Pohoda na Floridě: Nový tým Petra Pály se prohání na golfových vozících

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z FLORIDY: Jako před osmi lety. Tak si na prosluněné Floridě připadá Petr Pála, který omládl společně se svým týmem. V exluzivním rozhovoru přímo z místa promluvil zkušený kouč o prvních dojmech ze Saddlebrook Resortu, kde se Češky o víkendu pokusí domácí Američanky zaskočit a vybojovat finále. Sestava už je téměř kompletní, čeká se jenom na Markétu Vondroušovou, která o víkendu vyletěla tenisovým žebříčkem jako kometa. „Jsem jenom rád, že jsou tady holky v co nejlepší formě. Teď jde jenom o to, abych to správně na víkend celé vymyslel,“ řekl s úsměvem.

Na zelené antuce mezi palmami a sluníčkem nastaveným na příjemnou teplotu stojí Petr Pála s typicky zamyšleným výrazem a rukou pod bradou. Chvíli sleduje svoji svěřenkyni Denisu Allertovou, hned nato stíhá kontrolovat i trénink Američanek Coco Vandeweghoové a Shelby Rogersové několik desítek metrů opodál.

„Všechno máme pěkně na dlani,“ pochvaluje si, když do všeho stačí ještě dát rozhovor Tenisovému světu. „Určitě se na ně půjdeme podívat, když je máme takhle pěkně blízko.“

Aby ne. Perfektní příprava bude nutností, protože Američanky jsou na zvláštní zelené antuce jako doma a s pohledem na žebříček jsou v tomhle semifinále favoritkami. „Na tomhle povrchu umí hrát. Rogersová loni v Paříži porazila Karolínu i Péťu,“ připomíná s pohledem na americkou hráčku, která zrovna s parťačkou Vandewegheovou hraje cvičný gem.

Antuka je to úplně jiná, než jsou hráčky zvyklé. A nejenom to je pro český tým nové. Tentokrát po dlouhé době chybí největší hvězdy a nahrazuje je tým mladých nadějí. Kateřina Siniaková, Denisa Allertová a dvě nové tváře Kristýny Plíšková a Markéta Vondroušová – ani jedna neodehrála ve Fed Cupu singlový zápas.

Jenže nervozitu nepoznáte. Pála si na tréninku v dobrém utahuje z potící se Denisy Allertové, zatímco okolo se na golfovém vozíku s úsměvem prohání Kristýna Plíšková s Kateřinou Siniakovou. „Už se nemůžu dočkat, až se taky svezu,“ pronáší Allertová. 

Pro kapitána fedcupového týmu jsou to s mladým týmem podobné pocity, jako když před lety stavěl novou úspěšnou generaci. „Už jsem si odvykl říkat věci, co jsem holkám říkal na začátku. Připadám si trochu jako před osmi lety, kdy jsme začínali. Říkáme hráčkám, ať využívají doktory nebo maséry. Servis je tady pro ně připravený, tak by se neměly stydět ho využít. Někdy jsou na to zbytečně skromné,“ usmívá se při vzpomínce na začátek úspěšné éry, kdy podobně budoval tým třeba okolo Lucie Šafářové.

„Holky jsou tady spokojené, moc pěkné prostředí. Počasí je oproti domovu parádní, má to vydržet celý týden. Čekáme ještě na druhého nováčka a pak to tady nastavíme tak, aby to klapalo,“ říká Pála a přivádí řeč na jedinou tvář, která zatím chybí – Markétu Vondroušovou.

Sedmnáctiletý talent českého tenisu nominoval do týmu minulý týden, když byla Vondroušová na 233. místě světového žebříčku. Po senzačním titulu na turnaji WTA v Bielu už ale v pondělí večer přijede jako hráčka na 116. pozici.

„Vůbec mě nenapadlo, že by ten turnaj mohla vyhrát. Když to ale člověk viděl, ona hrála výborně, je to obrovský úspěch. Kdokoliv vyhraje turnaj, je to paráda, ať už je v první desítce nebo padesátce. Ne každému se ale v životě podařilo vyhrát turnaj,“ připomíná Pála. „Ona už to má za sebou v sedmnácti letech. Doufám a věřím, že jich bude víc.“

Nejspíš pořádně unavená Vondroušová se k týmu připojí v pondělí večer a nejspíš se tak vyhne „omlazení“ připravenou pomlázkou, kterou členové týmu přivezli s sebou na Floridu. Na rozdíl třeba od nové jedničky týmu Kateřiny Siniakové. Ta nedostala pokoj od pomlázky, mohla si ale celé pondělí odpočinout mimo kurt.

„Káťa má volno, protože chce ještě dovyléčit záda, která ji začala bolet na turnaji v Charlestonu. Jsem rád, že zranění zad není vážné. Ještě jí to trochu bolí, měla něco se svalem. Mělo by to být ale v pořádku. Na antuce má nahráno nejvíc ze všech holek. Zítra může normálně do tréninku naskočit,“ doufal Pála ve schopnosti 38. hráčky světa.

Zůstává otázkou, jestli trenérovi českého týmu trochu nezamotala hlavu sedmnáctiletá Vondroušová svým famozním výkonem v Bielu i celé sezoně, kdy zatím prohrála jen dva ze 41 zápasů. „Teď už jen, abych to správně na víkend celé vymyslel,“ uzavřel.