Djokovič změnil priority. Tenis už nestavím na první místo, přiznal

- Jan Vojkůvka

Světová dvojka Novak Djokovič již nestaví tenis na první místo životních priorit. S vyjádřením vystoupil v srbské talk show na kanálu RTS, kde přiznal, že na prvním místě je pro něho rodina.

Sportovní zápolení na dvorci pro něho dlouho mělo v životě jasnou první pozici na žebříčku hodnot. Ale stejně, jako se mění priority mezi dvacátým a třicátým rokem života, tak progresem prošla i bývalá světová jednička.

„Tenis byl mou hlavní prioritou dokud se nenarodil Stefan. Nyní je všechno jinak. Mám syna, ženu, rodinu a jsem velmi vděčný za požehnání býti otcem,“ řekl v televizním rozhovoru. „Dostal jsem se do fáze, kdy se snažím být nejlepším možným manželem, otcem i tenisovým hráčem. Je to výzva, ale není to nemožné. Každý se snaží být svou nejlepší verzí. Samozřejmě nemohu být každý den stoprocentní ve všech těchto rolích, ač se snažím dát ze sebe to nejlepší. Nemohu ze sebe vydat tolik, kolik ode mě kdokoliv může očekávat, ale vždy mohu vydat tolik, kolik očekávám sam od sebe,“ upozornil.

Devětadvacetiletý tenista se nezřídka setkává kromě pochopení i s kritikou, což je pro bělehradského rodáka v mnohých okamžicích velmi těžké. Djokovič se ale snaží se vším vypořádat především z pozitivního hlediska. Odnést si i z kritiky to nejlepší, co mu může pomoci.

„Respektuji každý názor. Snažím se to brát z té lepší stránky. Zároveň se ale snažím nenahlížet zpětně na nějaké věci, co nedávají příliš smysl. Vím, kdo jsem, odkud jsem přišel, kam jdu a kde jsem. Každý z nís má právo na své vlastní rozhodnutí, na způsob, jak prožít život, jak přemýšlet a to by mělo být respektováno,“ dal jasný vzkaz svému okolí.

V nové sezoně nemá Djokovič zrovna na růžích ustláno. Po skvělém vstupu do roku 2017 a triumfu v katarském Dauhá přišly tvrdé porážky ve druhém kole Australian Open a ve čtvrtfinále v mexickém Acapulcu. Mnozí Srbovi vyčítají, že jeho kupící se porážky, kterých od loňského léta nasbíral už osm, tedy více než za předchozího roku a půl, jsou odrazem menší snahy bojovat a hnát se za tituly ve chvíli, kdy už dosáhl všeho.

Djokovič však s tímto názorem nesouhlasí a připomíná, že nadále chce hrát spoustu let na nejvyšší možné úrovni. „Hraji tenis s úplně stejnou vášní a láskou jako ve chvíli, kdy jsem poprvé držel ve svých rukách raketu. Tenis mě udělal silnějším a přinesl mi skvělé pocity. Dokud budu cítit, že na to mám, budu pokračovat. Vrátit se na pozici světové jedničky je stále jeden z cílů,“ podotkl. „Chci se vrátit na první místo, ale není to hlavní priorita. Budu šťastný, pokud se mi to povede jako výsledek z mých dobrých výkonů a zápasů.“

„Chci se zlepšovat a mít dlouhou kariéru. Nepřemýšlím nad tím, že bych v blízké době skončil, ač mi bude už 30 let. Mám toho před sebou pořád hodně a hodně toho chci dokázat nejen sobě, ale i ostatním. Ale zároveň nemohu oddělit svůj profesionální život tenisty a svůj osobní život otce, manžela, syna, bratra a přítele. To vše ze mě dělá kompletní osobnost,“ dodal Djokovič.