Tenisté Hongkongu se odhlásili z Davis Cupu, v Pákistánu by se báli o svou bezpečnost

- Filip Lefenda

Střetnutí mezi tenisty Pákistánu a Hongkongu v rámci druhého kola asijsko-oceánské skupiny II, které se mělo uskutečnit ve dnech 7. až 9. dubna, neproběhne. Důvod? Hosté se z obav o svou bezpečnost rozhodli do hlavního města Islámábádu nepřicestovat a raději se ze soutěže odhlásili.

Sportovní komplex půlmilionové metropole přitom hostil i únorové měření sil domácích hráčů s Íránem, ve kterém Pákistánci zvítězili 3:2. Stejným, tedy nejtěsnějším možným poměrem, přešli reprezentanti Hongkongu přes Vietnam.

Výhoda domácího prostředí nyní posouvá Pákistán rovnou do třetího kola asijsko-oceánské skupiny II, ve které se střetne buď s Thajskem, nebo Filipínami. Verdikt už na základě odhlášení se Hongkongu z tohoto měření potvrdil i Výkonný výbor ITF.

Mezinárodní tenisová federace ve svém prohlášení zároveň ujišťuje, že bezpečí všech hráčů, členů týmů, rozhodčích a v neposlední řadě i diváků, bere velmi seriózně, a proto činí v případě všech střetnutí postupy, které mají za úkol odstranění bezpečnostních rizik. Námitky hostujícího týmu odmítla.

Reprezentace Hongkongu, tedy země, jejíž nejvýše umístěný hráč Jack Wong figuruje až v deváté stovce světového žebříčku, se zřejmě nevyhne sportovnímu postihu. O jeho konkrétní formě ale bude ještě vnitřní orgán IAP teprve jednat.

Nejen pákistánská metropole Islámábád, která se nachází v severovýchodní části země, ale celý stát se v posledním desetiletí potýká s množstvím ozbrojených útoků ze strany povstalců. Jejich terčem se již staly tisíce lidí nejen z řad policistů a vojáků, ale i civilistů.