Pálovy fedcupové šachy: Bude to ještě maso, říká kapitán před nedělí

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z FLORIDY: V Americe zatím nerozhodně. Se skóre 1:1 je ale kapitán fedcupového týmu Petr Pála po průběhu soboty spokojený. Jeho mozkové závity hned po vítězství české jedničky Siniakové začaly zaměstnávat úvahy, koho postavit do druhého nedělního singlu. Tenhle zápas může rozhodnout o postupujícím do finále a žádný z týmů netuší, co chystá ten druhý. Bude to napínavá mimotenisová bitva až do poslední chvíle. „Jsou to trochu šachy. Musíme nahlásit jméno rozhodčím, aniž bychom tušili, koho nasadí soupeřky,“ objasňuje Pála

Po prvním dnu hrajete s Amerikou 1:1. Jste s tím spokojen?
Velká spokojenost, zvlášť když to bylo 0:1. Proti Americe je to těžké utkání, ale věřil jsem, že Markéta bude na Coco mít. Bohužel mě Coco nemile překvapila tím, jak dobře začala. Markéta si pak stěžovala, že nemá čas na svou hru. Ve druhém setu už jsem doufal, že se zápas otočí. Když se dostala do delších výměn, bylo pěkně vidět, že to na Coco platí. Utkání se začalo trochu převracet, škoda, že se Markéta ani jednou nedostala do vedení. To by se Coco rozčílila.

Ukázala i tak Markéta potenciál?
Jasně. Jen neměla čas předvést svoji hru, protože Coco ji hnala. Markéta si možná mohla ustoupit od základní čáry nebo holt jíž blíž a hrát, než míček vystoupá moc vysoko. To jsme na lavičce samozřejmě řešili.

Katka šla na kurt za stavu 0:1 a zápas zvládla bravurně...
Ta mě na rozdíl od Coco překvapila mile. (směje se) Klobouk dolů před tím, jak to zvládla mentálně. Moc se mi líbil začátek, chtěli jsme po ní, aby nehrála hned nějaké zázraky, ale aby nechala soupeřku, ať se ukáže. Katka pak hrála hrozně poctivě. Že bude makat, jsme věděli, to je o ní známé. Rogersová si musela míčky víc uhrávat a moc to nezvládala. Aby byl výkon Katky dokonalý, měla do balonků v určitých situacích z forhendu trošku víc jít. Ale zvládla to fakt výborně.

Bude tahle hra platit i na Coco Vandewegheovou?
Jasně. Čím víc bude s těmihle soupeřkama výměn, tím větší šanci máme. Ale holky zase nesmí hrát moc pasivně, aby jenom vracely.

Změnily se nějak české šance po prvním dnu?
Čím víc se blížíme deblu, tím mají větší výhodu Američanky.

Máte jasno, koho pošlete na čtvrtý zápas?
Musíme nad tím opravdu zapřemýšlet. Otázka je, jestli Američanky nepostaví Davisovou, protože si budou říkat, že bude hrát Kristýna. Davisová to s ní má totiž 2:0 na zápasy. Musíme to probrat, budou to trochu šachy. Markéta si ještě chtěla jít po zápase zatrénovat, dát si hlavně pár servisů. Dělá všechno pro to, aby byla na neděli připravená, to se mi líbí. Pořád je to otevřené.

Můžete reagovat podle toho, koho nasadí soupeřky?
To nebudeme vědět. Musíme nahlásit jméno rozhodčím, aniž bychom tušili, koho nasadí Američanky.

Pokud by šla na plac Markéta – má proti Rogersové nebo Davisové větší šanci než proti Vandewegheové?
Rogersová hraje taky rychle, ale nejsou to takové brutální rány. A když by šla na Markétu Davisová, tak se bude hrát určitě víc, protože ona všechno vrátí. Každopádně to bude maso.