Baráž Světové skupiny Fed Cupu: Rusky favoritkami na návrat mezi elitu, Slovenky čeká Bertensová

- Jan Vojkůvka

Fedcupový víkend se nebude týkat pouze semifinálových zápasů Světové skupiny, ale své duely rozehrají desítky dalších hráček po celém světě. Ostře sledované budou především zápasy playoff Světové skupiny, chcete-li baráže, v níž si zahraje osmička výběrů o čtyři místa mezi elitou pro příští sezonu.

Kromě semifinále v Minsku a na Floridě budou zápolit o svou účast také týmy, které v prvním kole letošního ročníku neuspěly, a výběry, jež si zajistily postup do baráže. Ke střetnutím dojde v bratislavské AEGON Aréně, ve francouzském městě Roanne, v ruské Moskvě a německém Stuttgartu.

Jaké zápasy nás o víkendu v baráži čekají?

Slovensko - Nizozemsko
Po dvou letech, co Slovenky musely odvracet hrozbu sestupu z druhé výkonnostní skupiny Fed Cupu, se vítězkám z roku 2002 podařilo projít do baráže, když si nečekaně poradily s Itálií 3:2 na zápasy. Naposledy ve Světové skupině hrálo Slovensko v roce 2014 a o rok později v rámci druhé skupiny prohrálo právě s Nizozemkami, které roku 2015 prošly mezi elitu.

Jenže po semifinále z minulého ročníku se Nizozemky musely v únoru sklonit před schopnostmi Bělorusek, prohrály s nimi 1:4 a musí absolvovat baráž.

Los
Sobota
Jana Čepelová - Richel Hogenkampová
Rebecca Šramková - Kiki Bertensová
Neděle
Jana Čepelová - Kiki Bertensová
Rebecca Šramková - Richel Hogenkampová
Kučová, Čepelová - Burgerová, Rusová

Francie - Španělsko
K zajímavému střetnutí dojde v Roanne ve Francii, kde se domácí výběr musí potýkat především s problémy uvnitř týmu. Kapitán Yannick Noah původně nominoval Caroline Garciaovou po rozhovoru funkcionářů s jejím otcem. Jenže Garciaová prohlásila už na začátku roku, že reprezentovat v této sezoně nebude a navíc ji trápí také zranění, kvůli němuž se odhlásila ze Stuttgartu. Noah tak musel povolat náhradnici, ale reprezentovat odmítla také Océane Dodinová.

Nakonec Noah zvolil Amandine Hesseovou, která doplnila trio Kristinu Mladenovicovou, Alize Cornetovou a Pauline Parmentierovou. Proti francouzské sestavě se postaví rovněž podstatně oslabená sestava Španělska, ve které schází Muguruzaová a Suarezová Navarrová. Španělky tak i přes problémy Francie půjdou do baráže v roli outsiderek. Navíc oba týmy hrály letos ve Světové skupině a je tedy jistotou, že jeden z letošních účastníků bude v příští sezoně hrát v nižší výkonnostní skupině.

Španělkám tak hrozí, že svůj letošní návrat mezi elitu neobhájí. Francie by naopak sestoupila po třech letech.

Los
Sobota
Kristina Mladenovicová - Silvia Solerová-Espinosová
Pauline Parmentierová - Sara Sorribesová Tormová
Neděle
Kristina Mladenovicová - Sara Sorribesová Tormová
Pauline Parmentierová - Silvia Solerová-Espinosová
Cornetová, Hesseová - Martinezová Sanchezová, Saezová Larraová

Rusko - Belgie
Touhu vrátit se do elitní skupiny mohou vyplnit Rusky, které v minulé sezoně nečekaně sestoupily po porážce s Nizozemkami v prvním kole a následném neúspěchu v baráži Světové skupiny s Běloruskami. Loňská ztráta členství v elitní skupině byla první od roku 1999 a návrat je pro tradičně silnou zemi s kvantem kvalitních tenistek prioritou.

Soupeřkami v Moskvě budou Belgičanky, které naposledy hrály ve Světové skupině v roce 2012 a od té doby na návrat čekají. Na hráčky okolo Mertensové či Zanevské ale nečeká nic snadného, jelikož narazí na hvězdy z první dvacítky světa Vesninovou a Pavljučenkovovou.

Los
Sobota
Jelena Vesninová - Alison van Uytvancková
Anastasija Pavljučenkovová - Elise Mertensová
Neděle
Jelena Vesninová - Elise Mertensová
Anastasija Pavljučenkovová - Alison van Uytvancková
Blinkovová, Kasatkinová - Mestachová, Zanevská

Německo - Ukrajina
Ve Stuttgartu na antuce v Porsche Aréně se spolu střetnou Němky s Ukrajinkami v souboji, který okoření účast světové jedničky Angelique Kerberové. Z hlediska papírových předpokladů jsou Němky velkými favoritkami, ač na straně druhé si zahraje Elina Svitolinová, tak cesta k důležitým dvěma bodům by měla vést přes Lesju Curenkovou, což Kerberová i Görgesová velmi dobře vědí.

Finalistky z roku 2014, kdy se vrátily do Světové skupiny, absolvují druhou baráž v řadě. Ukrajinky naopak čekají na návrat mezi elitu od roku 2012, kdy po hladké prohře v baráži s Američankami sestoupily do nižší skupiny a mezitím dokonce spadly až do euro-africké zóny, tedy třetí výkonnostní skupiny. Jejich návrat do druhé Světové skupiny přišel v minulé sezoně a letos tak okamžitě útočí dokonce na elitní společnost.

Los
Sobota
Julia Görgesová - Elina Svitolinová
Angelique Kerberová - Lesja Curenková
Neděle
Angelique Kerberová - Elina Svitolinová
Julia Görgesová - Lesja Curenková
Siegemundová, Witthöftová - Kičenoková, Savčuková