Berdych měl dva mečboly na Federera! Měl jsem velké štěstí, uznal po velkolepé bitvě v Miami Federer

- Ivo Horký, David Schlegel

Bravo! O senzaci se sice nepostaral, ovšem uznání si rozhodně zaslouží. A obrovské! Tomáš Berdych dotlačil ve čtvrtfinále turnaje v Miami fenoména Rogera Federera do dramatické třísetové bitvy, v tie-breaku měl dokonce dva mečboly! Chyběl jen kousíček... "Měl jsem v závěru velké štěstí, ale myslím, že jsem ukázal velké srdce. Bojoval jsem, ale Tomáš se hodně zlepšil. Byl to velký zápas až do konce," řekl po zápase uznale Federer.

U sítě Berdycha objal a uznale poplácal po zádech. Už jen z tohoto Federerova pozápasového gesta bylo patrné, jak moc si Tomáše Berdycha cení. Aby ne, český borec ho zahnal do kouta, na pokraj porážky!

Měla to být přitom naprosto jasná záležitost. Dostane splachovák ve dvou setech, možná i kanára, tvrdil nejeden expert o Berdychových vyhlídkách proti švýcarské legendě. 

Úvod čtvrtfinále v Miami přitom žádné problémy pro Federera vůbec nenaznačoval. Český hráč ztratil podání hned v první hře, favorit se dostal do pohody a předváděl koncert své pestré hry. První sada netrvala ani půl hodinky – 6:2 pro Federera!

Berdych se ale nepoložil! Jako by si řekl, že šest porážek v řadě se Švýcarem už stačilo, zpřesnil hru, byl trpělivější a výsledek se dostavil. Druhé dějství bylo najednou zcela vyrovnané, v osmé hře vzal Tomáš soupeři hladce podání a vzápětí brejk potvrdil. Po hodině byl stav 1:1 na sety a Federer po osmi dvousetových vítězstvích v řadě najednou zažíval dlouho nepoznané... "V minulosti jsem tady v Miami hodně zápasů vyhrál, ale taky jsem tu utrpěl pár bolestných porážek, například právě s Tomášem nebo s Kei Nišikorim a tyhle věci s vámi zůstávají," uvedl pro server ESPN.com po zápase Roger Federer.

Rozhodující set pak přinesl obrovské drama! Favorit zase získal půdu pod nohama a měl navrch, za stavu 3:2 předvedl, zdálo se, klíčový brejk. Odskočil na 5:2 a vše vypadalo jasně. Berdych ale zabojoval, snížil, gigantovi vzal podání dokonce čistou hrou a podával na srovnání stavu. Za stavu 4:5 a 30:40 musel odvracet mečbol, což se mu nicméně podařilo a srovnal.

V hukotu diváků se mísil obdiv i údiv, ve vzduchu se vznášelo překvapení. »Neporazitelný« Roger se třásl o výhru! O vítězi musel rozhodnout tie-break. V něm si český dlouhán jako první vypracoval minibrejk, za stavu 6:4 měl dva mečboly a podání k tomu! Ovšem Federer potvrdil, že je mužem vypjatých chvil. Nerozklepal se, skvělým returnem donutil protivníka k chybě, vzápětí dvěma drtivými servisy otočil na 7:6 a měl mečbol. Těžkou chvíli Berdych nezvládl a dvojchybou daroval soupeři postup do semifinále.

"Nedělej zbytečné chyby, dej pár es a zůstaň agresivní na returnu. Tyhle hloupé věci si říkáte pokaždé, ale nikdy nefungují," zavtipkoval Federer, když odpovídal na dotaz, co si říkal během rozhodujícího tie-breaku. "Tentokrát se ale zdálo, že fungují dobře," dodal.

Federer na turnaji v Miami postoupil do semifinále posedmé v kariéře a poprvé od roku 2011. Americkým turnajům kraloval nejpřesvědčivěji v roce 2006, kdy vyhrál podruhé v řadě oba velké americké turnaje v Indian Wells a právě v Key Biscayne. Federer má letos zápasovou bilanci 17-1, což je jeho nejlepší start do sezóny za posledních 11 let. Proti Berdychovi také vyhrál sedmý tie-break v řadě.

Tomáš Berdych sice prohrál s Federerem posedmé v řadě, ale tentokrát měl k vítězství hodně blízko. 

"Od Indian Wells jsem udělal kus práce a myslím, že se to tady v Miami ukázalo, což je důležité“ uvedl Berdych. "Byl to teprve začátek. Úvod roku mi sice trochu utekl, ale sezóna je dlouhá a kdokoliv bude v druhé polovině sezóny svěží a nezdolný, tak bude velice nebezpečný." 

Svým výkonem ukázal, že je na správné cestě. Příště už to určitě vyjde!

Federerovy ztracené sety v roce 2017

Melzer: Australian Open 1. kolo 3:1
Nišikori: Australian Open 4. kolo 3:2
Wawrinka: Australian Open semifinále 3:2
Nadal: Australian Open finále 3:2
Donskoj: Dubaj 2. kolo 1:2
Berdych: Miami čtvrtfinále 2:1