Federer znovu neztratil ani set, jeho formu odnesl i Del Potro!

- Radek Štohl

Neuvěřitelná jízda Rogera Federera v letošní sezóně pokračuje! Švýcarský tenista se nenechal zastavit ani ve třetím kole v Miami, kde ho čekal Del Potro, kterého po necelé hodině a půl porazil 6:3 6:4. Federer tak ani v pondělním zápase nepřišel o jedinou sadu, díky čemuž již od začátku předešlého turnaje v Indian Wells protáhl skvělou bilanci vítězných setů v řadě na číslo 14. V boji o čtvrtfinále se bývalá světová jednička potká se Španělem Bautistou.

Federer na úvodním grandslamu letošní sezóny získal nečekaný titul, po kterém dobyl i ten z Indian Wells. Švýcar by na vydařený start navázal jihovýchodě Floridy, kde triumfoval již letech 2005 a 2006. Naopak Del Potro to nemá v kalendářním roce 2017 vůbec jednoduché. Po úvodním turnaji v Delray Beach, kde vypadl v semifinále s Raonicem, musel vždy zkraje následujících podniků narazit na TOP hráče. V Acapulcu se nejprve v osmifinále střetl s Novakem Djokovičem, který před bývalého čtvrtého tenistu světa stanul i na prvním Masters v probíhajícím ročníku. Argentinec oba své duely prohrál ve třech setech a tajně doufal, že los v Miami mu přidělí mnohém schůdnějšího protivníka. Opak byl ovšem pravdou, hned po úvodním zápase na turnaji narazil snad ještě na horší variantu, v dosavadním roce famózně hrajícího Rogera Federera. 

V ostře sledovaném zápase se Juan Martín Del Potro pořádně zapotil již ve druhém gemu, ve kterém odvrátil dva brejkboly. Zatímco jeho soupeři se na podání dařilo, aktuálně 34. tenista světa měl opět problém v šesté hře. I tentokrát zvládl vlastní servis zachránit, když musel obracet stav z 15:40. Stejnou situaci ovšem neustál o dva gemy později. Po jeho nepřipraveném útoku na síť si Federer oběhl úder na forhend, ze kterého udeřil křizným winnerem. Čtvrtý nasazený se možná již viděl se setem v kapse, ale okamžitě při následujícím podání měl první velké problémy v zápase. Osmadvacetiletý protihráč se totiž dostal ke dvěma brejkbolovým šancí v řadě. Včetně těchto možností nevyužil argentinský tenista v deváté hře celkem čtyři šance na brejk. To vítěz osmnácti grandslamových trofejí potrestal hned při prvním setbolu, ten proměnil po úspěšném bekhendovém zkrácení hry.

Druhá sada nabídla pořádnější vzrušení až v pátém gemu, kdy měl šestý hráč světového žebříčku v daném zápase oblíbený stav 40:15 při servisu soupeře. Svoji první šanci na prolomení podání využil a tak se čekalo, zda mladší tenista bude mít šanci urvat potřebný brejk. Příležitost se mu naskytla za stavu 4:3 při podání protivníka, který musel odvracet jednu brejkbolovou hrozbu. Tento moment však ustál a tak o další dvě hry později mohl po forhendovém winneru do protipohybu slavit postup do osmifinále.

V srpnu šestatřicetiletý Federer po výhře nad Del Potrem prodloužil sérii vítězných setů v řadě na číslo čtrnáct. Bilance je o to více obdivuhodnější, že během této doby přišel o vlastní servis pouze dvakrát. O postup mezi osmičku nejlepších hráčů se Švýcar střetne s Robertem Bautistou, v současné chvíli osmnáctým tenistou planety, který ve 3. kole přehrál Američana Sama Querreyho ve třech sadách 3:6 6:2 6:3.

,,Jeho zápas proti Querreymu jsem hodně sledoval a hrál velice kvalitně," uvedl.pro web telegraph.co.uk jeden z největších favoritů turnaje, který má v letošní sezóně famózní bilanci šesnácti výher a jedné prohry.

,,Možná nebude stoprocentně v pořádku, protože v tom utkání si obvazoval chodidlo. Netuším, co si udělal, ale jsem si jistý tím, že měl bolesti. I přesto ovšem našel způsob, jak to otočit ve svůj prospěch," pokračoval hráč, kterého čeká hned v úterý další bitva. ,,Letos nejsem až tak zvyklý hrát dva dny po sobě, takže doufám, že mé tělo bude na zítra připraveno. I kvůli tomu bylo dobré, že jsem ušetřil síly," dodal na závěr dvojnásobný vítěz zdejšího podniku.