Chorvatský future v Poreči, den #3: Sázka o koupání ve studeném moři i řádění domácího veterána

- Jiří Vachtl, Antonín Bolardt

Čeští mladíci Jiří Vachtl s Antonínem Bolardtem se snažili získat první bod do světového žebříčku na turnaji kategorie futures v chorvatské Poreči. Svou pouť, kterou musejí na začátku kariéry podstupovat i ti nejlepší tenisté planety, popisují v pravidelném vlogu. Dnes vám přinášíme jeho třetí část. Oba tenisté již z kvalifikace vypadli, avšak napjatě očekávají, zda se dostanou do turnaje čtyřhry.

Neděle znamenala pro oba tenisty konec nadějí na postup do hlavní soutěže dvouhry. „Dnešní den pro nás nebyl moc úspěšný. Já jsem prohrál hned s takovým fousáčem z Rumunska (pozn. aut.: Bolardt prohrál s Vasile Antonescem). Byl tady čtvrtý nasazený a minulý týden vyhrál debla, takže to pro mě nebylo nic lehkého. Ale zápas byl vyrovnaný, já jsem podal solidní výkon. Občas jsem si z něj dělal na kurtu i srandu, takže jsem byl docela spokojený,“ hodnotí Bolardt.

„Pak ale hrál jedenáct kurtů ode mě Jirka s nějakým dřevákem ze Slovinska (pozn. aut.: s Gregou Bohem), protože vyhrál 6:2, 6:3 v suchém tričku a prý si vůbec nezahrál. Poté ale už tak happy nebyl, protože dostal docela velkou kládu, 12:1 od Němce Onkena. Takže dneska jsme oba vypadli z kvalifikace a jsme trošku zklamaní,“ popsal Bolardt kvalifikační počínání svého kamaráda Vachtla.

Bolardt s Vachtlem ale stále mají šanci zahrát si turnaj ve čtyřhře, což je motivovalo i k vymyšlení sázky. „Nicméně doufáme, že se dostaneme do čtyřhry. Alespoň já tedy doufám, že se dostaneme, protože jsme se s Jirkou vsadili. Já jsem říkal, že se dostaneme, Jirka, že ne, a kdo prohraje, tak si skočí do moře. Takže uvidíme, kdo prohraje, a pak určitě přidáme video, jak se tady někdo z nás rochní ve vodě,“ usmívá se při pomyšlení na ledovou mořskou vodu Bolardt.

„Tu sázku s Tondou jsem docela vychytal, protože ať to dopadne jakkoliv, tak myslím, že nemůžu prohrát. Když se do debla dostaneme, tak za to budu rád, i když do vody moc rád nepůjdu. Aspoň bychom si zahráli tu čtyřhru, ale šance asi nejsou moc velké, protože je tady spousta hráčů, kteří mají lepší ranking než my. Takže si myslím, že se nedostaneme a Tonda se vykoupe ve studené vodě,“ očekává Vachtl.

Kvalifikace turnajů kategorie futures mnohdy přináší pozoruhodné momenty. Jedním z nich byla i účast domácího veterána, který mezi mladíky rozhodně nebyl pouze do počtu. „Turnaj tady s námi absolvoval jeden třiačtyřicetiletý Chorvat, který startoval na divokou kartu a uhrál dvě kola v kvalifikaci. Měl sice dobrý los, ale vzhledem k jeho věku i hře si zaslouží poklonu,“ uznal jeho kvality Bolardt.

„Ten domácí třiačtyřicetiletý Chorvat Ritz byl velice zajímavý, protože hrál takovou starou školu, vyťukal si tu dva mladé kluky a dostal se až do třetího kola. Řekl bych, že je pro Tondu docela potupné, že se takový veterán dostal dále než on,“ vtipkoval Vachtl.

Chorvatské turnaje futures jsou známy svou velmi početnou kvalifikací. Zcela unikátní ale je, že i přesto, že o místo v hlavní soutěži usiluje 128 tenistů, tak existuje i předkvalifikace. „Včera pořadatelé vyvěsili na kurtech informaci, že ve středu začne předkvalifikace na následující turnaj v Umagu, což jsem ještě neviděl. Vklad je 40 dolarů a odměnou pro vítěze bude, že nebude muset platit za start v kvalifikaci následujícího turnaje v Umagu, což je cenná výhra,“ vysvětluje Vachtl.

Čeští tenisté tak nyní mohou jen s napětím čekat, zda se dostanou do turnaje čtyřhry. „Nevíme, co budeme mít přesně v plánu, ale určitě se půjdeme podívat do města. Něco tam natočíme a podělíme se tam s vámi o to,“ slibuje Bolardt.

Třetí vlog Jiřího Vachtla a Antonína Bolardta z Poreče:

Antonín Bolardt po prohře ve 2. kole kvalifikace na Future v Poreči

Jiří Vachtl po prohře ve 3. kole kvalifikace na Future v Poreči

Druhý vlog Jiřího Vachtla a Antonína Bolardta z Poreče:

Antonín Bolardt po výhře v 1. kole kvalifikace na Futuru v Poreči nad Mikko Malinenem (SWE) 6:3, 4:6, 6:3:

Jiří Vachtl po výhře v 1. kole kvalifikace na Future v Poreči nad Borutem, Pucem (CRO) 1:6, 6:2, 6:1:

První vlog Jiřího Vachtla a Antonína Bolardta z Poreče:

Video po čtvrtfinálové výhře na futuru v Jablonci, které znamenalo premiérové body pro Bolardta s Vachtlem do světového žebříčku: Bolardt, Vachtl - Franěk, Poláček 3:6, 6:3, 10:6 (říjen 2016):


Galerie