Rodina na prvním místě: Darcisova dcera je po operaci, Belgičan se vrací po šestitýdenní pauze

- Filip Lefenda

Svůj poslední zápas odehrál 23. února na turnaji v Delray Beach, a přestože po výhře nad Gruzíncem Basilašvilim postoupil na americkém podniku do čtvrtfinále, k utkání proti domácímu Youngovi už nenastoupil. Z turnaje se třiatřicetiletý Belgičan Steve Darcis odhlásil a spěchal za svou čtyřletou dcerou. Ta musela vinou vrozené srdeční vady podstoupit plánovanou operaci.

Není tak divu, že si aktuálně 53. hráč světového žebříčku a finalista předloňského ročníku Davisova poháru dal od tenisu na měsíc a půl pokoj – rodina je i u něj na prvním místě, jak všeříkajícím způsobem poznamenal i ve vzkazu fanouškům na svých sociálních sítích.

 

Darcis se o problémech své malé dcerky Camille rozmluvil tento týden, kdy se opět vrací do akce. S belgickým týmem bude tradiční reprezentační opora bojovat před vlastním publikem v Charleroi v rámci čtvrtfinále Davis Cupu proti Itálii.

„Zpočátku to nebylo vůbec jednoduché,“ píše se na tennisworldusa.org. „Dcera se ale z operace zotavila velmi dobře a vede si výborně,“ naznačil, že z nejhoršího už je jeho ratolest venku. Nyní už se tak žebříčkově druhý nejvýše postavený belgický hráč současnosti může opět naplno soustředit na tenis. Bude pro týmovou soutěž stoprocentně připraven?

„Sice jsem moc nehrál, ale stále jsem kvalitně trénoval. Ze zkušeností si troufám říci, že mé výkony kratší pauza nijak zvlášť nepoznamená,“ věří ve své schopnosti Darcis, který v únoru dopomohl Belgii k postupu přes favorizované Německo tím, že získal rozhodující bod proti devatenáctiletému talentovi Alexanderu Zverevovi.

„Odpočinul jsem si a jsem připraven hrát tak dobře, jak jen to půjde,“ hlásí vítěz tří loňských turnajů z Trnavy, Lyonu a Eckentalu. Mimo jiné se objevil i na našem území – na libereckém challengeru došel do finále, kde však nestačil na krajana De Greefa. Ten v nominaci belgického kapitána Johana van Hercka chybí, připraveni jsou naopak Goffin, Bemelmans a De Loore. Italové vyrukují se zkušeným kvartetem Fognini, Lorenzi, Seppi, Bolelli.

„Ačkoliv hrajeme v domácím prostředí, šance jsou padesát na padesát,“ myslí si rodák z Lutychu, který byl v žebříčku dvouhry nejvýše na 44. pozici. „Příprava na Itálii proběhla stejně jako na ostatní soupeře. Nezměnil se ani cíl – musíme vyhrát tři zápasy,“ ví dobře.

V dalších čtvrtfinálových střetnutích přivítají Australané tenisty Spojených států, oslabená Francie bude hostit Velkou Británii bez světové jedničky Andy Murrayho. Srbsko v čele s Novakem Djokovičem svede bitvu se Španěly, kterým budou chybět Nadal s Bautistou-Agutem.