Soupeřky Češek? Mašina na esa i vítězka americké juniorky

- Jan Havlovic

Start semifinále Fed Cupu mezi Spojenými státy a Českou republikou je za dveřmi! Markétu Vondroušovou a Kateřinu Siniakovou dnes čekají úvodní dvouhry. Pojďme si nyní představit soupeřky českých tenistek pro singl.

Jako první se dnes dostane na kurt v Saddlebrook Resortu na Floridě sedmnáctiletá Markéta Vondroušová, která si odbude premiéru ve Fed Cupu. Její soupeřkou bude pětadvacetiletá Coco Vandewegheová.

Jednička amerického fedcupového týmu pochází z New Yorku a v její rodině má profesionální sport velkou tradici. Maminka Coco, Tauna Vandewegheová, je bývalou vrcholovou plavkyní a účastnila se olympijských her v Montrealu v roce 1976. Otec je zase bývalý velmi úspěšný basketbalista, který zářil v zámořské NBA.

K tenisu se Vandewegheová dostala i díky svému bratrovi Beauovi, se kterým začala hrát ve svých jedenácti letech. Tenis jí přirostl k srdci a profesionálkou se stala na začátku roku 2008.

Hra Vadvewegheové je postavena především na servisu. V roce 2014 nasázela celkem 306 es, což byl třetí nejvyšší počet na profesionálním okruhu. Její agresivní a útočná hra sedí spíše na rychlé povrchy, což by mohla být šance pro Vondroušovou. Vandewegheové se totiž na antuce nikdy příliš nedařilo a své největší úspěchy zaznamenala především na tvrdém povrchu.

Mezi ostatními tenistkami není Coco příliš oblíbená především díky svému sebevědomému a chvílemi až arogantnímu chování. Na letošním Australian Open, kde dokráčela do semifinále, čelila velké kritice svých kolegyň, které zastávaly názor, že nemá k soupeřkám potřebnou úctu.

„Nikdy mě nebudou mít rádi jako Federera do té doby, než taky vyhraju osmnáct grandslamů. A možná i potom mě nebudou mít rádi,“ promluvila Vandewegheová otevřeně o svém postavení na okruhu.

Sebevědomé chování americké tenistky neuniklo ani pozornosti českého týmu. „U losu jsem si toho všimla. Jak nastupovaly, měla ruce v kapsách, tvářila se jak mistr. Taková je prý i na kurtu,“ konstatovala Vondroušová, která však jedním dechem přiznala, že se bude soustředit především na svůj vlastní výkon a nechce se nechat chováním soupeřky rozhodit.

Siniakovou čeká Rogersová

Shelby Rogersová byla v mládí považována za velký talent amerického tenisu. Ve svých sedmnácti letech ovládla americkou juniorku, avšak svůj potenciál zatím naplno neukázala.

Narozdíl od Vandewegheové umí Rogersová zahrát velmi slušně i na antuce, což potvrdila v minulém roce na French Open, kde překvapila svou účastí ve čtvrtfinále. Dobrý vstup na svůj oblíbený povrch zaznamenala čtyřiadvacetiletá tenistka i v letošním roce, kdy na podniku v Charlestonu došla do čtvrtfinále.

Rogersová se s Kateřinou Siniakovou utkala pouze jednou – před dvěma lety v kvalifikaci na turnaj v Římě. Česká tenistka tehdy vyhrála po setech 7:5, 6:1. „Pár tréninků jsem s ní podstoupila. Počítám s těžkým zápasem, ale porazit ji můžu,“ hlásila Siniaková po včerejším losu.