Koho nasadit do závěrečné dvouhry? Klíčový výběr pro souboj "dvojek" nabízí čtyři scénáře

- Jan Vojkůvka

Otázka, s níž si láme hlavu nejen Petr Pála, ale rovněž Kathy Rinaldiová-Stulkelová. Na výběr mají oba kapitáni ze dvou hráček - Češky mohou nasadit kromě Markéty Vondroušové také žebříčkovou dvojku týmu Kristýnu Plíškovou. Obdobně mohou Američanky postavit Lauren Davisovou, která je v žebříčku výše než Shelby Rogersová. Jak si pro čtvrtou dvouhru týmy poradí?

Markéta Vondroušová zápolila s Coco Vandewegheovou nejen s nepříjemnou hrou Američanky, ale i s vlastní nervozitou. Jak sama přiznala, ke své hře se začala dostávat až v průběhu druhé sady a nutno podotknout, že jí to šlo skutečně mnohem lépe. Na obrat však už neměla dost času a nejspíš ani potřebných zkušeností.

Shelby Rogersová proti Kateřině Siniakové ztrácela od úvodních gemů a nedařilo se jí najít recept na kondičně skvěle připravenou českou jedničku. Ač úplně nezklamala, na servisu se jí vůbec nedařilo a uhrála jen to, co Siniaková povolila.

Koho tedy nasadit do čtvrtého zápasu? „Budou to trochu šachy,“ připustil Pála.

Markéta Vondroušová (117.) vs Shelby Rogersová (49.)
Bilance 2017: 40/5 - 12/9
Forma: titul v hale na WTA v Bielu - čtvrtfinále na antuce v Charlestonu
Vzájemné zápasy: 0-1 (antuka ve Wesley Chapel, ITF)

Pokud by kapitáni ponechali své volby, na kurt by proti sobě naskočily Vondroušová s Rogersovou. Favoritkou zápasu by byla sice Američanka, která v doposud jediném vzájemném utkání na antuce zvítězila 2:6, 7:6 (2), 6:3 v minulé sezoně, ale od té doby Vondroušová udělala nesmírný progres. Navíc by se hrálo mnohem více delších výměn a Vondroušová by mohla aplikovat svůj styl hry, kdy do dvorce vrátí téměř každý míček. Avšak Rogersová je na antuce velmi silná, byla loni ve finále v Riu a čtvrtfinále na French Open. A ač nehraje tak tvrdě jako Vandewegheová, její styl je dost podobný.

Kristýna Plíšková (56.) vs Shelby Rogersová (49.)
Bilance 2017: 10/8 - 12/9
Forma: čtvrtfinále v hale v Bielu - čtvrtfinále na antuce v Charlestonu
Vzájemné zápasy: 1-1 (Rogersová vyhrála na antuce v Bad Gasteinu 2014, Plíšková ve stejném roce vyhrála na trávě v Nottinghamu)

V případě, že Američanky ponechají Rogersovou a Petr Pála nasadí Kristýnu Plíškovou, dostanou se na kurt dvě hráčky, které ke své hře potřebují hodně servis. Tento fakt je ale o to citelnější u Plíškové, jež patří k hráčkám, které si na servisu svou hru zakládají. Specifická antuka na Floridě by ji mohla vyhovovat, ale na druhé straně právě na antuce prohrála česká hráčka s Rogersovou v roce 2014. Navíc Kristýna celkově antuku příliš nemusí, v minulé sezoně zaznamenala negativní bilanci 4 výher a 6 porážek a během celé kariéry s antukovými dvorci trochu bojuje (celková bilance 93 výher a 92 porážek).

Markéta Vondroušová (117.) vs Lauren Davisová (36.)
Bilance 2017: 40/5 - 16/6
Forma: titul v hale na WTA v Bielu - výřazení v 1. kole v Miami a Charlestonu
Vzájemné zápasy: 0-0

Co vůbec nehraje do karet Lauren Davisové je fakt, že na posledních dvou turnajích vypadla v prvním kole. Začátek sezony přitom měla výtečný, vyhrála turnaj v Aucklandu a dokráčela do čtvrtfinále v Dauhá a Dubaji. Aktuální forma však není, oproti Vondroušové, příliš dobrá. Na druhé straně právě fedcupové střetnutí je specifické v tom, že domácí prostředí může hráčku nakopnout k mnohem lepším výkonům, než předvádí na okruhu. Na to však Američanky v sobotu nevsázeli a nechali Davisovou sedět. Pokud by ji nasadili proti Vondroušové, může mít česká hráčka výhodu nejen v aktuální formě a rozehranosti, ale také ve stylu hry. Davisová hraje podobně jako Vondroušová a na dvorci bychom byli svědky dlouhých přestřelek od základních čar.

Kristýna Plíšková (56.) vs Lauren Davisová (36.)
Bilance 2017: 10/8 - 16/6
Forma: čtvrtfinále v hale v Bielu - vyřazení v 1. kole v Miami a Charlestonu
Vzájemné zápasy: 0-2 (Davisová vyhrála na betonu v Lucemburku 2016 a v hale v Dubaji 2017)

Obě hráčky si spolu ještě na antuce nezahrály, Davisová by mohla mít výhodu ve svém pohybu a schopnosti hrát dlouhé výměny, Plíšková by naopak mohla těžit z pomalejšího povrchu, na kterém by se dokázala přizpůsobit hře Davisové, která jí jinak tolik nesedí. Na druhé straně, je to právě Davisová, kdo na Plíškovou umí a na to mohou Američanky spoléhat. Nasadit pro závěrečný zápas Davisovou by mohl být pomyslný žolík z rukávu, s nímž se budou muset české hráčky popasovat. Přesně to si uvědomuje i Petr Pála, který očekává, že by Američanky mohly nasadit Davisovou s úmyslem, aby šla proti Plíškové.