Kdy hrát a kdy už ne? Djokovič se pohádal s rozhodčím kvůli dešti

- Jan Vojkůvka

Bezpečí hráčů by mělo být prioritou za každou cenu a to i v případě, že se kvůli tomu musí přerušit běžící program. Obzvlášť pak na turnajích nejvyšší kategorie, kde podmínky mohou být sice hratelné, ale mnohdy se stane, že kurt je kvůli nim nebezpečný. Podobnými argumenty se oháněl během finále turnaje v Římě i Novak Djokovič, který ale neuspěl se snahou o krátkou přestávku.

Byl to další z řady soubojů nejlepších tenistů současnosti. V Římě se ve finále utkali světová jednička Novak Djokovič a světová dvojka Andy Murray. Vyvrcholení turnaje tak bylo to nejlepší, jaké mohlo být. Až na jednu podstatnou maličkost… Počasí.

Právě počasí, konkrétně pak slabší déšť, který zkrápěl centrální kurt v Římě, totiž vytvářel podmínky, které byly podle srbského tenisty zdraví nebezpečné.

Finále samo o sobě trvalo přes hodinu a půl, problém však nastal za stavu 3:6 a 3:4 pro Murrayho, který držel výhodu brejku. V tu chvíli se mezi Djokovičem a umpirovým rozhodčím Damianem Steinerem z Argentiny rozhořela debata o tom, zda je přípustné v takových podmínkách hrát.

“Já už nechci hrát,” směřoval Djokovič svůj vztek na rozhodčího, který i přes jeho naléhání odmítal utkání přerušit, byť na pár minut. “Tady nejsou žádné následky na kurtu, pravda? Není mokrý, lajny nejsou kluzké?” Ptal se srbský tenista Steinera.

“V tomto druhu deště si myslím, že nejsou žádné následky,” odpověděl mu rozhodčí, načež se dočkal další salvy argumentů, proč by mělo být utkání přerušeno. “V tomhle druhu deště? Pršelo hodinu, příteli. Teď neprší, teď kape, ale pršelo hodinu,” vysvětloval Djokovič, který nemohl plně využívat svého stylu hry právě kvůli kluzkým lajnám a navíc špatného stavu antuky.

Rozhodčí se mu následně snažil vysvětlit, že kurt je hratelný, a pokud by si myslel, že je nebezpečný, hru by přerušil. Na to Djokovič jen zakroutil hlavou a prohlásil, že by se musel někdo zranit, aby se rozhodčí dostal do bodu, kdy by utkání přerušil. Steiner se mu sice snažil domluvit, ale to Djokoviče ještě více namíchlo. “Vím, že nechceš, aby se někdo zranil, ale když ti řeknu, že jsem si v posledních třech gemech třikrát podvrtl kotník, tak ten fakt kompletně ignoruješ,” dal už plně průchod své frustraci Djokovič. Finále tak nadále pokračovalo a Murray dotáhl utkání do vítězného konce.

 

Nechtěl jsem zápas odložit, podotýká Srb

Celá situace měla pochopitelně svou dohru i po samotném utkání, kdy řeč padla i na toto téma. Djokovič, již výrazně klidnější, se pokusil vysvětlit, co ho na celém incidentu nejvíce rozčílilo. “Nechtěl jsem po něm, aby utkání odložil. Zeptal jsem se ho, jestli nemůže nařídit krátkou pauzu, klidně pět minut, aby se mohl upravit kurt. Umpirový rozhodčí věděl, že předpověď je dobrá, a že už pršet nebude. Nevidím jediný důvod, proč to nemohl na chvíli zastavit,” udivuje se Djokovič i na tiskové konferenci.

"Hráli jsme na velmi, velmi těžkém dvorci, protože pršelo hodinu a za základní čárou to bylo blátivé. Ve třech gemech jsem si doslova mohl vykroutit kotník dvakrát nebo třikrát," pokračuje Djokovič. "Tak jsem se ho zeptal, jestli je nutné, aby se někdo zranil? Dřív, než si uvědomí, co se děje? Je to jeho rozhodnutí, zda kurt je či není hratelný, ale pro mě je to směšné, když v neformální obuvi přijde k lajně, klouže po ní a řekne, že kurt je v pořádku," zlobí se Djokovič.

Pravdou zůstává, že na kurtech jsou nejnebezpečnější čáry, které při dešti vytváří velmi nebezpečný prostor, na kterém si může tenista ublížit. A to je v podstatě celé, o co Djokovičovi šlo. Bylo by tragédií, pokud by si Djokovič či Murray před blížícím se French Open ublížili a případné zranění by je mohlo vyřadit i z Wimbledonu či z olympijských her.

"Teď se nad tím můžeme smát, ale není to jen o tom, jestli budete hrát lépe, vyhrajete nebo prohrajete. Je to také o tom zůstat zdravý," podotýká Djokovič. "Podmínky, které jsme dnes měly... risk zranění je mnohem vyšší, než by mělo být. Speciálně za základní čárou, kde se nejvíce pohybujeme, bylo blátivo a velmi mokro," dodává Djokovič.

Přitom incident s rozhodčím během přestávky před osmým gemem druhé sady nebyl jediný. Do problémů se dostal již dříve ve druhém dějství, kdy dal průchod své frustraci a zahodil svou raketu. "Tyhle typy zápasů jsou důležité pro oba hráče. V sázce je hodně. Když hrajete proti rivalovi, a pochopitelně chcete vyhrát, někdy se stanete příliš emočními. Hodil jsem raketu, co se odrazila přes plot a já dostal okamžitě varování. Umpirový rozhodčí byl dnes v jednom ohni. Opravdu mi chtěl ukázat svou autoritu. Takže mu gratuluji," uzavřel Djokovič.

 

Problémy s dvorcem potvrdil i Murray

K podmínkám na dvorci se vyjádřil po utkání také vítěz Andy Murray, který byl spokojen zejména se ziskem titulu, a tak byl o poznání klidnější a smířlivější. Ale i on upozornil na to, že následky by mohly být velmi špatné.

"Neviděl jsem nějak problém za základní čárou. Bylo to hlavně o lajnách. Byly extrémně mokré a mohli jste občas vidět, jak se balonky po nich klouzají. A navíc pršelo po velkou většinu zápasu. Je to složité, protože pokud by se jednomu z hráčů v té situaci něco stalo, jeden z nás by byl absolutně zničený a nešťastný. Pokud by to bylo na začátku antukové sezony, tak by to bylo možná o něco jiné. Ale s tím, že French Open začíná za týden, tak pokud máte zdravotní problém, může to opravdu narušit vaši přípravu a šance tam vyhrát. Takže tomu rozumím," uznal nárok Djokovičova rozčílení.

Zůstává tedy otázka, kdy by se ještě mohlo hrát, a kdy by se naopak nemělo hledět na protahování programu i vzhledem k televizním přenosům a naopak utkání přerušit. Jen málokdo by si dovedl představit, kdyby se ve Wimbledonu hrálo v dešti - ač se jedná o zcela jiné povrchy. Na druhou stranu turnaj série Masters 1000 by měl jít příkladem menším turnajům a v případě hodinového deště a poprchávání by asi bylo vhodné, přinejmenším, dvorce častěji upravovat.

Jaký máte na toto téma názor Vy?