Brit Edmund je po prohře s Djokovičem opět terorizován. Hodlám tě zničit, napsal mu anonym

- Filip Lefenda

Život profesionálního tenisty není pouze růžový, jak by si mnozí mohli myslet. Zejména zklamaní sázkaři dokážou i vrcholovým hráčům pořádně zavařit, a to nejen když prohrají zápas, v němž platili za favorita, ale i tehdy, když se s jejich triumfem prakticky nepočítalo. Tentokrát si „šílenci“ vzali na mušku dvaadvacetiletého Brita Kyla Edmunda, a nutno říci, že ne poprvé. Šestačtyřicátý hráč světa přitom v utkání druhého kola zápolil na kurtu v Indian Wells se světovou dvojkou Novakem Djokovičem a rozhodně tak nebyl favoritem. Přesto se mu dostalo hodně neobvyklých zpráv.

Edmund, který dosud se srbskou legendou neuhrál v kariéře ještě ani set, nepředvedl špatný výkon. První set prohrál výsledkem 4:6, ten druhý, v němž si ze startu vybudoval náskok tří her, pak dokonce až skrze tiebreak nejtěsnějším možným rozdílem 5:7. Přemožitel Portugalce Eliase z úvodního kola mohl ze dvorce rozhodně odcházet se vztyčenou hlavou.

Někteří se s jeho porážkou ale smiřovali podstatně hůře a dali to členovi vítězného britského daviscupového týmu z roku 2015 pořádně „sežrat“. V tomto případě se však jedná o kritiku, která je mnohonásobně za hranou.

„Potřeboval bys pořádně zřídit a zmasakrovat,“ napsal mu skrze Facebook anonym a ve výčtu nechutných praktik dále pokračoval. „Nasekat tě na malé kousíčky, podříznout ti hrdlo, nechat tě rozložit a zamořeného hmyzem tebou nakrmit divoká prasata,“ nebral si servítky zjevně narušený jedinec. „Hodlám tě zničit,“ připojil na závěr výhružný vzkaz. O celé záležitosti informoval britský deník The Times.

Tento anonym nebyl ovšem jediným. „Bojíš se porážet nejlepší. Jsi a vždycky budeš jen hloupý challengerový hráč, který nikdy nic nevyhraje,“ prognózuje navzdory dobrému výkonu proti světové dvojce sešup do spodnějších pater Anders Kring z Dánska. Těmto zdánlivě v normě kritickým slovům ovšem předcházely výrazy, které by nebyly publikovatelné ani o půl třetí ráno, a tak vás jich s prominutím ušetříme.

V případě Edmunda nejde zdaleka o první případ, kdy se stal obětí internetového teroru. Steven Edmund, otec v současnosti třetího nejlépe postaveného britského hráče ve dvouhře, prohlásil, že je jeho syn obtěžován pokaždé, když prohraje, a někdy i když zvítězí. Pachateli jsou podle něj zejména zhrzení sázkaři.

Nejnovějšími výhružnými vzkazy se zřejmě bude zabývat orgán TIU (Tennis Integrity Unit). „Obtěžování hráčů prováděné online prostřednictvím sociálních sítí způsobuje čím dál větší obavy,“ přiznal jeho mluvčí.