Pro Rogera byl návrat po zranění snazší než pro mě, říká Tommy Haas

- Petr Šístek

Roger Federer a Tommy Haas. Oba imponují fanouškům atraktivním herním stylem i svou dlouhověkostí. Zatímco německého tenistu zranění sužovala po celou kariéru, Švýcar měl první delší pauzu až loni. Způsob, jakým se následně vrátil na kurty, je mimořádný. A jelikož se Haas s Federerem vzájemně podporují, dokáží docenit úsilí, které je potřebné k úspěšnému comebacku.

Zdravotní patálie Tommyho Haase by vydaly téměř na knihu. „Absolvoval jsem devět operací (ramene, kyčle, chodidla, kolena i koníku). Dohromady jsem přišel o čtyři roky kariéry. Často jsem se sám sebe ptal, kolik vůle jsem musel mít, abych se vrátil,“ říká bývalý druhý hráč světa, který se po více než roční pauze představil na letošním Australian Open a v Delray Beach, avšak vítězný zápas si po návratu dokázal připsat pouze ve čtyřhře.

O svém posledním comebacku se bavil i s Federerem. „Upřímně nevím, jak jsi to dokázal,“ říkal mu Roger. Vždyť Haasovi za necelý měsíc bude 39 let a na kurtech chyběl patnáct měsíců! Rodák z Hamburku ale naopak poukazuje na Švýcarovu výjimečnou vlastnost. „Loni měl menší chirurgický zákrok a již deset nebo dvanáct dní po něm byl na kurtu. Nikdy jsem se tak rychle nezotavoval, pokaždé mi rekonvalescence zabrala pět až šest měsíců,“ vysvětluje Němec. Ostatně, na Floridě je sousedem Radka Štěpánka, podobného nestora, s nímž se nejednou během návratů potkal na tréninkových kurtech.

„Když chcete znovu začít chodit nebo používat paži, musíte být trpěliví a hlavně opatrní. Je potřeba začít postupným cvičením, ale pokud máte vášeň, tak to není problém,“ líčí náročnou praxi Haas. „Brzy mi bude čtyřicet a je stále těžší být na dobré úrovni. Naštěstí již pracuji jako ředitel turnaje v Indian Wells, takže případný přechod bude jednodušší,“ naznačil možnou výměnu hráčské kariéry za funkcionářskou.

Přestože si Haas nezahrál nyní v Indian Wells, tak stále můžeme věřit, že se mu podaří v budoucnosti ještě pravidelně startovat na turnajích. K tomu může využívat chráněného žebříčku, takže v napsání další kapitoly krásných utkání s nejlepšími hráči mu může zabránit pouze zdraví.