ČEŠI V AKCI: Kvitová odvracela mečboly a vybojovala čtvrtfinále, postup slaví i Plíšková

- Jan Vojkůvka

Odvrácené tři mečboly a úspěšný obrat z 0:1 na sety a 5:6 ve druhém dějství předvedla v německém Stuttgartu česká jednička Petra Kvitová, která s Rumunkou Niculescuovou hrála na pokraji vyřazení, ale nakonec slaví postup mezi nejlepších osm turnaje.

Po koncertu, který předvedla Petra Kvitová v prvním kole proti mladé Američance Chiricové, čekal na českou jedničku tuhý boj s Rumunkou Monicou Niculescuovou, která neprodala svou kůži lacino a sehrála s Kvitovou drama, které trvalo bezmála dvě a tři čtvrtě hodiny.

První set měl hladký průběh s vítězným koncem pro Niculescuovou, jež dvakrát prorazila podání své soupeřky a s českou tenistkou to nevypadalo vůbec dobře. Lvice však opět projevila svou bojovnost a ve druhém setu se postavila nepřízni osudu, když po ztraceném podání hned v prvním gemu dokázala okamžitě rebrejknout. V šestém gemu následně prorazila podání Niculescuové během dlouhé hry a měla možnost set doservírovat, jenže…

Niculescuová odolala jednomu setbolu v osmém gemu a v devátém si vzala ztracený servis zpět. Bitvu na centrálním dvorci navíc natolik zdramatizovala, když opět sebrala Kvitové podání a ve dvanáctém gemu měla dokonce tři mečboly! Kvitová je ovšem dokázala smazat a naopak sama v pořadí čtvrtý brejkbol v daném gemu přetavila ve vyrovnání na 6:6 a tiebreak druhé sady.

Tiebreak dotáhla do vítězného konce, stejně jako následnou třetí sadu, v níž od úvodu byla o brejk před soupeřkou. Kvitová se tak na pokraji vyřazení vybičovala k úžasnému obratu a vysloužila si tím postup do čtvrtfinále, ve kterém se utká s třetí nasazenou Španělkou Garbine Muguruzaovou.

Do čtvrtfinále se probojovala i Karolína Plíšková, která den po vítězství nad krajankou Lucií Šafářovou vyzvala v dalším souboji Srbku Anu Ivanovičovou. Jejich vzájemný souboj byl plný brejků, zejména v prvním setu, v němž si obě hráčky sebraly podání celkem pětkrát, ovšem tři z nich si připsala česká tenistka, jež se tak dostala do vedení 1:0 a ve druhém dějství už na dvorci dominovala.

Po dvou rychlých brejcích dotáhla utkání do vítězného konce a ve čtvrtfinále si bude moci zahrát s první nasazenou Agnieszkou Radwaňskou.

S nasazeným soupeřem už si Štěpánek neporadil

Premiérový postup do 3. kola, respektive přes brány druhého kola, zaznamenal během včerejšího dne Radek Štěpánek, na kterého v Barceloně na místní antuce čekal nasazený Andrej Kuzněcov z Ruska. Šestnáctý hráč turnaje nepovolil českému veteránovi ani jeden úspěšný brejk a naopak sám prorazil podání svého soupeře hned třikrát a zvítězil ve dvou setech 6:2 a 6:4.

Štěpánek však může být se svým účinkováním na antukovém podniku v Barceloně spokojený. Po úspěšně kvalifikaci zvládl v hlavním pavouku dvouhry vyhrát dva zápasy a body ze Španělska se do žebříčku velmi hodí. Navíc na Štěpánka čeká ještě pokračování ve čtyřhře s parťákem Danielem Nestorem, s nímž může dojmy z tohoto týdne ještě vylepšit.

Šafránek do čtvrtfinále nepostoupil

Poprvé ve své kariéře se Václav Šafránek probojoval do druhého kola na Challenger Tour, to však v čínském Nanjingu bylo pro českého mladíka konečnou stanicí. V souboji s Australanem Jordanem Thompsonem totiž svůj výsledek vylepšit nedokázal.

Třetí nasazený Australan se pomalu stává katem českých tenistů. Od konce února si totiž zahrál potřetí s některým z našich reprezentantů a potřetí z tohoto setkání vyšel vítězně. Vše načalo vítězství nad Adamem Pavláskem ve finále challengeru v Cherbourgu. Před několika týdny vyřadil ve druhém kole turnaje v Šen-čenu Jana Šátrala a dnes si poradil ve třech setech i s Václavem Šafránkem.

Stále ještě jedenadvacetiletý český reprezentant sice po prohraném prvním setu dokázal utkání zdramatizovat a vynutit si třetí set, ale v něm prohrál s nasazeným soupeřem 3:6 a v Nanjingu končí.

 

ATP / WTA

STUTTGART (WTA Premier, antuka, 2. kolo dvouhry + čtvrtfinále čtyřhry)

PETRA KVITOVÁ (7.) - Monica Niculescuová (ROU) 2:6, 7:6, 6:2

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (18.) - Ana Ivanovičová (SRB) 6:4, 6:2

BARBORA KREJČÍKOVÁ, KATEŘINA SINIAKOVÁ - Martina Hingisová (SUI), Sania Mirzaová (IND) 1:6, 3:6

Sabine Lisická, LUCIE ŠAFÁŘOVÁ - Andreja Klepačová, Katarina Srebotniková (obě SLO) 2:6, 6:1, 10:7

BARCELONA (ATP 500, antuka, 3. kolo dvouhry):

RADEK ŠTĚPÁNEK (159.) - Andrej Kuzněcov (RUS) 2:6, 4:6

BUKUREŠŤ (ATP 250, antuka, čtvrtfinále čtyřhry)
Guido Pella (ARG), LUKÁŠ ROSOL - Jonathan Erlich (ISR), Colin Fleming (GBR) 6:2, 4:6, 6:10

Challengery

NANJING (50 000 USD + H, tvrdý povrch, 1. kolo)

VÁCLAV ŠAFRÁNEK (371.) - Jordan Thompson (AUS) 4:6, 7:5, 3:6

Futures

HAMMAMET (ženy, 10.000 USD, antuka, 2. kolo dvouhry)

NATÁLIE CVAČKOVÁ (-) - Lisa Sabinová (SUI) 3:6, 3:6

ANTALYA (muži, TUR16, tvrdý povrch, čtvrtfinále čtyřhry)

MAREK JALOVIEC, Christoph Negritu (GER) - Maroš Horny, Patrik Nema (oba SVK) 4:6, 6:7

DOTHAN (ženy, 50.000 USD, antuka, 1. kolo čtyřhry)

KATEŘINA KRAMPEROVÁ, Bernarda Peraová (USA) - Robin Andersonová, Sabrina Santamariová (obě USA) 3:6, 6:4, 5:7