Fedcupová mise Florida: Království aligátorů, kde vyrostl Roddick

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z FLORIDY: Když ráno dokřičí cikády, Američané v polo tričkách vyjedou s golfovými vozíky na perfektně střižený trávník, dokud sluníčko jenom příjemně hřeje. V Saddlebrook Resortu, který jako zvláštní minisvět leží uprostřed golfových hřišť, pak vychází české tenistky na dopolední trénink. Pod nohama jim běhají ještěrky, občas i veverka. Opodál číhá v jezeru místní aligátor, ze kterého má vítr Markéta Vondroušová. Vítejte na Floridě.

Trochu divočina, ale co víc si přát, než se vyhřívat v příjemném floridském sluníčku a po hodince v bazénu si s lehkým úsměvem prohlédnout fotky z Prahy, kde zrovna padá sníh. „Tohle počasí naše holky určitě ocení, když vidí, jak je doma,“ říká s úsměvem kapitán týmu Petr Pála. Pro české tenistky ideální prostředí na správnou fedcupovou přípravu.

Tréninkový i centrální kurt na zvláštní zelené antuce navíc leží hned v těsné blízkosti jejich ubytování. „Takhle blízko jsme týmu ještě nebyli,“ pochvaluje si lékař týmu Vlastimil Voráček, který naše hráčky může kontrolovat klidně i pohledem ze svého přízemního balkonu.

Tenistky zároveň nejspíš nikdy nebyly během Fed Cupu tak blízko ostatním lidem. Během dne se úspěšné ztrácí mezi hosty místního čtyřhvězdičkového Saddlebrook Resortu, který leží uprostřed golfových hřišť a od okolního světa a rušné dálnice je dobře a nenápadně chráněn.

Jen možná škoda, že někdy až moc nenápadně. Proto nemají ani v okolí bydlící Američané moc povědomí o tom, že se tady odehraje semifinále Fed Cupu. Takový zápas zažije místní antuka poprvé. „Fakt je to tady?,“ diví se řidič Uberu Mark, který prý tenis se ženou miluje.

Ale zároveň se bojí o budoucnost. „Kdo nahradí Serenu? Coco (Vandewegheová) asi těžko. Ale hlavně se ptám: Kde jsou naši chlapi?,“ posteskne si nad nedostatkem kvalitních amerických tenistů. Je paradoxní, že právě tady v Saddlebrook Resortu vyrostla v místní tenisové akademii bývalá světová jednička Andy Roddick.

Na 45 kurtech akademie se teď vyžívají rekreačně hrající důchodci, ale i mladé naděje, které mají zase vrátit americkému tenisu slávu. „Jeden, dva, tři, čtyři,“ počítá trenér s přísným výrazem returny svému desetiletému svěřenci. O kousek dál zase dvě slečny vracejí míčky, které po nich střílí nahrávací stroj.

Občas jim nějaký ten balonek uletí ven z kurtu a pak dopadne klidně až do jednoho z místních jezírek. V období sucha, jaké na Floridě panuje právě teď, se voda vypařuje a tyhle staré míčky se zjevují v blátě jako připomínka lepších tenisových časů. Možná, že některý z nich tam poslal i Andy Roddick.

Teď o víkendu bude chtít americký výběr v čele s Coco Vandewegheovou ukázat, že americký tenis je pořád na světové úrovni. Když v úterý organizátoři instalují fedcupové bannery, objevují se na tréninku Američanek první fanoušci. I řidič Mark nakonec potvrzuje, že vezme ženu a děti a přijede se na zápas podívat.

Pěkný centrální kurt se tak možná nakonec na víkendové fedcupové klání pěkně zaplní. Do toho přijde bojovat nově postavený tým Petra Pály.