Neuvěřitelní Švýcaři přepíšou historii! Kdo z nich to bude?

- Radek Štohl

První letošní finále Masters obstarají devátý nasazený Roger Federer a třetí hráč světa Stan Wawrinka. V interesantním boji o titul se potkají krajané, kteří svedou již třiadvacátý společný duel. V sázce je devadesátý titul kariéry, druhá trofej z ,,tisícovky“ či 400 bodů navíc pro vítěze tohoto klání i celého podniku. Kdo nakonec ve vzájemném duelu uspěje? Vyzraje mladší Wawrinka poprvé na soupeře na tvrdém povrchu?

Poprvé od roku 2001 se ve finále v Indian Wells střetnou hráči ze stejné země. A aby toho nebylo málo, tak kromě švýcarského finále mužů se mezi ženami utkají dvě Rusky. Punc derby tenistů z jedné země mužská část turnaje poznala naposledy před šestnácti lety, kdy slavil v zápase na tři vítězné sety Andre Agassi, který vyhrál nad Petem Samprasem. Za dvaačtyřicetiletou historii turnaje se celkově konaly čtyři bitvy o trofej s čistě domácí účastí.

Federer prošel dosavadním turnajem bez ztráty jediného setu, dokonce nepřišel ani jednou o vlastní servis. Naproti tomu jeho soupeř musel dvakrát svést třísetové bitvy, které zachránil až v tiebreaku závěrečného dějství. Wawrinka se i díky výhrám nad Nišiokou či Thiemem propracoval do prvního boje o titul na zdejším podniku.

V kalifornském městě navíc bude k vidění nejstarší finále v historii (Roger Federer 35 let a sedm měsíců, Stan Wawrinka 31 let a 11 měsíců). Vítěz prvního Masters v letošním roce tak bude zároveň nejstarším držitelem poháru z tohoto podniku. Držitelem prvenství je doposud Jimmy Connors (31 let a 5 měsíců). Domácí hráč vybojoval trofej v sezóně 1984.

Ve vzájemných zápasech dominuje bývalá světová jednička, bilance hovoří zcela jasně: 19 vítězství a pouhé tři porážky (na tvrdém povrchu – 14 zápasů/14 výher). Předešlé dva duely na zdejším turnaji opanoval zkušenější tenista, který ve čtvrtfinále porazil Wawrinku před šesti lety 6:4, 6:3 a v osmifinále před čtyřmi lety 6:3, 6:7, 7:5. Švýcaři se ve finále potkali pouze jednou a to v Monte Carlu na antuce před třemi lety. Tehdy zvítězil Wawrinka 2:1 na sety, ačkoliv úvodní set prohrál a ve druhém musel vyhrát zrádný tiebreak. Vůbec první výhru si třetí nasazený připsal v roce 2009 v Římě a také na French Open v roce 2015. Poslední tři vzájemná utkání ovšem zvládl ,,Fedex“. Nedávnou bitvu si pamatují jistě všichni, na letošním Australian Open vyhrál právě starší hráč.

Švýcarští fanoušci si v minulosti mohli užít ještě jedno ryze finále svých hráčů. Na podniku v Marseille v roce 2000 porazil Marc Rosset v tie-breaku závěrečného setu právě Rogera Federera.

Držitel osmnácti grandslamových trofejí bude útočit na pátý titul Indian Wells a zároveň 25. trofej z Masters (více má pouze Nadal – 28 a Djokovič – 30), čímž by dosáhl na 90. titul kariéry. Předešlé turnaje zde vyhrál v letech 2004, 2005, 2006 a 2012, zatímco před třemi a dvěma lety odešel z turnaje jako poražený finalista. V případě vítězství se pětatřicetiletý Federer stane nejstarším vítězem v historii Masters. Tento primát zatím uchovává Andre Agassi, ten ve svých 34 letech a 3 měsících triumfoval v Cincinnati. Poslední ,,tisícovku“ ovládl Federer před dvěma lety v Cincinnati (34 let a 2 týdny), kde neztratil ani jednou vlastní podání (49 gemů na servisu). Na probíhajícím turnaji svěřenec Ivana Ljubičiče rovněž ještě nepřišel o servis (37 gemů na podání, jeden odvrácený brejkbol proti Nadalovi).

Do sezóny vstoupil vítěz letošního Australian Open opravdu ukázkově, když vyhrál 12 zápasů a prohrál pouze ,,vyhraný duel“ v Dubaji. Jeho statistika proti hráčům v TOP 10: 5 utkání/5 vítězství. Jedná se tak o jeho nejlepší začátek sezóny od roku 2004. Nyní již má Federer jistotu sedmého místa a pokud porazí příštího soupeře, dostane se na šestou příčku. V případě, že vyhraje titul, získá druhý v tomto ročníku, čímž by se přidal k Dimitrovovi, Sockovi a Tsongovi.

Wawrinku čeká v neděli čtvrté finále Masters (bilance – 1:2) a vůbec první v Americe. Jeho doposud jediný titul z této kategorie zapadá do roku 2014, kdy ovládl Monte Carlo. Celkově se již ocitl v 25 bojích o trofej (15:10). Naposledy do finále prošel v minulém roce na US Open, kde po vítězství nad tehdejší světovou jedničkou Novakem Djokovičem získal třetí grandslamový titul v kariéře (Australian Open 2014, French Open 2015 a US Open 2016).

Od roku 2004 se z titulu v Kalifornii radovalo ze zisku trofeje trio z tzv. Velké čtyřky(kromě Murrayho). V patnácti z posledních šestnácti let vyhrál zdejší turnaj někdo z TOP 5. Výjimkou byl rok 2010, kdy nečekaný úspěch slavil Ivan Ljubičič (v té době 26. hráč světa), současný kouč Rogera Federera. Pomůže Chorvat nyní k pátému titulu Švýcara?

Zdroj: oficiální stránky ATP