Fedcupové hrdinky čeká nelítostný souboj! Karolína Plíšková v Miami vyzve Barboru Strýcovou

- Petr Šístek

Dvakrát v řadě se po svém boku postavily do rozhodující čtyřhry finálového utkání Fed Cupu a pokaždé byly úspěšné. Barbora Strýcová a Karolína Plíšková přinesly do šatny českého týmu vítězný bod předloni proti Ruskám i v nedávném klání proti Francii. Nyní se ale v Miami postaví proti sobě a v nejdůležitějším z dosavadních vzájemných utkání spolu poměří síly v souboji o postup do čtvrtfinále.

Jejich společná historie úspěchů se začala psát v roce 2015, kdy se český výběr utkal v pražském finále Fed Cupu s Ruskem vedeným Marií Šarapovovou. Po čtyřech dvouhrách panoval nerozhodný stav 2:2 a do veledůležité čtyřhry byla spolu s Karolínou Plíškovou namísto tehdejší druhé deblistky světa Lucie Šafářové, která po prodělané bakteriální infekci nebyla ve stoprocentní formě, nominována Barbora Strýcová. Nově sestavený pár tehdy udolal nesmírně kvalitní ruskou dvojici Jelena Vesninová, Anastasija Pavljučenkovová po setech 4:6, 6:3, 6:2 a rozhodl o čtvrtém českém titulu za posledních pět sezon.

A kouzlo spojení Strýcové s Plíškovou fungovalo i v následující sezoně. Český tým sehrál velmi těžké utkání již v prvním kole v Rumunsku a rozhodující bod ve čtyřhře opět přidaly hrdinky předchozího finále, když porazily Andreeu Mituovou s Raducou Olaruovou 6:2 a 6:3. Ve finále proti Francii poté došlo k velmi úsměvné situaci, kdy domácí tenistky snily o rozhodující čtyřhře, neboť bezmezně věřily svým světovým jedničkám Caroline Garciaové s Kristinou Mladenovicovou. I na ně ale Strýcová s Plíškovou dokázaly vyzrát a po výsledku dvakrát 7:5 sebraly domácím tenistkám úsměv ze rtů.

Nyní ovšem v osmifinále štědře dotovaného turnaje v Miami svedl tenisový kolotoč fedcupové hrdinky proti sobě. Zatímco Karolína Plíšková zatím proplouvá turnajem bez ztráty setu, Barbora Strýcová byla nucena svést již ve druhém kole velmi těžký souboj s Johannou Larssonovou, kterou udolala až v tiebreaku třetího setu.

Karolína Plíšková zatím zažívá životní sezonu, ovládla podniky v Brisbane a Dauhá, zahrála si čtvrtfinále Australian Open a na předchozím turnaji v Indian Wells dokráčela až do semifinále. Nevedlo se jí pouze v Dubaji, kde již v úvodním zápase nestačila na Kristinu Mladenovičovou avšak v případě, že by se jí v Miami podařilo postoupit do semifinále, tak by se minimálně v tu chvíli ocitla v čele žebříčku dle bodů získaných v této sezoně!

I Barbora Strýcová má za sebou vydařený vstup do sezony. Po čtvrtfinále v Hobartu a semifinále v Sydney si zahrála osmifinále Australian Open, v němž srdnatě vzdorovala pozdější šampionce Sereně Williamsové. Následující podniky v Dauhá a Dubaji jí nevyšly podle představ, avšak v Indian Wells postupem do třetího kola opět vykročila na vítěznou vlnu, což potvrzuje i nyní v Miami.

Nynější soupeřky se spolu v minulosti na okruhu WTA utkaly již dvakrát. První vzájemné utkání předloni v Dubaji ovládla Plíšková po relativně hladkém výsledku 6:4, 6:2 a na prestižním turnaji nakonec dokráčela až do finále. Oplatit své kamarádce porážku se Strýcové podařilo vloni v Birminghamu, kde ji v úvodním kole přehrála po setech 6:4, 7:6(7) a rovněž cenný skalp přetavila v následný postup až do finále. Pro Plíškovou přitom tehdy šlo o jediný nevydařený výsledek v přípravě na Wimbledon, neboť předchozí podnik v Nottinghamu ovládla a následně v Eastbourne vybojovala postup do finále.

Ačkoliv výraznou favoritkou utkání bude turnajová dvojka Plíšková, lze očekávat vyrovnané utkání. Barbora Strýcová je známa svými bojovnými výkony a již nejednou dokázala, že s krajankami umí uspět i z pozice outsiderky. O tom se kromě Plíškové přesvědčila kupříkladu Lucie Šafářová, kterou jako turnajovou pětku nenasazená Strýcová vyřadila před třemi lety v Birminghamu, či Petra Kvitová, pro kterou byla Strýcová nad její síly před šesti lety v Indian Wells. Utkání Karolíny Plíškové s Barborou Strýcovou otevře pondělní program na centrálním dvorci v Miami a mělo by být zahájeno v 17 hodin.