Odplata za Rio byla úspěšná! Djokovič v Acapulcu vrátil del Potrovi krutou porážku

- Petr Šístek

Byly to nezapomenutelné okamžiky. Oba tenisté plakali, jeden dojetím, druhý zklamáním. Juan Martín del Potro v Rio de Janeiru porazil Novaka Djokoviče ve dvou tiebreacích a již v úvodním kole mu zničil jeho olympijský sen. Nyní nadešel souboj dvou velikánu opět. A v Acapulcu bylo k vidění velké drama. Poté, co se oba tenisté na dvorci mořili až do jedné hodiny ranní, se Djokovič mohl radovat ze sladkého vítězství.

Přitom srbský tenista nevstoupil do zápasu vůbec šťastně. Na ztrátu servisu čistou hrou v pátém gemu sice ještě dokázal odpovědět rebreakem, avšak v deváté hře přišel Djokovič o své podání znovu a del Potro již sadu bez problému dopodával.

Ve druhém dějství měl Argentinec své šance, avšak nakonec přišel o servis jako první. Jeho srbský soupeř ale nedokázal za stavu 5:3 set při svém podání ukončit. Toho ale rodák z Tandilu nevyužil, neboť brejk nepotvrdil a o vítězi utkání tak musela rozhodovat třetí sada.

Ta relativně poklidně dospěla až do Tildenova gemu, v němž del Potro dokázal prorazit servis soupeře. „Nebyl to ideální moment pro ztrátu podání, zejména proti tak dobře servírujícímu hráči, jakým je del Potro. Ale v dalším gemu jsem se snažil soustředit na to, abych se dostával do výměn, a myslím, že se mi to podařilo velmi dobře,“ hodnotil zpětně Djokovič.

A skutečně, od té chvíle začal na dvorci dominovat rodák z Bělehradu. Dokázal si vzít ztracené podání zpět, vlastní servis si uhrál čistou hrou a následně na returnu využil druhý mečbol. „Jsem velmi šťastný. Vážím si toho, že jsem dokázal zvítězit, přestože jsem byl velmi blízko porážce, když Juan podával za stavu 4:3 ve třetím setu. Snažil jsem se dostat co nejvíce returnů do hry, což je proti jeho servisu velmi těžké. O vítězi rozhodl jeden, možná dva míčky,“ hovořil Srb o velmi tenké hranici mezi vítězstvím a porážkou.

Se svým výkonem byl Novak Djokovič spokojený. „Myslím, že jsem hrál dobře, pouze jsem několikrát nezahrál výměny zcela správě takticky. Neudělal jsem mnoho chyb a dařilo se mi vracet mnoho již téměř ztracených míčků. Snažil jsem se předvídat a to se mi dařilo zejména v důležitých momentech rozhodujícího setu,“ hodnotil druhý hráč světa.

Podařilo se mu tak oplatit del Potrovi krutou porážku z úvodního kola loňského olympijského turnaje. K soupeři, s nímž odehrál již šestnáct vzájemných zápasů, z nichž dokázal dvanáct vyhrát, ale chová velký respekt. „Každý zápas, který jsem proti Juanovi v minulých letech hrál, byl velmi vyrovnaný. Vždy jsem si utkání s ním užíval a byla to skvělá podívaná pro fanoušky,“ vzpomínal Djokovič.

Na velmi sledovaném utkání panovala skvělá atmosféra, přestože bylo zařazeno až na závěr středečního programu a končilo v pozdních nočních hodinách. „Nemohu uvěřit, že kurt byl zaplněný i v 1 hodinu ráno. Chtěl bych poděkovat všem fanouškům, kteří se na nás přišli podívat a podporovali nás,“ chválil si Srb přízeň mexických diváků.

Novak Djokovič v Acapulcu startuje na divokou kartu a plní roli turnajové jedničky. V dalším kole ve čtvrtek sehraje o postup mezi nejlepší čtveřici premiérový vzájemný zápas s bouřlivákem Nickem Kyrgiosem.