Čtvrtfinále Davis Cupu: Srbsko, Francie, Belgie i Austrálie vedou po prvním dnu 2:0

- Filip Lefenda

Závěr tohoto týdne bude patřit Davisovu poháru. Čtvrtfinále bylo rozehráno v australském Brisbane, kde přemožitelé českého týmu z úvodního kola hostí Američany. A po prvním dnu si vedou svěřenci nehrajícího kapitána Lleytona Hewitta více než dobře, když vyhráli obě dvouhry. Úvodní hrací den patřil domácím týmům, které své oba zápasy zvládli a před zítřejší čtyřhrou vedou 2:0!

Základ úspěchu položil v první dvouhře Jordan Thompson, který si v únoru proti České republice odbyl reprezentační premiéru. A stejně jako v případě zápasů s Jiřím Veselým a Janem Šátralem se i tentokrát radoval dvaadvacetiletý hráč, jemuž v žebříčku ATP patří 79. pozice, z vítězství, nyní však přeci jen překvapivého.

V souboji s Jackem Sockem, světovou patnáctkou, totiž rozhodně nebyl favoritem. První dva sety rozhodl vždy jediný brejk – úvodní dějství bral poměrem 6:3 domácí tenista, ten druhý pro změnu Američan. Třetí sadu zahájil lépe Thompson, který se díky rychlému brejku dostal do vedení 3:0, v sedmé hře ale o svou výhodu podání přišel a set tak dospěl až do zkrácené hry. V té prohrával Australan 3:4, poté však získal čtyři body v řadě a navlékl na pomyslnou šňůrku druhý korálek.

Rozhodující momenty čtvrté sady se udály v její první polovině. Thompson okradl Socka ve třetí hře o servis, ten ale na vlastním podání nepotvrdil. Vytáhlý Američan ovšem vzápětí uhrál na dalším svém servisu jen jediný fiftýn a vlil tak soupeři do žil novou krev v podobě dalšího brejku. A ten už domácí dvojka nepustila, když zápas dovedla do vítězného konce a poslala Austrálii do překvapivého vedení.

To od Nicka Kyrgiose se ve druhém utkání bod očekával. Australská jednička byla v souboji s Johnem Isnerem velkým favoritem, ke střetnutí navíc mohla nastoupit díky triumfu týmového kolegy naprosto uvolněná. Zápas přinesl pouhá tři ztracená podání a všechna se zrodila hned v první sadě. V té ukořistil Isner hned první Kyrgiosův servis, v páté hře se ale ze stejného zisku radoval domácí hráč. Ten pak prolomil Isnerův servis podruhé v jedenácté hře a šel podávat na vítězství v sadě. To se světové šestnáctce bez problémů podařilo.

Další dva sety dospěly do zkrácených her. Oba tenisté si drželi svá podání a rozhodovat tak musela tiebreaková loterie. V té z druhého setu vedl Američan 5:4, na příjmu pak ale neuhrál ani bod a za stavu 5:6 rázem čelil setbolu. Nic naplat mu nebyl ani vlastní servis, Isner prohrál třetí výměnu v řadě a tím i celý set.

O poznání nadějnější byla situace americké dvojky v tiebreaku setu třetího. V tom dělily za stavu 5:2 Isnera od zisku sady jen dva míče, ani to mu ale nestačilo. Kyrgios předvedl skvělý comeback a pěti body v řadě zápas ukončil. Pomohl si v něm mimo jiné i dvaadvaceti esy, Isner jich nastřádal patnáct. „Publikum bylo neuvěřitelné. Doufejme, že se nám podaří zvítězit už v sobotu,“ liboval si po utkání jeho vítěz.

 

AUSTRÁLIE – USA 2:0 (Brisbane, tvrdý povrch – hala) 2:0

Jordan Thompson (79.) – Jack Sock (15.) 6:3, 3:6, 7:6 (4), 6:4
Nick Kyrgios (16.) – John Isner (23.) 7:5, 7:6 (5), 7:6 (5)

SRBSKO – ŠPANĚLSKO (Bělehrad, tvrdý povrch – hala) 2:0

Novak Djokovič (2.) - Albert Ramos (24.) 6:3, 6:4, 6:2
Viktor Troicki (39.) - Pablo Carreño-Busta (19.) 6:3, 6:4, 6:3

FRANCIE – VELKÁ BRITÁNIE (Rouen, antuka – hala) 2:0

Lucas Pouille (17.) - Kyle Edmund (44.) 7:5, 7:6 (6), 6:3
Jeremy Chardy (68.) - Daniel Evans (47.) 6:2, 6:3, 6:3

BELGIE – ITÁLIE (Charleroi, tvrdý povrch – hala) 2:0

Steve Darcis (53.) - Paolo Lorenzi (38.) 6:7 (3), 6:1, 6:1, 7:6 (4)
David Goffin (14.) - Andreas Seppi (76.) 6:4, 6:3, 6:3