odvracet tři setboly. V prvém případě Vandewegheová překvapivě zkazila na síti nahraný volej, ve druhém si dvacetiletá hráčka z Hradce Králové pomohla dobře umístěným podáním. Třetí možnost ale už znamenala set putující na americkou stranu, když Plíšková na síti promáchla.

Ve druhé hře nové sady Plíšková odvrátila povedeným servisem při výhodě soupeřek brejkbol a následně spolu se Siniakovou srovnala na 1:1. O dvě hry později čelily obě jmenované dalším dvěma hrozbám. Tu první učinila historií Katka skvělým servisem, při druhém brejkbolu se ale Matteková-Sandsová dostala k returnu, kterým napálila na síti stojící Kristýnu.

S pouhou ztrátou jediného fiftýnu vzápětí Američanky předchozí zisk podání v pohodě potvrdily a za stavu 4:1 směřovaly do finále. Plíšková pak rovněž skvěle zaservírovala a čistou hrou snížila. Při podání Mattekové-Sandsové se pak Češkám otevřela možnost na brejk, zejména tedy za stavu 15:40, Američanka ale nejprve zahrála forhendový winner, další výměna pak skončila bekhendovým volejem Plíškové, který zamířil do sítě. Skrze shodu se domácí tenistky dostaly do vedení 5:2 a k postupu jim rázem chyběl už jen jediný gem.

Ten získaly Matteková-Sandsová s Vandewegheovou hned na příjmu. První mečbol přišel za stavu 15:40, kdy druhá jmenovaná trefila na síti míčem Plíškovou do obličeje. Lehce otřesená Češka se rychle vzpamatovala a spolu se svou krajankou první možnost konce zápasu odmítla. Vzápětí mladší hráčka našeho páru dobře zaservírovala a srovnala na shodu. V té se urodil třetí mečbol, ale ani ten nenašel své uplatnění, a tak se hostujícím hráčkám podařilo snížit na 5:3.

Při podání Vandewegheové už však přišla postupová definitiva. Za stavu 40:15 měly Američanky čtvrtý mečbol, který volejem na síti využila Matteková-Sandsová. Deblová světová jednička tak odstartovala oslavy – tým USA ukončil desetizápasovou vítěznou sérii české reprezentace a zahraje si v listopadu o trofej proti Bělorusku.

Sedmnáctiletá Vondroušová zdolala ve dvou setech Davisovou, v USA rozhodne závěrečná čtyřhra (Lauren Davisová – Markéta Vondroušová 2:6, 5:7)

Talentovaná Vondroušová nastoupila do utkání hraného za nepříznivého stavu pro český tým bez bázně a hany. Davisová se sice dostala v úvodním gemu na podání do vedení 40:0, přesto se ze zisku gemu radovala o pár chvil později sedmnáctiletá Češka. Vondroušová ale brejk nepotvrdila a její náskok se tak rychle rozplynul.

Poté se poprvé do vedení dostala Američanka, která v nominaci nahradila Shelby Rogersovou, jež hrála v sobotu. Ve třetí hře povolila Davisová o šest let mladší protivnici jen jeden fiftýn, Vondroušová kontrovala čistou hrou a bylo opět srovnáno.

Také další momenty patřily sokolovské rodačce. Davisová pokazila v pátém gemu za stavu 15:40 bekhend a darovala Vondroušové servis. Na druhý pokus se již Markétě podařilo svůj předchozí úspěch uhájit, vedení 4:2 vypadalo v tu chvíli velice slibně.

A nezůstalo u něj. Češka hrála i nadále aktivně a v sedmém gemu si vynutila další čtyři brejkové možnosti. Při prvních třech neuspěla, nejdelší hru úvodního setu ale nakonec přesto získala pro sebe, resp. český tým. Při své výhodě využila slabšího druhého podání v žebříčku lépe postavené soupeřky a rázem byla jen krůček od zisku první sady.

Nástup do osmé hry Vondroušové ale nevyšel podle představ. Věkem teenagerka pustila Davisovou do vedení 15:40, Američanka ale vlastními chybami oba brejkboly zahodila. Při shodě poté přišly dva setboly Markéty. O proměnění prvního se připravila dvojchybou, při druhém už ale donutila soupeřku chybovat a získala tak úvodní dějství poměrem 6:2!

Divoký začátek druhého setu byl ve znamení ztracených podání. Vondroušová do něj vstoupila skvěle, když získala šestou hru v řadě, kterou zakončila zručně zahraným kraťasem. Poté se po delší dobře přihlásila o slovo Američanka. Ta si bleskově ztracené podání na tři pokusy vynutila vrátit, následně brejk potvrdla a ve čtvrté hře vzala Markétě servis v krátkém sledu již podruhé.

