S mámou to skoro šlehlo, řekla po losu vysmátá Vondroušová

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z FLORIDY: Byl to zajímavý pohled. Na jedné straně uvolněná a trochu nesmělá Vondroušová, na druhé sebevědomá americká jednička Coco Vandewegheová. Při podání rukou nasadila Američanka cvičený úsměv, ruku nechala ledabyle v kapse a potom bez zájmu odkráčela. „Tvářila se jak mistr. Taková je prý i na kurtu, tak mě třeba podcení,“ vyprávěla před sobotním mačem šťastná Vondroušová. Fedcupovou premiéru si odbyde jenom pět dní potom, co se poprvé v životě připojila k týmu.

Tohle je ta pravá krása Fed Cupu. Semifinále načnou na Floridě dvě tenistky, které by se normálně jenom těžko potkaly. Sedmnáctiletá Vondroušová ještě nedávno objížděla turnaje nižší kategorie, zatímco Coco Vandewegheová měla za sebou třeba semifinále Australian Open.

Přesto kapitán Petr Pála věří, že vycházející hvězda českého tenisu může sebevědomou Američanku překvapit. „Musím ji rozhýbat, když to do mě bude pálit z místa, tak asi nebudu mít šanci,“ věděla Vondroušová před sobotním zápasem.

Po losu pak takhle sympatická slečna dorazila mezi novináře vysmátá a bez známky nervozity.

Jak jste se dozvěděla, že v sobotu půjdete hrát?
Kapitán mi to řekl včera před banketem. Je to super příležitost, snad předvedu dobrý tenis. Mám teď nahráno dost zápasů, jsem docela ráda, že jdu hrát.

Co na to řekla máma?
Skoro to s ní šlehlo. (směje se) Všichni doma jsou nadšení. Snad si to užijí.

Hlodá už trochu tréma?
Určitě budu ze začátku nervózní, ale ze mě to vždycky v zápase spadne, maximálně tak první dva gemy. Takže doufám, že to bude dobrý.

Jak si věříte proti Coco Vandewegheové?
Na antuce mám větší šanci než na rychlém povrchu, protože dává velké rány. Hlavně nemám co ztratit, tahle pozice se mi líbí. Na turnaji bych byla asi méně nervózní než před prvním zápasem ve Fed Cupu, ale zkusím si to hlavně užít.

Vandewegheová působí hodně sebevědomě. Vnímáte to?
U losu jsem si toho všimla. Jak nastupovaly, měla ruce v kapsách, tvářila se jak mistr. Taková je prý i na kurtu. Soustředím se sama na sebe, nenechám se tím rozhodit. Některé holky tohle dělají, já se pořád snažím hrát svou hru. Když bude zápas vyrovnaný, tak třeba začne být nervózní. Možná mě může podcenit a zahraje blbě.

Ráda používáte kraťasy, tady na antuce vám prý celkem jdou. Bude to proti ní hlavní zbraň?
Zkusím je. V tréninku jsem jich pár zahrála, docela vychází. Hlavně ji musím rozpohybovat, jinak to bude pálit z místa. To pak nemám moc šanci.

Vnímáte, že vás doma bude kromě rodiny sledovat hodně lidí?
To si uvědomuju. Ale asi od nás neočekávají nic velkého. Jsme mladý tým, všechny jsme skoro poprvé v nominaci. Můžeme jen překvapit.

Budete hrát proti publiku, na stadion se vejdou čtyři tisíce lidí. Zažila jste něco takového?
V takhle velkém ne. S tím se ale musí počítat, ony jsou doma. Ale nás je tady taky pár, taky budeme fandit. Jsem s tím smířená, mně to nějak rozhazovat nebude.

Jak jste se vyrovnala s únavou po cestování?
Teď už je to dobré. První dny jsem byla rozsekaná, teď jsem si zase rozsekala koleno. (smích) Hrály jsme s Kačkou ve čtvrtek sparing, ona mi dala forhend po lajně a jak jsem k němu doklouzávala, noha se mi otočila a jela jsem kolenem po antuce. Docela nepříjemný, ale všechno dobrý.

Bude tohle váš největší nápor na psychiku, co jste kdy zažila?
Finále v Bielu bylo taky těžké, ale tam jsem byla za sebe. Tohle je Fed Cup, asi to je můj zatím nejtěžší tenisový úkol.

TRENÉR VONDROUŠOVÉ: ONA BYLA KLENOT UŽ VE 13 LETECH