Roger Federer se letošního Roland Garros nezúčastní

- Daniel Kubelka

Se špatnou zprávou pro všechny své fanoušky přispěchal švýcarský tenista Roger Federer ve čtvrtek odpoledne. Sedmnáctinásobný grandslamový šampión se ze zdravotních důvodů odhlásil z letošního Roland Garros a divákům se tak ve Francii nepředstaví.

Zdravotní problémy sužovaly rekordmana v počtu získaných titulů na turnajích velké čtyřky již od začátku letošní sezóny. Švýcar byl mimo hru již na začátku kalendářního roku, kdy se podrobil operaci kolena. Po svém návratu na kurty zkraje dubna na turnaji v Monte Carlu se však jeho tělo ozvalo znovu, na vině však tentokrát byly problémy se zády, které tenisový program rodáka z Basileje v posledních týdnech více než  znatelně narušovaly.

Federer se nejprve na začátku měsíce musel odhlásit ze španělského antukového podniku v Madridu. O návrat se světová trojka pokusila na následující "tisícovce" v Římě, ale ani zde se Švýcar neobešel zcela bez problémů. Po volném losu v úvodním zápase sice následně udolal talentovaného Němce ve dvou setech, ale už před tímto zápasem vítěz Davisova poháru z roku 2014 notně rozmýšlel svou účast v zápase. Když poté o kolo později již nestačil na Dominica Thiema a z italského podniku předčasně vypadl, začaly se na veřejnosti množit spekulace ohledně možné neúčasti Federera na druhém grandslamu sezóny.

Do Paříže dorazil čtyřiatřicetiletý tenista již v úterý a od prvních tréninků si stále nebyl jist, jak to s jeho startem na francouzské antuce dopadne. Definitivní rozhodnutí tak padlo ve čtvrtek odpoledne, kdy Federer na svém facebookovém účtu zveřejnil nepříjemnou, ale poměrně očekávánou zprávu s ohledem na jeho zdravotní potíže v průběhu tohoto roku.

"S lítostí Vám musím oznámit, že jsem se rozhodl nezúčastnit se letošního French Open. Ačkoliv se můj zdravotní stav znatelně zlepšil, stále nejsem stoprocentně připraven. Pokud bych nastoupil, byl by to zbytečný risk vzhledem k tomu, že ještě nejsem zcela v pořádku. Toto rozhodnutí pro mne nebylo snadné, ale učinil jsem jej s ohledem na zbývající část sezóny a také na délku mé sportovní kariéry. Mé nadšení i motivace zůstávají na nejvyšší úrovni tak, jako tomu bylo do této chvíle. Mým cílem je nyní se co nejlépe fyzicky připravit před návratem do zápasů na okruhu ATP pro nacházející travnatou část sezóny. Hluboce se omlouvám svým fanouškům v Paříži, ale už nyní se velice těším na návrat v roce 2017."

Federer odhlášením z French Open ukončil svou úctyhodnou sérii, kdy od roku 1999 startoval na 65 grandslamech v řadě. Během této více než šestnáct let trvající účasti na turnajích velké čtyřky zaznamenal celkem 302 vítězství a vybojoval sedmnáct grandslamových titulů.