Federer dobyl Indian Wells! Bez ztráty setu získal 90. titul!

- Radek Štohl

Úchvatný start Rogera Federera do letošní sezóny pokračuje! Švýcarský tenista ovládl i finále prvního Masters roku 2017, ve kterém porazil Stana Wawrinku 6:4 7:5. Federer získal bez ztráty jediného setu celkově již 25. titul z ,,tisícovky" a zároveň 90. titul v kariéře. Nedávný vítěz Australian Open zažívá nejlepší začátek ročníku za posledních třináct let, díky kterému se v pondělním vydání žebříčku posune na šesté místo. Celé finále dosti možná rozhodl jeden nepovedený výrok rozhodčího za důležitého stavu.

Tenisoví fanoušci se mohli těšit na velmi zajímavou podívanou. Švýcaři se před nedělním zápasem utkali dvaadvacetkrát a hned z devatenácti duelů odešel úspěšněji Federer, který dokonce ve čtrnácti předešlých kláních na tvrdém povrchu nedovolil krajanovi ani jednou uspět. Wawrinka ovšem vyhrál ve finále v Monte Carlu, kde se oba hráči střetli v jediném dosavadním boji o trofej.

Do nedělního utkání vstoupil lépe zkušenější Švýcar.Ten získal čtyři z úvodních pět fiftýnů, když opětovně pokračoval ve skvělém představení na bekhendu. Jeho protivník se ovšem rychle vzpamatoval, získal na jistotě, čímž se uklidnil. Oba tenisté v celém prvním setu výborně podávali a nebylo divu, že pořádný první rozruch nastal až v desátém gemu. V té chvíli byl na servisu Wawrinka, který vedl 30:15 a trefil eso, díky kterému si měl vypracovat dva gemboly v řadě. Rozhodčí však v tento okamžik zahlásil aut a mladší z hráčů musel jít přes druhé podání. Ačkoliv se jednatřicetiletý tenista ptal umpirového rozhodčího, zda byl první servis skutečně v autu, tak ten mu po krátkém proslovu řekl, že nemá smysl si v tento moment brát jestřábí oko. Až opakovaný záznam ukázal, jak se Damien Dumusois zmýlil, balónek totiž těsně otřel lajnu. Této chvíle využila bývalá světová jednička, která si dvěma vítěznými fiftýny zajistila setbol. Při něm předvedli švýcarští tenisté krásnou a dlouhou výměnu, kterou ukončil forhendovým vyhozením se za základní lajnu jednatřicetiletý držitel tří grandslamových titulů.

Mohlo se zdát, že koncovka úvodní sady Wawrinku rozhodí. Opak byl ovšem pravdou. Třetí nasazený se v prvním gemu nového setu rychle dostal ke třem brejkbolům za sebou. Federer na zdejším podniku doposud čelil jediné takové hrozbě a tak se dostal do nevídaného situace. I když musel při úvodních dvou šancích soupeře využít až druhého podání, tak si dokázal poradit. V okamžiku, kdy ovšem trefil první servis, se nakonec ve výměně vyhodil za základní lajnu, čímž poprvé na turnaji ztratil podání. Hned v následující hře mohl vše napravit, své dvě možnosti na prolomení servisu soupeře nevyužil a jeho protivník se tak propracoval k vedení 2:0. Nejlepší tenista letošního roku ovšem pokračoval ve skvělém výkonu a za stavu 2:1 pro soupeře si vypracoval dva brejkboly. Hned první z nich dokázal po prohození soupeře využít a srovnal tak na 2:2. Až do dvanácté hry nebyla poté k vidění žádná příležitost na zisk podání kteréhokoliv z hráčů. V tomto gemu se však rodák z Lausanne dopustil za shody nevynucené chyby z forhendu do sítě, díky čemuž jeho finálový soupeř získal první mečbol v utkání. A ten také proměnil. V poslední rozehře zápasu nejprve stříbrný medailista z Olympijských her v Londýně svým křížným bekhendem vyhnal Wawrinku téměř z kurtu, aby posléze zaslal úder po lajně. Protivník se sice ještě ubránil a odehrál míček přes síť, kde však již čekal připravený Federer, který po vítězném voleji zvedl radostně ruce nad hlavu.

,,Tento týden byl opětovně kouzelný." oplýval radostí vítěz kalifornského turnaje při závěrečném ceremoniálu. ,,Stále se teprve vracím. Doufám, že mi tělo dovolí pokračovat v dalším hraní. Když jsem nemohl minulý rok přijet na tento turnaj, tak jsem byl velice smutný. Být na tomto místě je úžasné, jedná se totiž o jeden z mých nejoblíbenějších turnajů. Poprvé jsem dorazil do Indian Wells před 17 lety, takže  je neuvěřitelný pocit tu znovu slavit titul."

Opačné pocity měl jeho soupeř, kterému se po třetím prohraném finále na Masters hrnuly slzy do očí. ,,Omlouvám se, jsem po uplynulých deseti dnech jsem pouze unavený" uvedl s emocemi Stan Wawrinka. Poté však chválil svého krajana. ,,Rogere, chtěl bych Ti pogratulovat. Prohrál jsem v těžkém utkání proti tobě, ale když si hrál ve finále Australian Open, tak jsem byl stále tvůj největší fanoušek. Kdokoliv se zajímá o tenis, tak miluje sledovat tvoji hru, takže je dobré, že jsi zpátky na této úrovni a doufám, že budeš pokračovat po mnoho dalších let."

Roger Federer se vítězstvím nad Stanem Wawrinkou stal nejstarším hráčem, který kdy v Indian Wells triumfoval. Švýcarský tenista, kterému je 35 let a 7 měsíců, vybojoval z této destinace 5. titul, čímž si došel pro 25. trofej na Masters v kariéře a zároveň pro 90. trofej na okruhu ATP. V novodobé historii získal více titulů pouze Ivan Lendl (94) a Jimmy Connors (109).

Vítěz osmnácti grandslamových trofejí začínal letošní sezónu kvůli absenci z druhé poloviny minulého roku až na šesnácté pozici. Tituly z Australian Open a Indian Wells a také výborná bilance 14 výher a 1 porážky však Federera vynesou v pondělí již na šestou příčku pro nasazování do turnajů. V žebříčku roku 2017 bude od pondělí jasně dominovat s 3045 body.

Tenisové pořadí roku 2017:

1. Federer 3045 bodů

2. Nadal 1635 bodů

3. Wawrinka 1410 bodů

.

.

.
10. Murray 840 bodů

.

18. Djokovič 475 bodů

.

20. Berdych 450 bodů