Kyrgios a Goffin v neděli rozhodli. Davis Cup zná semifinalisty

- Jiří Vachtl

Uplynulý víkend patřil zápasům čtvrtfinále Davis Cupu. Prvním postupujícím se po sobotní čtyřhře stala Francie, která nakonec přehrála Velkou Británii bez Andyho Murrayho v sestavě 4:1 na zápasy. O několik hodin později už byla známa první semifinálová dvojice. Srbsko totiž po čtyřhře vedlo taktéž 3:0. V neděli zmiňovanou dvojici doplnila také Austrálie, která přehrála Spojené státy. V semifinále na protinožce čeká nevyzpytatelná Belgie, která porazila Itálii.

FRANCIE - VELKÁ BRITÁNIE 4:1

Prvním postupujícím do semifinále letošního ročníku Davis Cupu se stala Francie, která na antuce v Rouenu hostila Velkou Británii. Ta přijela bez světové jedničky Andy Murrayho v roli jasného outsidera. Po pátečních dvouhrách, kdy Britové neuhráli ani set, chtěli Francouzi rozhodnout už v sobotní čtyřhře. To se jim nakonec podařilo. Nicolas Mahut s Julienem Benneteauem svůj úkol splnili, když porazili dvojici Jamie Murray, Dominic Inglot 7:6(9), 5:7, 7:5, 7:5. V neděli se tak celé utkání jen dohrávalo. Daniel Evans nejprve porazil Juliena Benneteaua 6:1, 6:2 a Jeremy Chardy přehrál Kyle Edmunda 6:4, 6:4.

SRBSKO - ŠPANĚLSKO 4:1

Druhým postupujícím se už v sobotu stali také Srbové. Ti v bělehradské aréně Aleksandara Nikoliče hostili na tvrdém povrchu Španělsko. Pětinásobní vítězové Davisova poháru přijeli do srbské metropole v oslabené sestavě bez Rafaela Nadala a Roberta Bautisty-Aguta. Po pátečních dvouhrách zůstalo na světelné tabuli skóre 2:0 pro domácí tým. Srbové tak, stejně jako Francouzi, chtěli v sobotní čtyřhře rozhodnout. V té došlo k raritní události, když do zápasu po boku Viktora Troického naskočil „hrající kapitán“ Nenad Zimonjič. Soupeřem srbské dvojici byli Španělé Pablo Carreno Busta a Marc Lopez. Utkání trvající 3 hodiny a 14 minut musela rozhodnout až pátá sada. V té byl úspěšnější srbský pár, který po výsledku 4:6, 7:6(4), 6:0, 4:6, 6:2 posunul svůj tým do semifinále. V neděli pak ještě Dušan Lajovič porazil Jaume Munara a Nenad Zimonjič prohrál s Ramosem-Vinolasem. Srbsko tak po konečném výsledku 4:1 postoupilo do semifinále, které bude v září hostit Francie.

AUSTRÁLIE - USA 3:2

Austrálie, která hostila na tvrdém povrchu v Brisbane Spojené státy, vedla po pátečních dvouhrách taktéž 2:0. V sobotní čtyřhře však Američané utkání zdramatizovali, když dvojice Sock, Johnson porazila domácí pár Groth, Peers 3:6, 6:3, 6:2, 2:6, 6:3. V neděli pak k prvnímu utkání nastoupil Nick Kyrgios proti Samu Querreymu. Australský bouřlivák v něm potvrdil roli favorita a svého soupeře přehrál jednoznačně ve třech setech 7:6(4), 6:3, 6:4. V závěrečném utkání tak John Isner už jen korigoval výsledek na 3:2 pro Austrálii, která tak je po roční pauze opět v semifinále.

BELGIE - ITÁLIE 3:2

Oči australských hráčů a fanoušků se pak upřely na belgické město Charleroi, které se stalo dějištěm čtvrtého semifinálové duelu mezi domácí Belgií a Itálií. Po pátku vedl, stejně jako ve všech ostatních utkáních, domácí tým 2:0. V sobotu se pak na belgické antuce odehrálo neuvěřitelné drama. Italská dvojice Bolelli, Seppi totiž přehrála domácí pár Bemelmans, De Loore tím nejtěsnějším možným rozdílem. Italové totiž v tiebreaku rozhodujícího pátého setu odvrátili za stavu 5:6 mečbol Belgie a čtyřmi body v řadě nakonec celý tiebreak vyhráli 8:6! Belgičany však nevyužitý mečbol mrzel jen jednu noc. V první nedělní dvouhře totiž David Goffin hladce přehrál Paola Lorenziho 6:3, 6:3, 6:2 a poslal tak svoji zem do semifinále. V závěrečném zápase pak Alessandro Giannessi už jen korigoval výsledek na 3:2 pro Belgii, která tak v září přivítá na domácí půdě Austrálii.