Mládí vpřed! Jen ať jim Markéta zavře ústa, hlásí kapitán Pála

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z FLORIDY: V průběhu týdne dával Petr Pála postupné náznaky a pak rozhodl – do singlu půjde i Markéta Vondroušová! Fanoušci mládí jsou nadšení a sedmnáctiletá tenistka nastoupí už zítra na sebevědomou domácí jedničku Coco Vandewegheovou (24. hráčka světa). „Markéta hraje s přehledem a může klidně vyhrát. Je potřeba Američankám trochu srazit hřebínek,“ říká s úsměvem kapitán českého výběru Petr Pála.

Co rozhodlo pro nasazení Markéty?
Její výsledky v poslední době i od začátku roku. Potvrdila to na velkém turnaji, kde porazila velké hráčky. I tady hraje solidně, je vidět, že má nahráno. Snad tuhle formu ještě udrží, hraje s přehledem a je to znát i na trénincích. 

Bude takhle mladá hráčka pro Američanky hodně nepříjemná?
V to doufám. Podle žebříčku je Coco jasná favoritka, bude hrát doma, navíc je hodně sebevědomá. Je potřeba jí srazit hřebínek. Když bude Coco dobře servírovat, tak to bude nepříjemné, ale jakmile budou výměny, tak může mít Markéta úspěch.

Jak na to Markéta reagovala, že jste se ji rozhodl nasadit?
Řekl jsem jí to včera individuálně. Měla radost a řekla, že je ready a že jde do toho. Ještě si něco povíme odpoledne o taktice.

Co vás na Markéta hlavně upoutalo? Jak byste představil její tenis?
Vidí dobře hru, hraje velmi přesně křížem, dobře se pohybuje, umí kraťas, hrát na lajně... Levácký servis může být taky nepříjemný, hraje zdravě a drze a tohle snad předvede i v sobotu. Pro Coco to bude určitě nepříjemné, budou si říkat, že by ji měla přejet. Já doufám, že jim od začátku zavře ústa. Už byla přeci první na světě mezi juniory, je to velká naděje našeho tenisu.

Jak vidíte šance týmové jedničky – Kateřiny Siniakové?
Sobotní zápas Katky s Rogersovou je padesát na padesát. Katka je bojovná, maká na trénincích, úroveň její hry od začátku týdne stoupá. Chtěla hrát nejdřív až moc rychle, ale na antuce nejsou odskoky takové. Včera už to bylo fajn. Má na to hrát i nátlakové a delší výměny. To je hlavní klíč úspěchu proti Američankám, aby se hodně hrálo.

Pro obě je tohle premiéra ve fecupovém singlu – jak s nimi ohledně toho pracovat?
To je jeden z mých úkolů. Ale holky vědí, proč jsou tady. Půjdou tam vyhrát. Chci si s oběma sednout dneska odpoledne a říct jim, jak může vypadat atmosféra a na co by si měly dát pozor. Taky jim chci říct, že já jsem na lavičce proto, abych vzal tíhu trochu i na sebe, aby nebyly pod takovým tlakem.

Co říkáte na průměrný věk singlistek – 19 let?
To je dobrý, mládí vpřed!

Stupňuje se už nervozita?
Včerejší trénink jsme končili na dobré vlně a dneska to snad bude znovu tak. Holky musí jít na zápas hlavně s tím, že hrají kvalitní tenis. Nervozní potom být můžou, ale nesmí je to svazovat.

Včera jste na banketu Američankám říkal, ať si užijí pozici favorita. Chcete je tím trochu nahlodat?
Ony se vůbec nesmály, když jsem jim to říkal. (udiveně) Jen ať se s tím poperou, my se s tím pereme pořád. Američani vždycky obecně vystupují sebevědomě a to se určitě uvidí i v zápase, ať budou nahoře, nebo dole. 

Jak byl celkově tenhle týden s tak mladým týmem a dvěma nováčky jiný?
Ukazovali jsme trochu holkám cestu a dávali nápovědu, co by asi tak pro sebe mohly dělat. Postupem času je jim tady ten servis příjemný, vidí, jak se připravují nejlepší. Čím dříve tohle začnou vnímat, tím lépe. 

Omládl jste s nimi?
To uvidíme po víkendu. (úsměv)