Harrison neustál překvapivou prohru s Džumhurem, odnesly to rakety!

- Filip Lefenda

Americký tenista Ryan Harrison platil v utkání úvodního kola na domácím turnaji v Indian Wells proti Džumhurovi z Bosny za poměrně výrazného favorita, vždyť svého žebříčkově hůře postaveného soupeře před třemi týdny v Memphisu porazil hladce ve dvou setech! Jenže není každý den posvícení, tentokrát se na podstatně prestižnějším turnaji radoval tenista z Balkánu a rodák ze Shreveportu svou prohru, i vzhledem k dramatické koncovce, vydýchával jen stěží. Ulevit si Harrison musel zlikvidováním hned několika svých raket…

Ryan Harrison, kterému v současnosti patří 45. místo žebříčku ATP, začal letošní sezónu fantasticky. V únoru triumfoval hned na dvou halových turnajích v řadě – nejprve získal trofej na challengeru v Dallasu, posléze řádil také na turnaji ATP v Memphisu. Na obou místech přitom neztratil ani set a vypadalo to, že hráč, kterému se kdysi predikovala obrovská budoucnost, míří opět vzhůru.

Přesun pod širé nebe ale Harrisonovi nevychází podle představ. Před dvěma týdny nezvládl temperamentní Američan kvalifikaci v mexickém Acapulcu, kde překvapivě padl s Japoncem Nišiokou, a nyní neuspěl hned ze startu domácího štědře dotovaného podniku v Indian Wells, kterému se v tenisových kuloárech přezdívá rovněž „pátý grandslam“, což jen podtrhuje jeho prestiž.

Sklonit se musel před umem Bosňana Damira Džumhura, který do zápasu vstoupil vyhraným prvním setem v poměru 6:4. Harrison posléze zabral zejména na podání, ve druhé sadě nepovolil soupeři ani brejkbol a získal dějství výsledkem 6:3. Poté však nezvládl koncovku rozhodujícího setu. Za stavu 5:5 neproměnil při servisu soupeře brejkbol a šel podávat na udržení se v utkání. První mečbol ještě odvrátil, při druhém už ale chyboval.

Dost možná se tak stalo i vinou „horké hlavy“, kterou tento Američan bezesporu má. Již před poslední výměnou rozšlápl jednu ze svých raket, demolice dalších pak následovala po zpackaném bekhendu. 

Harrison má v tomto směru však stále co dohánět. Primát v počtu rozmlácených raket během jednoho utkání drží na vrcholové úrovní Kypřan Marcos Baghdatis. Ten stihl během utkání proti Švýcaru Stanu Wawrinkovi na Australian Open 2012 „poslat na onen svět“ během přestávky mezi gemy hned čtyři kusy svého hracího náčiní.