Davis Cup na dva vítězné sety? Bereme, ale tři dny nechte a přidejte peníze, vyzývá kapitán Navrátil

- Ivo Horký

Má to být revoluční novinka. Bude-li schválena, prestižní Davis Cup se bude hrát jen na dva vítězné sety. Co na to nehrající kapitán českého týmu Jaroslav Navrátil? Souhlasí, ovšem přidává i své »ale«.

Jaká byla vaše první reakce na uvažované změny?
Já si myslím, že je to dobrý nápad. Vím, jak jsou ty zápasy náročné, hlavně když hráč nastoupí všechny tři dny, do toho si střihne i nějaký pětiseťák. Je to dobrá myšlenka, co se týče setů, ale určitě bych nesouhlasil, aby se to stáhlo do dvou dnů, jako to mají holky.

Pročpak ne?
Mužský tenis je daleko náročnější a Davis Cup by měl být zkrátka zachován na tři dny.

No jo, ale co když sobotní čtyřhra skončí výpraskem? Lidi si zaplatí vstupenku a za hodinku půjdou domů...
Může se to stát, jasně. (smích) Přijde splachovák a pak je ten den zbytečnej, to je pravda. Je tu ale řešení: proč nedat dvouhry na dva vítězné sety a čtyřhru zachovat na tři?

Zajímavé. A nechal byste debl uprostřed daviscupového klání, nebo jej posunul jako u ženského Fed Cupu až na konec programu?
Určitě nechat! To utkání pak má úplně jiný náboj! Po prvním dnu to až na výjimky bývá 1:1 a čtyřhra pak bývá klíčem k utkání. V tom je její atraktivita. U holek to většinou bývá 3:1 a čtyřhry už se nehrají, což je přece škoda. Pak to ztrácí na účelnosti a je to úplně zbytečné.

Jedním z důvodů změn je i snaha přilákat hvězdy zpět do soutěže. Podaří se to?
Je to pro ně lákadlo, ale jen určitým způsobem. Hráči jsou po Davis Cupu kolikrát zmasakrovaní, vím to od těch nejlepších – Federera, Berdi, dokonce i Nadal nemohl další týden hrát turnaj. Vloží si tam dva pětiseťáky a tělo dostane strašně zabrat. Zkrácení na dva sety je proto velice dobré, nicméně vidím ještě jeden velký problém: peníze!

Hráči jich nemají dost?
ITF si musí uvědomit, že ohodnocení soutěže je úplně prachbídné! Čtyřčlenný kolektiv s kapitánem hraje čtyři zápasy a za celkové vítězství je 690 tisíc dolarů hrubého! Tím nemluvím o prohraném prvním nebo druhém kole. Mistrovství světa družstev, kde hrají všechny nejlepší země světa, je zkrátka strašně podhodnocené. Pokud tenisové svazy budou chtít, aby hráli Federer, Nadal či Berdych, stejně jim budou muset dávat nějaké startovné, protože jinak by za stávající peníze určitě nepřijeli.

Změny asi zvýhodní i slabší země, které nemají hvězdu. Přece jen porazit Djokoviče na dva vítězné sety je schůdnější než na tři...
Stoprocentně! Šance slabších hráčů porazit ty top borce na tři vítězné sety je mizivá. Stoupá tak šance »horších« tenistů.

A co Češi? Sedí jim spíše zápasy na dva, nebo tři vítězné sety?
Bavili jsme se o tom s Radkem i Tomášem, určitě by teď s postupem věku přivítali dva vítězné sety. Při našich slavných triumfech to bylo samozřejmě o kondici, Berďa býval v neděli úplně hotovej fyzicky a hlavně psychicky. Tímto by si ti hráči trochu odfoukli.