Velké švýcarské finále! Do souboje o titul prošli Federer a Wawrinka

- Jan Vojkůvka

Poslední dva muži zůstávají v pavouku mužské dvouhry na turnaji série Masters v Indian Wells. Do finále turnaje v kalifornské poušti se prokousali po dvoutýdenním zápolení Švýcaři Roger Federer a Stan Wawrinka, kteří v semifinále odolali snaze níže postavených tenistů na žebříčku o překvapení.

Stále jen jedna porážka v této sezoně zatěžuje konto Rogera Federera, který v pětatřiceti letech hraje opět ve formě, s níž udivoval fanoušky spíše v letech své největší slávy. Vítěz Australian Open se bez ztráty setu prokousal do finále v Indian Wells, když v semifinále přehrál Američana Jacka Socka 6:1, 7:6.

V zápase s domácím osmnáctým hráčem světa nenabídl soupeři ani jeden brejkbol a dokráčel si suverénně pro postup do souboje o další cenný titul do sbírky. Federer sice po dominantním výkonu v prvním setu nedokázal v sadě druhé proměnit příležitost k brejku a musel se Sockem, jenž se opírá především o servis, do nevyzpytatelného tiebreaku, ale v něm si s o jedenáct let mladším soupeřem dokázal poradit v poměru 7:4.

„V prvním setu jsem hrál skvěle, dobře jsem viděl i trefoval míčky. Druhý set už byl takový, jaký jsem očekával před zápasem a jaký měl být i ten první set. Bylo těžké dostat se k brejku a returnovat Jackův tvrdý servis,“ hodnotil Federer na tiskové konferenci. „Věci se začaly trochu komplikovat, ale je dobrý pocit, že jsem postoupil po dvou setech a dostal se do dalšího finále na tomto turnaji,“ měl radost švýcarský tenista, který se do boje o titul v Indian Wells dostal i v letech 2014 a 2015.

Celkově v Indian Wells vyhrál čtyři tituly v letech 2004 - 2006 a v roce 2012. O svůj pátý z Kalifornie a celkově pětadvacátý z turnajů ATP 1000 se pokusí v duelu se Stanem Wawrinkou, se kterým má pozitivní bilanci 19 výher a 3 porážek.

Wawrinkovi se podařilo poprvé v kariéře dojít do finále v Indian Wells, když v semifinále proti španělskému tenistovi Pablo Carreno-Bustovi předvedl precizní výkon, zvítězil 6:3, 6:2 a za celý zápas nečelil žádnému brejkbolu.

„Je to úžasný výsledek, že jsem se dostal do finále, obzvlášť tady v Indian Wells, na jednom z nejlepších turnajů Masters. Jsem opravdu šťastný za to, jak tu hraji,“ radoval se Wawrinka při pozápasovém rozhovoru.

Klíčový okamžik přišel ve druhém setu za stavu 1:1, kdy v maratonském gemu dokázal využít v pořadí pátý brejkbol a po téměř deseti minutách sebrat soupeři podání. Carreno-Busta se z této ztráty již dostat nedokázal a naopak Wawrinka ještě jeden brejk přidal. V utkání Wawrinka těžil také z vydřených třísetových postupů před Jošihita Nišioku a Dominica Thiema v předchozím průběhu turnaje.

„Dost mi to pomohlo. Zejména proti Thiemovi to byl hodně kvalitní zápas.  Když vyhrajete tak těžký zápas, tak vám to dost pomůže. Dnes jsem také očekával náročné utkání a jsem šťastný, že jsem se poprvé dostal do finále,“ řekl Wawrinka.

Proti Rogeru Federerovi se sice Wawrinkovi dlouhodobě nedaří, prohrál s ním 19 z 22 zápasů, ale co se týče finálové bilance, tu má se svým krajanem naopak nakloněnou na svou stranu. Oba se spolu utkali ve finále prozatím jen v roce 2014 v Monte Carlu, kde na antuce zvítězil Wawrinka 4:6, 7:6, 6:2.

V této sezoně odehráli Federer s Wawrinkou nervydrásající bitvu v semifinále v Melbourne, kde po pětisetovém klání postoupil nestárnoucí Federer po setech 7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3.

Finále v Indian Wells se koná v neděli od 21:00.