Za stavu 3:1 měla Davisová dva gemboly na náskok tří her, soupeřce se ale vyplatilo zabojovat a gem otočit. Následně Vondroušová musela na podání odvracet brejkbol, také tento gem ale skrze shodu získala a stav tak byl k radosti českých tenisových příznivců opět totožný.

Další dvě hry získala Američanka. Nejprve na vlastním podání, poté čistou hrou při servisu Vondroušové. Davisová rázem podávala za stavu 5:3 na zisk sady, za stavu 40:30 disponovala i setbolem, v daný moment ale vyprodukovala dvojchybu. To ji vzápětí mrzelo, neboť gem prohrála.

Češka následně srovnala na 5:5, v jedenácté hře navíc podávající Davisové povolila jen jeden uhraný fiftýn a rázem se pomyslné misky vah přiklonily na Markétinu stranu! Za stavu 6:5 podávala sedmnáctiletá hráčka na zisk zápasu a počínala si jako zkušená mazačka – utkání ukončila čistou hrou!

Markéta Vondroušová tak při svém druhém fedcupovém vystoupení získala premiérový reprezentační bod mezi dospělými a udržela naděje českých tenistek na listopadové finále, ve kterém již jsou hráčky Běloruska. V USA rozhodně závěrečná čtyřhra.

 

Legenda Navrátilová poprosila Markétu o rozhovor ?? #FedCup #czech #team #tennis #usa #florida #tenis

Příspěvek sdílený Tenisový svět (@tenisovysvetcz),Dub 23, 2017 v 12:00 PDT

Siniaková držela s nechybující Vandewegheovou krok jen osm her (Coco Vandewegheová – Kateřina Siniaková 6:4, 6:0)

Obě soupeřky si v úvodních gemech bez problémů držely servis, Vandewegheová si dokonce svá první dvě podání vybojovala čistou hrou. To se v pátém gemu podařilo také Siniakové, která se propracovala do vedení, aby se vzápětí na příjmu konečně dostala i do hry. Američanka vedla 30:0, poté však putovaly tři míče na konto české hráčky a na světě byl první brejkbol, nikoliv však brejk.

Kateřina se totiž v klíčový moment nedostala do výměny, svůj return poslala jen do zámezí. A tak si nakonec Vandewegheová dokráčela skrze shodu pro srovnání stavu.

O osudu úvodního setu rozhodla devátá hra, ve které se zrodilo jediné ztracené podání prvního dějství. Z brejku se radovala Američanka a nutno říci, že jí k vedení 5:4 dopomohla tenistka z Hradce Králové tak trochu sama, když ve zmíněném gemu vyprodukovala hned tři dvojchyby. Vandewegheová vzápětí brejk potvrdila na servisu a získala sadu poměrem 6:4.

Do druhého setu nevstoupila Siniaková vůbec dobře. Za stavu 15:40 musela při svém podání odvrátit dva brejkboly, což se jí podařilo. Gem ale posléze přes shodu stejně ztratila, když Američanka při své výhodě zahrála dobře umístěný return do rohu dvorce.

Vandewegheová měla v těchto chvílích na kurtu výrazně navrch. Vzápětí odskočila na podání bez problémů do vedení o dvě hry a ve třetím gemu druhého setu ho na příjmu ještě navýšila. Tentokrát dokázala Češka v dlouhém gemu zlikvidovat dokonce trio brejkových hrozeb, na čtvrtou už ale recept nenalezla. 

Když už to vypadalo, že Vandewegheová zamíří v poklidu za druhým americkým bodem, prodrala se ve čtvrté hře druhé sady Siniaková k brejkbolu naděje, který byl její teprve druhou možností v celém střetnutí. Také tentokrát se ale proti němu vytasila domácí favoritka skvělým servisem a své počínání následně podpořila i dělovými forhendy, které jí vynesly vedení už 4:0.

Ačkoliv úvodní gemy střetnutí nic takového nenaznačovaly, Češka se ve druhé polovině zápasu nebývale trápila na servisu. Když zakončila dvojchybou i pátý gem druhé sady, šlo už o osmou hru v řadě, kterou včerejší vítězka prohrála. V samotném závěru se pak ještě Kateřina snažila odvrátit alespoň hrozbu kanára, nebylo jí ale přáno. Vandewegheová byla v laufu, nekazila a po hodině a jednadvaceti minutách zajistila Spojeným státům vedení 2:1 na zápasy.