Soumrak krále – Djokovič zažívá nejhorší vstup do sezony od roku 2009

- Jan Havlovic

Není to tak dávno, co Novak Djokovič zcela kraloval tenisovému světu a fanoušci si neustále kladli otázku, zdali se najde někdo, kdo dokáže rodáka z Bělehradu zastavit. V posledních měsících mu zdatně sekundoval Andy Murray, který dokázal devětadvacetiletého Srba vystrnadit z pozice světové jedničky! Proč vůbec došlo k výkonnostnímu poklesu světového hráče číslo dvě?

Odpověď na tuhle otázku je velmi prostá. Sám Djokovič se k tomuto tématu nedávno vyjádřil v srbské talk show na kanálu RTS. „Tenis byl mou hlavní prioritou dokud se nenarodil Stefan. Nyní je všechno jinak. Mám syna, ženu, rodinu a jsem velmi vděčný za požehnání býti otcem,“ řekl v televizním rozhovoru.

Slova srbské sportovní hvězdy měla ve světě velký ohlas a v některých případech se Djokovič setkal i s negativními reakcemi, ze kterých si Srb snaží odnést to nejlepší. „Respektuji každý názor. Snažím se to brát z té lepší stránky,“ uvedl.

Djokovič se pokouší být tím nejlepším manželem, otcem a tenistou v jedné osobě, avšak vše nejde dělat na sto procent, což se projevuje i na jeho tenisových výkonech. Mnozí srbskému tenistovi vyčítají, že jeho kupící se porážky jsou odrazem menší snahy bojovat a hnát se za tituly ve chvíli, kdy už dosáhl všeho. To však Djokovič rezolutně odmítá. „Hraji tenis s úplně stejnou vášní a láskou jako ve chvíli, kdy jsem poprvé držel raketu,“ ujistila světová dvojka své fanoušky.

Faktem je, že dvanáctinásobný grandslamový šampion zažívá nehorší vstup do sezony od roku 2009. Na začátku letošní sezony sice ovládl turnaj v Dauhá, avšak poté přišel výbuch s Uzbekem Istominem na Australian Open a následovala čtvrtfinálová prohra v Acapulcu.  

Poslední porážka Djokoviče přišla v noci ze středy na čtvrtek. „Nole“ v Kalifornii nestačil na Nicka Kyrgiose, se kterým prohrál podruhé během necelých dvou týdnů. Přerušil tak svou vítěznou sérii, která na turnaji v Indian Wells čítala dvacet výher v řadě! „Tato vítězná šňůra byla úžasná. Jsem na to patřičně hrdý, ale jednoho dne to muselo skončit. Bohužel to bylo dnes,” smutnil srbský tenista, který však pokorně přiznal, že jeho soupeř byl zkrátka lepší.

„Nick opět servíroval skvěle, ostatně to samé předvedl I v minulém týdnu v Acapulcu. Nedokázal jsem se s tím vypořádat, což byl dnes ten hlavní rozdíl,” hledal Djokovič důvody své dnešní porážky.

Aktuální světová dvojka držela s Kyrgiosem krok, avšak v rozhodujících okamžicích se dařilo více rodákovi z Canberry. „Hrál tradičně velmi agresivně, což praktikoval po každém svém servisu, nehledě na to, jestli to bylo první nebo druhé podání. Je to velmi obtížné takhle hrát,“ přiznal Srb.

Novaka Djokoviče nyní čeká přesun do Miami, kde bude obhajovat titul z loňského roku. Můžeme pouze spekulovat, zdali se srbská jednička dokáže vrátit do své TOP formy. Jak sám „Nole“ přiznal, tenis už není jeho hlavní prioritou, a tak se už nejspíše znovu nedočkáme éry, během které dvanáctinásobný šampion sbíral jeden titul za druhým...

Vstupy Novaka Djokoviće do sezony od roku 2009 (Od začátku sezony po turnaj v Indian Wells)

2017 - 11:3
2016 - 22:1
2015 - 20:2,
2014 - 13:2
2013 - 17:1
2012 - 14:2
2011 - 18:0
2010 - 14:3
2009 - 17:7