Nikdo by nedokázal to, co se podařilo Rogerovi, říká Federerův trenér Lüthi. Dalším velkým cílem je Wimbledon

- Petr Šístek

Roger Federer je i ve svých pětatřiceti letech bezpochyby nejlepším hráčem právě probíhající sezony. Po pěti letech opět ovládl grandslamový turnaj a zaujal zejména zlepšenou hrou z bekhendu. O změnách jeho herního stylu, famózním úvodu sezony i dalších plánech se v rozhovoru pro švýcarský deník NZZ rozpovídal jeho trenér Severin Lüthi.

„Je to dlouhý proces. Pracujeme na tom, aby hrál více agresivně. Roger se vždy byl ochotný zdokonalovat a pomohla mu i změna rakety. Došlo k ní sice již před několika lety, ale nějaký čas trvalo, než si na ni zvykl,“ připomíná Lüthi zásadní krok, který zapříčinil Federerovy rozpačité výsledky v létě 2013.

„Všichni víme, čeho je Roger schopen. Když jsem viděl, jak na tom byl v prosinci, tak jsem mu řekl, že by mohl vyhrát již v Melbourne. Současně jsem si ale po jeho prvních dvou zápasech myslel, že to bude mít proti Tomáši Berdychovi hodně těžké. Ale nejlepší hráči se dokáží zlepšit v důležitých zápasch. Celkově mě překvapil právě proto, že měl za sebou půlroční pauzu,“ přiznává švýcarský trenér, že zlomovým utkáním bylo právě klání s dlouhodobou českou jedničkou.

„Aniž bych to chtěl jakkoliv zlehčovat, myslím si, že nikdo jiný by toho nebyl schopen. Je neuvěřitelné, jakým způsobem se vrátil. Jako většině velkých hráčů mu nechybí sebedůvěra a ví, jak využít pozitivní energii. Po Australian Open si vzal volno, protože to pro něj bylo psychicky těžké. Vítězství si hodně užíval a v Dubaji, kde prohrál ve druhém kole, ještě nebyl zcela odpočatý. Samozřejmě nikdy nechcete prohrát, ale mu ta porážka pomohla, protože v opačném případě by pro něj bylo vyhrát v Indian Wells i Miami pravděpodobně nemožné,“ zdůrazňuje Lüthi pozitivní vliv brzkého konce v Dubaji.

„Roger až do loňské sezony neměl vážné zranění. I když měl mnohdy dlouhé přestávky, s podobnou situací se nikdy nesetkal. Ale umožnila mu, aby se plně uzdravil a byl fyzicky opět v pořádku,“ potvrzuje, že právě Federerova loňská pauza, má na jeho letošních výsledcích zásadní podíl.

Roger Federer přitom před letošní sezonou získal poslední grandslamový titul v roce 2012 a od té chvíle sehrál tři neúspěšná grandslamová finále. „Prohra ve finále grandslamu pokaždé mrzí, ale vždy jsem byl přesvědčen o tom, že by znovu mohl vyhrát velký titul,“ nepochyboval Lüthi o schopnostech svého svěřence, s nímž spolupracuje od roku 2008.

A Federer mu jeho důvěru oplatil famózním vstupem do letošního roku, když ovládl Australian Open i turnaje Masters v Indian Wells a Miami. „Ihned po získání titulu v Miami řekl, že pravděpodobně nebude hrát žádný antukový turnaj před Roland Garros. To stále platí. Nějakou dobu jsme o tom přemýšleli a naším dalším velkým cílem je Wimbledon,“ hlásí úspěšný trenér, který je zároveň i kapitánem švýcarského daviscupového týmu.

Povedené výsledky vynesly rodáka z Basileje již na čtvrté místo žebříčku, avšak v letošním roce získal zdaleka nejvíce bodů ze všech hráčů. „Samozřejmě může být znovu i světovou jedničkou. Mluví o tom každý. Ale je v horní části žebříčku a post světové jedničky pro nás není prioritou. Přestože letos získal již čtyři tisíce bodů, stále by musel vyhrát hodně zápasů. Nyní budou následovat Masters v Monte Carlu, Madridu a Římě a je možné, že po nich budou všichni říkat, že by světovou jedničkou mohl být Rafael Nadal,“ zmiňuje závěrem možný scénář Lüthi.