Kližanův zkrat! Roztřískaná raketa, dva trestné gemy a nepodání ruky rozhodčímu

- Jan Vojkůvka

Úspěšně zvládnutou kvalifikaci mohl Martin Kližan na turnaji ATP World Tour 1000 v Monte Carlu ještě vylepšit premiérovým postupem do druhého kola. Zápas s Nicolasem Almagrem, který měl skvěle rozehraný, však nezvládl a po hádkách s rozhodčím a trestných gemech se loučí po prohře 6:4, 3:6, 1:6.

Do druhého kola po dvou výpadcích v kole prvním nepostoupí ani letos, přičemž měl zápas ve svých rukou. Dost možná i frustrace z nepříznivého vývoje utkání po druhé sadě ale způsobila obrat ve hře slovenského tenisty, který první set zvládl na jedničku, ale od druhé sady s Almagrem, jenž hrál teprve třetí zápas od návratu po zranění lýtka, se nemohl o žádný aspekt svého tenisu opřít.

Hra ho přestávala bavit a koncentraci se snažil udržet oproštěním se od vzrůstajících emocí nejrůznějšími triky s tenisovým míčkem. Nepodařilo se.


Vyvrcholení mizérie přišlo ve třetí sadě za stavu 0:3. Tehdy Kližan nechal svému vzteku volný průběh a v přestávce mezi gemy roztřískal raketu. Umpirový rozhodčí zápasu na tuto situaci reagoval udělením trestného gemu 61. hráči světa, což Kližana popudilo ještě více, vzal si do ruky zpět rozbitou raketu a za lavičkou s ní ještě několikrát praštil o zem.


Poté, co se v průběhu zápasu hádal s rozhodčím a nadvakrát takto zničil již tak dost poškozené tenisové náčiní, obdržel Kližan druhý trestný gem a rázem prohrával 0:5. Dohrávka duelu již poté byla pouze formalitou, ale Kližan ji ještě okořenil tím, že po utkání nepodal rozhodčímu ruku a okamžitě odešel ke své lavičce, kde si sbalil věci a odešel z dvorce.