Věrný Davis Cupu! Djokovič udělá všechno pro to, aby čtvrtfinále hrál, věří srbský kapitán Zimonjič

- Filip Lefenda

Ačkoliv brání Novaku Djokovičovi zraněný loket obhajobě loňského titulu na právě probíhajícím turnaji série Masters v americkém Miami, čtvrtfinále Davisova poháru, které je na programu za dva týdny v jeho rodném Bělehradu, by jej minout nemělo. Alespoň je o tom přesvědčen hrající srbský kapitán Nenad Zimonjič. „Udělá vše pro to, aby hrál. Myslím, že bude připraven,“ prohlásil na adresu světové dvojky čtyřicetiletý deblový specialista pro portál Zumal.rs.

Srbové přivítají ve dnech 7. až 9. dubna v Bělehradu Španělsko a rádi by se opět spolehli na služby svého nejlepšího hráče. Novak Djokovič, jenž po turnaji v Indian Wells laboruje se zraněným loktem, u toho podle kapitána Zimonjiče bude také. „Novak bude pro čtvrtfinále připraven. Ví, jak se sebou po fyzické stránce zacházet, a proto věřím, že si naplánuje ideální tenisový plán, na kterém bude mimo další turnaje figurovat také Davis Cup,“ zůstává optimistou bývalá světová jednička ve čtyřhře.

Devětadvacetiletý Djokovič hraje populární týmovou soutěž rád, a to i přesto, že od účasti v ní elitní hráči čím dál častěji upouštějí. Během únorového prvního kola zasáhlo z tenistů elitní dvacítky do hry jen pět borců – a majitel dvanácti grandslamových titulů ze dvouhry mezi nimi nechyběl. Pomůže své reprezentaci v prostorách domácí haly také tentokrát?

„Rozhodně proti Španělsku hrát chce. Udělá všechno, aby se dal do pořádku a byl připraven pomoci,“ je s přístupem svého krajana spokojen Zimonjič. To Španělé se bez své aktuální žebříčkové jedničky s největší pravděpodobností budou muset obejít. Rafael Nadal se nechal před časem slyšet, že bude preferovat spíše přípravu na antukovou část sezóny, během které může tradičně dosahovat nejvýraznějších úspěchů.

Srbové v sestavě s Novakem Djokovičem přemohli v únorovém prvním kole 4:1 na zápasy Rusko, když o postupu rozhodli už po sobotní čtyřhře. To Španělé se na postup proti úřadujícím šampionům z Chorvatska, kteří se však představili v oslabené „béčkové“ sestavě bez Karloviče, Čiliče i Čoriče, pořádně nadřeli a v neděli museli dvěma body otáčet nepříznivé skóre. Týmy Srbska a Španělska se v historii Davisova poháru dosud střetly pouze jednou a z výhry se radovali tenisté z Pyrenejského poloostrova. Postupující výběr se v zářijovém semifinále utká s vítězem klání Francie – Velká Británie.