Musíš dělat body jako ségra! Narážky jsem čekala, směje se Kristýna Plíšková

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z FLORIDY: Přestože je v týmu Petra Pály poprvé, vyjukaná moc není. Kristýna Plíšková má totiž všechno nastudované od sestry Karolíny, dvojnásobné fedcupové vítězky. „Její čas teprve přijde,“ řekl nedávno kapitán o Kristýně, která v poslední době konečně začala naplňovat svůj potenciál. Čas přišel tenhle týden na Floridě.

V příjemném odpoledni se posadila na pískovcovou fontánu a pobaveně sledovala, jak na přilehlém kurtu zápolí američtí důchodci. „Jo, tak tohle mi trochu zvedne sebevědomí,“ zasmála se Kristýna Plíšková, další z nováčků v týmu Petra Pály.

Před časem prohlásila, že bude trpělivá. Že v tenise může klidně najít svůj vrchol až kolem třicítky. Už nevnímá připomínky, že musí být přeci stejně dobrá jako její dvojče – světová trojka Karolína. I když po nominaci Petra Pály se takovým komentářům asi úplně nevyhne. „Čekala jsem takové narážky, že ségra už ve Fed Cupu pár bodů udělala,“ přiznala v rozhovoru pro Tenisový svět.

„Ale neřeším to. Určitě je pro mě lepší, že nezačínám v Česku. To by pro mě bylo těžké, ještě když mám celkem velkou šanci, že si zahraju,“ přemítala 56. hráčka světa, která ve fedcupovém týmu plní roli dvojky.

Sama to vnímá tak, že pozvánka do Pálova výběru byla nejspíš jenom otázkou času. Český lodivod ji má totiž zmapovanou důkladně – je to podobný typ jako Karolína. To znamená hlavně tvrdý servis. Vždyť Kristýna minulý rok vytvořila nový rekord v počtu es na jeden zápas (31) na okruhu WTA.

Pála pravidelně sledoval její zápasy na grandslamech. Třeba na Australian Open hned po vítězství přispěchal ke kurtu, aby si s ní plácl a pochválil ji. Jenže následné únorové čtvrtfinále Fed Cupu proti Španělsku ji minulo. „Zvažoval jsem to, ale její čas teprve přijde,“ okomentoval své rozhodování kapitán týmu.

„Častokrát jsem byla docela ráda, že nemusím jet jako čtvrtá hráčka. S kapitánem jsme se o tom bavili a vždycky jsme se shodli – když jede Bára se ségrou, tak to jasně stojí na nich,“ řekla Plíšková. Při absenci dvou nejvýše postavených Češek na žebříčku tak přišla její chvíle.

Proto neváhala odletět na Floridu, kde zatím poznává nový druh tenisu – týmový. Důvěru k parťačkám získává třeba při jízdě v golfových vozících, kterým ji vyvezla Kateřina Siniaková. „Chvilkama byla taková nejistá, ale jede to tak pomalu, že se snad ani nemůže nic stát,“ zasmála se nad oddychovou kratochvílí českých tenistek.

Jinak ji toho ale tolik nepřekvapilo a připadá si skoro jako ve známém prostředí. Aby taky ne, když s jsou dvojčetem Karolínou, dvojnásobnou fedcupovou šampionkou, jedno tělo a jedna duše. Když mají obě čas, okamžitě sednou k telefonu a na tisíce kilometrů si vyměňují dojmy. „Ségra mi říkala, jak to tady chodí, všechny tiskovky a povinnosti. Není to tak, že bych nevěděla, která bije,“ přesvědčovala Plíšková.

Fedcupová účast má teď pro ni být dalším krůčkem v postupném a trpělivém růstu. Už několikrát si v poslední době potvrdila, že dokáže hrát s nejlepšími. Před měsícem byla třeba balonek od toho, aby porazila světovou pětku Dominiku Cibulkovou.

„Začátek sezony nebyl úplně nejlepší, ale spousta soupeřek byla hodně dobrých. Žádné velké výkyvy jako dřív už nemám a tohle je laťka, pod kterou bych neměla jít. Takže jestli o víkendu nastoupím, postavím se tomu čelem,“ řekla s příslibem do víkendového semifinále odhodlaná Plíšková.