Kdo by se v tuto chvíli podíval na Turnaj mistrů? V čele žebříčku je Federer, v závěsu Nadal!

- Jan Havlovic

Do konce letošní tenisové sezony zbývá ještě velké množství turnajů, a tak je předčasné spekulovat, který z tenistů se v listopadu na Turnaji mistrů skutečně představí. Pohled na aktuální žebříček #RaceToLondon je však vskutku zajímavý. Vedoucí pozici drží s velkým náskokem Roger Federer pronásledovaný Rafaelem Nadalem!

Hlavním tématem probíhající letošní tenisové sezony je bezpochyby návrat Rogera Federera. Legendární Švýcar opanoval Australian Open a o tomto víkendu zvítězil na turnaji v Indian Wells, což se pochopitelně projevilo i v žebříčku pro kvalifikaci na Turnaj mistrů, který se uskuteční v listopadu v londýnské O2 aréně.

Aktuální světová šestka má na svém kontě již 3045 bodů, přestože odehrál v letošní sezoně pouze tři turnaje! Pro srovnání - Jevgenij Donskoj, Federerův přemožitel na turnaji v Dubaji, stihl odehrát v letošní sezoně již jedenáct turnajů. Za své výkony si vysloužil 308 bodů a patří mu 43. příčka.

Švýcarského tenistu pronásleduje na druhém místě Rafael Nadal, který má však o 1410 bodů méně! Tento fakt pouze podtrhuje to, v jaké skvělé formě Federer do letošní sezony vstoupil. „Po tak snovém začátku sezony musím cíle samozřejmě přehodnotit, protože vyhrát Australian Open a Indian Wells rozhodně nebylo v plánu,“ přiznal osmnáctinásobný grandslamový šampion.

Kdo čekal na předních pozicích dvojici Murray – Djokovič, musel se šeredně zmýlit. Prvně jmenovaný se nachází „až“ na desáté pozici a Novak Djokovič, který před nedávnem přiznal, že tenis již nepatří mezi jeho hlavní priority, je na osmnácté příčce.

Světová jednička a dvojka navíc v příštích dvou týdnech své umístění nevylepší, neboť oba trápí zdravotní problémy a prestižní turnaj v Miami vynechají. To je další šance pro Federera, který tak na prosluněné Floridě může svůj náskok opět navýšit!

Pořadí žebříčku pro kvalifikaci na Turnaj mistrů 

1. Roger Federer (SUI) - 3045 b.
2. Rafael Nadal (EP) - 1635 b.
3. Stan Wawrinka (SUI) - 1410 b.
4. Grigor Dimitrov (BUL) - 1355 b.
5. Jo-Wilfried Tsonga (FRA) - 1255 b.
6. Dominic Thiem (AUT) - 1130 b.
7. Pablo Carreňo-Busta (ESP) - 975 b.
8. David Goffin (BEL) - 965 b. 
_______________________________
10. Andy Murray (GBR) - 840 b.
18. Novak Djokovič (SRB) - 475 b.
20. TOMÁŠ BERDYCH (CZE) - 450 b.