Nezdolný Federer přemohl v epickém duelu Kyrgiose! Svět znovu čeká tenisové El Clásico!

- Radek Štohl

Svět bílého sportu se opět mohl bavit krásnou podívanou, emocemi i nečekanými zvraty! Ve druhém semifinále mužské dvouhry v Miami totiž Roger Federer ve tří a čtvrt hodinové bitvě úžasného tenisu a tří zkrácených her přemohl Nicka Kyrgiose! Australan se v zápase opětovně předvedl i ze stinné strany, když se vysmál napomenutí rozhodčího či rozmlátil raketu. Jelikož v prvním zápase uspěl Rafael Nadal nad Fabiem Fogninim, mohou se fanoušci potřetí v této sezóně těšit na tzv. tenisové El Clásico.

Rozpažil ruce a po chvíli zařval jako král! Federer byl pouhé dva míčky od prohry, v tie-breaku třetího setu totiž prohrával 4:5 a jeho soupeř byl dvakrát na podání. I přesto dokázal sebrat zbytky posledních sil a o čtrnáct let mladšího protivníka porazit. Jak jinak, než ve třech tie-breacích.

Před vzájemným utkáním v Miami se Federer s Kyrgiosem střetli jen na Masters v Madridu o dva roky dříve, když třísetovou tie-breakovou bitvu vyhrál australský tenista. Souboj generací mohl nastat znovu také letos v Indian Wells, kde ovšem ze zápasu nakonec sešlo kvůli problémům se zažíváním mladšího hráče. I tento neuskutečněný čtvrtfinálový duel nakonec pomohl Švýcarovi k celkovému triumfu na první „tisícovce“ roku.

Již první set pátečního utkání, který trval 74 minut, naznačil, že by se na druhém Masters letošní sezóny mohlo opět jednat o památný duel. A také tomu tak bylo. Aktuálně šestý tenista světa si v úvodních třech gemech vedl při vlastním podání ukázkově, naopak soupeř musel při svých servisech ze začátku hodně bojovat. Po třech odvrácených brejkbolech se Kyrgios excelentně zkoncentroval na sedmou hru, kdy poprvé v zápase vzal staršímu protivníkovi servis. Ten o podání bojoval znovu v devátém gemu, po kterém si ovšem v následující hře připsal první úspěšný zářez. Bylo to zrovna ve chvíli, kdy se tenista s řeckými předky chystal ukončit úvodní sadu. Ačkoliv bývalá světová jednička získala o dvě hry později setbol, set se schýlil do tie-breaku. Druhý setbol měl švýcarský hráč za stavu 6:5 již ve zkrácené hře při vlastním podání, ale svoji šanci zmařil po nevynucené chybě z bekhendu. Federer nevyužil krátce na to ani třetí šanci a tak se k setbolu propracoval jeho soupeř. Ten nejprve zahodil možnost po chybě z forhenové strany, aby se za stavu 9:8 díval, jak čtvrtý nasazený zahrává forhendový winner. Po změně stran se hráči nedostali ani do výměny, jelikož Australan zahrál dvojchybu. V tuto chvíli již zaúřadovaly zkušenosti soupeře, který dokázal čtvrtý pokus set ukončit.

Nevyužité mečboly ve zkrácené hře druhého setu

Druhá sada nabídla o poznání klidnější průběh. Oba tenisté výborně podávali a k vidění bylo hned šest čistých her. Jediných dvou brejkbolů v prostřední části se snažil využít Roger Federer, v sedmém gemu ale za stavu 15:40 neuspěl. O osudu dějství tedy musel rozhodnout tie-break.

Ve zkrácené hře se zkušenější Federer dočkal prvního minibrejku, ten byl však po jeho nepřesném forhendu po lajně o dvě výměny později pryč. Druhý mohl mít pro jeho soupeře mnohem fatálnější následky, Kyrgios ovšem za stavu 4:5 vytáhl po skvělém bekhendu Švýcara křížem neuvěřitelný úder po lajně. Rodák z Basileje měl v tie-breaku i dva mečboly, které ovšem nedokázal proměnit z jednoduchého důvodu, ani jednou se nedostal po servisu soupeře k úspěšnému returnu. A tak následoval trest. Za stavu 9:9 se zkušenější tenista dostal poprvé o minibrejk dozadu, když po nedůrazné hře u sítě nechal těžkým forhendovým prohozem vyniknout protivníka. Ten poprvé ve druhém setu měl k dispozici setbol při vlastním podání, čehož dokázal právě díky kvalitnímu servisu náležitě využít a dovést zápas do třetího dějství.

