Federer vyzve Murrayho. Peníze pomohou dětem v Africe

- Jiří Vachtl

Již zítra se v Curychu uskuteční další ročník exhibičního utkání Match for Africa. Roger Federer si tentokrát do Švýcarska pozval světovou jedničku Andy Murrayho. Výtěžek z celého utkání půjde opět na konto nadace Rogera Federera, která pomáhá se vzděláním dětí v Africe.

V pondělí 10. dubna se uskuteční už třetí ročník dobročinné akce Match for Africa. Švýcarská legenda si tentokrát do Curychu pozvala světovou jedničku Andyho Murrayho. Utkání se stejně jako v předchozích letech odehraje na curyšském Hallenstadionu, který má kapacitu 13 000 diváků. Celá exhibice by, díky prodeji vstupenek a darům od sponzorů, měla vydělat nejméně 1,5 milionu švýcarských franků (okolo 37 milionů korun). Tyto peníze půjdou na konto nadace Rogera Federera.

Švýcarský tenista založil svoji nadaci v roce 2003, krátce poté, co dosáhl na pozici světové jedničky. K založení nadace přiměli Federera i jeho rodiče. Švýcarova matka se totiž narodila v Jihoafrické republice. Federerova nadace pak pomáhá právě dětem v jižní Africe dosáhnout na lepší vzdělání. Švýcar se již do Afriky několikrát vydal a osobně se tak účastnil otevírání školy, kterou postavila právě jeho nadace.

První ročník exhibice Match for Africa se uskutečnil už v roce 2010. Do Curychu si Roger Federer tenkrát pozval Rafaela Nadala. Oba tenisté sehráli atraktivní duel, který nakonec po třísetové bitvě ovládl švýcarský tenista. O den později se tenisté přesunuli do španělského Madridu, kde si spolu celý zápas zopakovali. Tam si oba tenisté role obrátili, když se po třech setech nakonec radoval Rafael Nadal. Oba zápasy tehdy vynesly dohromady 4 miliony amerických dolarů, které si oba hráči rozdělili do svých nadacích.

Druhý ročník se pak uskutečnil v prosinci roku 2014. V Curychu se tehdy odehrálo švýcarské derby v němž Roger Federer vyzval Stana Wawrinku. Utkání skončilo 7:6, 6:4 ve prospěch Federera a dohromady vydělalo 1 milion dolarů, které opět šly na vzdělávací projekty v jižní Africe.

Další pokračování "Zápasu pro Afriku" se odehraje koncem dubna v americkém Seattlu. Na utkání Rogera Federera s Johnem Isnerem pozval i slavný americký miliardář Bill Gates, který se sám zapojí do hry. Spoluzakladatel Microsoftu totiž před singlovým zápasem nastoupí po boku Rogera Federera do utkání čtyřhry proti Johnu Isnerovi a jeho partnerovi, který ještě bude vybrán.