Federer v souboji titánů v Indian Wells nedal šanci Nadalovi, Djokovič opět nestačil na Kyrgiose

- Petr Šístek

Osmifinálový program turnaje Masters v Indian Wells přinesl již šestatřicátý vzájemný zápas Rogera Federera s Rafaelem Nadalem, který byl zároveň reprízou letošního finále Australian Open. Švýcarský tenista v kalifornské poušti potvrdil vítězství z Melbourne hladkým vítězstvím 6:2 a 6:3. Neméně sledovaný byl i duel mezi Novakem Djokovičem a Nickem Kyrgiosem, v němž světová dvojka stejně jako před dvěma týdny v Acapulcu nedokázala najít recept na australského bouřliváka. A překvapivý přemožitel Tomáše Berdycha Jošihito Nišioka nečekaně srdnatě vzdoroval třetímu nasazenému Stanu Wawrinkovi.

Federer smetl Nadala za 68 minut

Finále letošního Australian Open uhranulo fanoušky svou vyrovnaností a o obratu Rogera Federera v rozhodujícím pátém setu ze stavu 1:3 na 6:3 se ještě dlouho mluvilo. Ti, kdo čekali podobnou bitvu i nyní v osmifinále turnaje v Indian Wells, ale byli zklamáni.

Švýcarský tenista totiž vstoupil do utkání ve velkém stylu a hned v prvním gemu prorazil servis soupeře. Při potvrzování brejku sice odvracel brejkbol, ale v tu chvíli ještě nikdo netušil, že se jednalo o první a zároveň poslední příležitost, kterou Federer svému soupeři nabídl. Zanedlouho osmnáctinásobný grandslamový šampion získal servis Nadala i podruhé a první set bleskově ovládl poměrem 6:2.

Rafael Nadal se samozřejmě snažil utkání zdramatizovat, avšak ve druhém dějství držel se svým sokem krok pouze do stavu 1:1. Následně opět přišel o svůj servis a Federer již neohroženě směřoval k vítězství. Na svém servisu nepřipustil žádné komplikace a utkání ukončil parádním vítězným returnem. K postupu do čtvrtfinále a snížení vzájemné bilance na 13:23 mu stačilo pouhých 68 minut!

Kyrgios opět přemohl Djokoviče

Až letošního března Novak Djokovič s Nickem Kyrgiosem čekali na první vzájemné utkání. To nadešlo před dvěma týdny v Acapulcu, kde se svou agresivní hrou slavil úspěch australský tenista. Když se cesty těchto tenistů opět setkaly nyní v Indian Wells, tak bylo s napětím očekáváno, zda se světové dvojce podaří nebezpečnému mladíkovi porážku oplatit.

A začátek utkání byl vskutku pozoruhodný. Kyrgiosovi se hned v úvodním gemu podařilo zaznamenat jediný brejk zápasu! Ačkoliv v dalším průběhu setu nevyužil další dva brejkboly, sám nenabídl soupeři ani jeden a první sadu s přehledem dovedl do vítězného konce.

Druhé dějství se neslo ve znamení jistých výkonů hráčů na servisu a až do stavu 5:5 poklidně spěla do tiebreaku. V tu chvíli si Kyrgios dokázal vypracovat další dva brejkboly, avšak Djokovič obtížnou situaci ustál a o vítězi druhého setu skutečně musela rozhodnout až zkrácená hra. V ní srbský tenista od začátku tahal za kratší konec a Nicku Kyrgiosovi nečinilo problém využít druhý mečbol.

Po výhře 6:4 a 7:6(5) se australský hráč může radovat z postupu do čtvrtfinále, v němž se utká s Rogerem Federerem. A jako bonus se může pyšnit zcela unikátní vzájemnou bilancí s Novakem Djokovičem v poměru 2:0.

Wawrinka se trápil s lucky loserem Nišiokou

Když Jošihito Nišioka ze zdánlivě bezvýchodného stavu otočil utkání s Tomášem Berdychem, byla z toho prvotřídní senzace. Nyní ale měl bojovný Japonec nesmírně blízko k dalšímu obrovskému překvapení. Do utkání se Stanem Wawrinkou vstoupil velmi aktivně, a i když o první výhodu brejku záhy přišel, tak od stavu 3:3 dokázal svého soupeře hned dvakrát připravit o podání a úvodní dějství ovládl poměrně hladce výsledkem 6:3.

Švýcarský tenista se ale vzepjal a ve druhé sadě oplatil svému soupeři stejnou mincí, tedy dvěma brejky a výhrou 6:3. Nišioka se ale rozhodně nevzdal a hned na úvod rozhodujícího třetího setu sebral favorizovanému soupeři servis. Tuto výhodu si dokázal udržet až do stavu 5:4 a 30:30, kdy podával na vítězství.

Japonský tenista nakonec o servis přišel, ale ani to jej nezlomilo. Záhy zaznamenal re-break, ale ani druhou možnost k ukončení zápasu na svém podání nevyužil. V tiebreaku již Wawrinka názorně demonstroval svou psychickou odolnost a ovládl jej poměrem 7:4.

Osmifinále mužské dvouhry v Indian Wells

Dušan Lajovič (SRB)[Q] - Pablo Carreño-Busta (ESP)[21] 4:6, 6:7(5)
David Goffin (BEL)[11] - Pablo Cuevas (URU)[27] 3:6, 6:3, 3:6
Stan Wawrinka (SUI)[3] - Jošihito Nišioka (JPN)[LL] 3:6, 6:3, 7:6(4)
Malek Jaziri (TUN) - Jack Sock (USA)[17] 6:4, 6:7(1), 5:7
Donald Young (USA) - Kei Nišikori (JPN)[4] 2:6, 4:6
Rafael Nadal (ESP)[5] - Roger Federer (SUI)[9] 2:6, 3:6
Nick Kyrgios (AUS)[15] - Novak Djokovič (SRB)[2] 6:4, 7:6(3)
Gaël Monfils (FRA)[10] - Dominic Thiem (AUT)[8] 3:6, 2:6