Výsměch rozhodčímu a dva míčky od vítězství Kyrgiose

První zajímavější situace v závěrečném setu nastala ve čtvrté hře a opět u ní úřadoval bouřlivák z Austrálie. Již brzy dvaadvacetiletý tenista nejprve ztratil vedení 40:0, po kterém byl před shodou od umpirového rozhodčího napomenutý za příliš dlouhou prodlevu od poslední ukončené výměny. Nebyl by to vítěz juniorského Australian Open z roku 2013, aby na tuto skutečnost nezareagoval po svém. Po následující odehrané výměně se snažil vysmát výroku Mohameda Lahyaniho a rychle ukazoval, jak pospíchá na další podání, čímž naopak celé čekání ještě prodloužil. Statistika následně ukázala, že Nick Kyrgios do té chvíle hned v 61% překročil povolený čekací limit 25 vteřin, zatímco u jeho soupeře to bylo pouze v 7% procentech. 

Hráči dále pokračovali v přesvědčivých výkonech při vlastních podání, když tentokrát se ani jeden z tenistů nepropracoval k brejkbolu. Do třetice tedy musela o vítězi setu rozhodnout zkrácená hra. Do ní vstoupil lépe elegantním prohozem po lajně Federer. Byl to však právě Švýcar, který nabídl soupeři minibrejk.Ten však dlouho nevydržel. Nick Kyrgios odehrál dlouhý úder za základní lajnu, čehož si žádný z rozhodčích nepovšiml. Jistý soupeř však přestál hrát, když si úspěšně vyžádal jestřábí oko. Za stavu 4:4 se nečekané chyby za základní čáru dopustil zkušenější tenista, který nabídl protihráči možnost ukončit zápas při vlastním podání. To by se ovšem nesmělo jednat o tak dramatický duel. Aktuálně šestnáctý tenista světa musel jít do následující výměny přes druhé podání, po kterém po krátké výměně soupeř poslal míček z bekhendu po lajně. Úder byl tak přesný, že tenista na servisu nedokázal vrátit míček na druhou stranu kurtu. Když se chystal mladý hráč reagovat na bekhend Federera, tak v ten stejný moment někdo z publika vykřikl, což Kyrgiose vyrušilo natolik, že tento ztracený fiftýn dával za vinu právě tomuto vyrušení. Rozrušený Australan vytvořil hned na to dvojchybu, která dostala dvojnásobného vítěze tohoto turnaje k mečbolu. Ten se odehrál přesně hodinu od první šance bývalé světové jedničky na ukončení zápasu. Tentokrát ovšem pětatřicetiletý hráč již nezaváhal, když po podání do bekhendu soupeře nedovolil mladíkovi returnovat přes pásku, čímž byl zápas po třech hodinách a jedenácti minutách ukončený. Kyrgios stihl po zápase ještě rozmlátit raketu, to mu ovšem nebylo nic již platné.

Ve finále se Federer utká s Nadalem

Roger Federer postoupil v Miami do svého čtvrtého finále, které sehraje s Rafaelem Nadalem. Tento vzájemný zápas se uskuteční již popětatřicáté v jejich kariérách, první z nich sehráli tenisté právě na tomto turnaji před třinácti lety, když tehdy Španěl šokoval Federera dvakrát 6:3. Hráči se letos střetnou již potřetí v sezóně, což se jim naposledy podařilo před čtyřmi lety.

"Rafa" byl proti Fogninimu obrovským favoritem a v úvodním dějství papírové předpoklady zcela jasně naplňoval, když set vyhrál hladce 6:1. Ten druhý již přinesl o poznání vyrovnanější průběh, když si oba tenisté drželi deset her svá podání. Klíčovým se tak ukázal být jedenáctý gem, ve kterém Fognini o servis přišel. Následně si na příjmu ani neškrtl, Španěl dopodával duel čistou hrou a postoupil v Miami, kde ještě nikdy titul nevyhrál, do svého pátého finále.

Miami Open presented by Itaú (muži, 6 993 450 USD, tvrdý povrch, semifinále dvouhry)

Roger Federer (SWI) [4] - Nick Kyrgios (AUS) [12] 7:6 (9) 6:7 (9) 7:6 (5)

Rafael Nadal (ESP) [5] - Fabio Fognini (ITA) [4] 6:1 7:5